Istenre haragudni?

Figyelt kérdés

Én nem vallom magam hívőnek, nem gondolom, hogy következetes, hibátlan rend uralkodna a világban. Ha van is egy "felsőbb lény", nem tudom elképzelni, hogy minden egyes emberre oda tud figyelni és nincs "hibaszázaléka".

Azonban sok ismerősöm van, akik győzködnek, hogy Isten milyen bölcs, stb. Én nem azt látom magam körül, hogy mindenki azt kapná, amit érdemel. Igencsak sérti ez az igazságérzetemet. A tapasztalataim semmit sem igazolnak ebből, sem szakmai, sem magánéleti téren.

Megesett már, hogy mikor rákérdeztek, mit gondolok Istenről, azt válaszoltam, hogy ha van, haragszom rá. Semmit nem ad meg sokaknak, akik arra érdemesek lennének, miközben másoknak ölébe hull sok minden, még küzdeniük sem kell. Olyanokat 'szólít magához' korán, sújt betegséggel, akik egész életüket szeretetben és becsületben élték.

Erre az ismerőseim mindig azt felelik, hogy Isten útjai kifürkészhetetlenek, és hosszú távon mindenki azt kapja, amit érdemel, legfeljebb nem lesz látható ez számomra, mert nem az én életemben fog történni, vagy már nem leszek kapcsolatban azokkal a személyekkel.

Olyan is volt, aki azzal jött, hogy biztos az előző életemben elkövetett bűnökért kell most szenvednem, és a következő életem biztosan boldogabb lesz.

Érdekelnének - nem elvakult, hanem érveket hozó - vélemények.

2013. jún. 23. 22:45
1 2
 1/13 anonim ***** válasza:
44%
Egész egyszerűen tudomásul kell venni, hogy nincs isten! Nem is értem ,hogy lehet a mai világban még ilyesmiben hinni. Az élet véletlenek sorozata. Ha erős akaratú ember vagy, akkor amikor szerencséd van, meg kell markolni és kihasználni, amikor rossz dolgok történnek, akkor sem szabad elhagyni magad, bízva abban, hogy majd a jóisten megsegít, hanem akkor is mindig helyén kell lenni az eszednek és a szívednek, és adott helyzetben tudnod kell helyesen dönteni és cselekedni. A puszta véletlenen kívül egy valami tudja még befolyásolni az életed: te magad. Meglátod, ha így állsz hozzá a dolgokhoz, sokkal sikeresebb leszel az életben.
2013. jún. 23. 22:56
 2/13 anonim ***** válasza:
36%

Kedves Kérdező.

Haragudni?

Hát az egy emberi tulajdonság.

Képzeld el, hogy Isten egyik szolgája is haragudott Istenre, még pedig Jónás, akit Ninivébe küldött, az ottaniakat figyelmeztetni.

Csak idézem mit mondott Istennek, aki megfosztotta Jónást a melegben egy árnyéktól ami egy Tök volt:

(Jónás 4:9) 9 Isten pedig ezt mondta Jónásnak: „Vajon jogosan gerjedtél-e haragra a lopótök miatt?” Erre ő így felelt: „Jogosan haragszom én, mindhalálig!”

Haragudott Istenre aki eltüntette a Tököt ami védelmet nyújtott egy darabig Jónás fejének a naptól :)

A mindenható, nem lenne mindenható, ha nem tudna mindenre oda figyelni.

Jézus azt mondta, hogy a fejünk hajszálai is számon vannak tartva, és egy sem hullik le a földre abból Isten tudta nélkül.

Vagy egy korábbi próféta azt mondta, hogy a csillagokat is amiket teremtett mind a nevükön szólítja.

Pedig több billiárd is lehet azokból.

(Ézsaiás 40:26) 26 Emeljétek föl szemeteket a magasba, és lássátok. Ki teremtette azokat? Ő, aki szám szerint előhozza seregüket, sőt nevén szólítja mindegyiket. Tevékeny energiájának bősége és hatalmas ereje miatt egy sem hiányzik közülük.

Reinkarnáció pedig nincs.

Nem Bibliai tanítás.

Viszont az igen, hogy amit az ember elvet azt learatja.

(Galácia 6:7, 8) 7 Ne vezessenek félre titeket: Istent nem lehet megcsúfolni. Mert amit vet az ember, azt fogja aratni is;

Még az életében hatással lesznek a öntései a jövőjére, persze vannak véletlenek is ahogy Bölcs Salamon is írta:

(Prédikátor 9:11) 11 Gondolatban visszatértem, hogy lássam a nap alatt: nem a gyorsaké a futóverseny, nem az erőseké a harc, sem a bölcseké az eledel, sem az értelmeseké a gazdagság, és a jóindulat sem azoké, akiknek ismeretük van; mert bajokkal teljes idő jön, és előre nem látható események történnek mindannyiukkal.

Vagy is rosszkor van rossz helyen, de nem Isten akaratából.

Eleve elrendelés nem létezik Istennél, kivétel a szándéka megvalósításában, amiben jelenleg is munkálkodik.

Talán tudtam segíteni

Katy Weaver

2013. jún. 24. 00:40
 3/13 anonim ***** válasza:
66%

Naoszt Istennek ez a legnagyobb öröme, hogy szerencsétlenekkel szórakozik, hogy elveszi tőlük még a lopótököt is, aztán megkérdezi, hogy haragszol-e rám?

Ha ezt ember csinálná, akkor ezt úgy hívnák, hogy szadizmus, de mindenképpen valami elmebetegség. Ti meg egyenesen tisztelitek az ilyen isteneket, sőt igényt is tartotok rá. Ez ám a Stockholm-szidróma! Erre csak annyit tudok mondani, hogy: LOL :D

2013. jún. 24. 03:11
 4/13 anonim ***** válasza:
24%

Hát ez a ti bajotok.

Egyből ítélkeztek, de hogy ezzel tanított valamit Jónásnak azt eszedbe sem jut mi?

Javaslom, hogy ha van bibliád olvasd el a többi részt.

Persze elmondom a lényeget, mert nem biztos, hogy rá jönnél.

Jónás megbánásra szólította fel a Niniveiket, hogy ha nem akarnak büntetés kapni a teremtőtől a helytelenségükért.

Ezért a Niniveiek bánkódtak, és megváltoztak.

Erre Jónás felháborodott, hogy Jehova még is megbocsátott nekik, amit tudott már előre, ezért is akart másik irányba hajózni a feladat elől.

Így aztán ezért kérdezte meg Őt Isten, hogy a tök miatt bánkódik az ember életek miatt meg nem?

Inkább örülne hogy Isten megbocsátott nekik.

Katy Weaver

2013. jún. 24. 03:44
 5/13 pelgrim ***** válasza:

„Istenre haragudni?”

Értelmetlen dolog, a Dunára se haragszunk, mert annyi vizet hozott, hogy kiáradt! Isten nem egy valaki, aki „minden egyes emberre odafigyel”. Isten a mindenható törvény, a Vezérlő Alapelv minden fejleményében; Isten minden Hatalom, Bölcsesség és Szeretet kimeríthetetlen forrása bennünk és körülöttünk mindenütt, Isten az Eredeti önfejlesztő Ihlet, melynek fejleménye, - nem teremtménye, - minden más létező élőlény vagy élettelen dolog.

Isten fejleményei szükségleteikhez és képességeikhez mérten hozzáférhetőséggel rendelkeznek az isteni forrás minden kiáradásához. Az ember mint Isten leg-előbbre haladt fejleménye, szinte korlátlan hozzáférhetőséggel rendelkezik, amit csak az érdeklődése határoz meg.

Helytelen dolog tehát Istent felelősségre vonni a mi hibáinkért.

„Érdekelnének - nem elvakult, hanem érveket hozó – vélemények.”

Szertelenül ragaszkodni régi tanításokhoz, hittételekhez helytelen dolog, de ez ügyben csupán érveléssel se jutunk helyes belátásra, hacsak nem a bölcsesség isteni forrása illet meg bennünket kiáradásával.

2013. jún. 24. 09:53
 6/13 anonim ***** válasza:
44%

Csak megemlíteném, hogy ha ez az isten tényleg végtelen - akkor valami borzalmasan unatkozik, miközben mindenkire minden pillanatban és 100% pontossággal figyel.

Ugyanis a világunk véges.

Ez azt jelenti, hogy az isten minden egyes (szintén végtelen) része csak legfeljebb pár atomra tud figyelni, mert több nem jut neki a világból. Azokra már az istennek más része figyel.

Én nem bírnám ezt ki ezt az unalmat, főleg nem a végtelenségéig.

2013. jún. 24. 10:06
 7/13 anonim ***** válasza:

Úgy látom, az agyatlan trollok is mindenre mindig tudnak figyelni.

Meg tudja valaki mondani, hogy miért kellett lepontozni az előző válaszom?

Mert csak?

2013. jún. 24. 12:01
 8/13 anonim ***** válasza:
65%

Hát az emberi gondolkodást olvashatjuk Istenről.

Kedves válaszolónak fogalma sincs arról, hogy Isten nem ember, így nem unatkozik, neki időterve van és megvalósítani valója, amit most nem hisznek el az emberek, bár némelyek imádkoznak ezért.

Ha valakit nem ismerünk, akkor ne nyilatkozunk róla, szerintem.

Katy Weaver

2013. jún. 24. 12:44
 9/13 anonim ***** válasza:
40%

"neki időterve van és megvalósítani valója"

Bizonyára.

Katy, kérdezted, miért baj az, hogy bigott vallásos vagy.

Nos: pl. azért, mert a kétségkívül létező eszed ellenére képtelen vagy normálisan gondolkodni bizonyos kérdésekben.

Tudod te, hogy egy végtelen istennek milyen jelentéktelen feladat az egész világunk?

Még hogy időterv... Az isten 0.00000000000000001%-a foglalkozik talán velünk és az egész világgal - a többi hevesen unatkozik, ha nincs más dolga.

Te mit csinálnál, ha egész - végtelen! - életedben semmi más dolgod nem lenne, mint 10 percig figyelni 3 atomot? Nem lenne előtted semmi, sem föld, sem ég, sem víz - csak ez a 3 atom, de ez is csak 10 percig.

Az időd többi részét töltsd ki úgy, ahogy akarod, csak ne zavarj vele másokat, akik más atomokat figyelnek éppen.

Ne mondd azt sem, hogy halandó ember az istent nem értheti - ugyanis a végtelent értjük annyira, hogy ez biztos, amit mondtam.

Persze lehet, hogy az istennek van más dolga is, netán sok dolga van - de az már nem a mi világunk!

Lehet pl. más - szintén végtelen - isten, akivel foglalkoznia kell, hogy ne törjön a trónjára (nem mintha valamit számítana a mi cseppnyi kis világunk, csak ugye az okozott bosszúság miatt).

Vagy akármi lehet, amiről mi nem tudunk - de ezt, amit mondtam, biztosan tudjuk.

2013. jún. 24. 20:16
 10/13 anonim ***** válasza:
Akartam válaszolni, de már elment a kedvem, mert itt vannak megint a trollok, akiknek semmi tudásuk a témához, De azért röfögnek bele és képesek a saját nyomorult kis énük által ismert tulajdonságokkal felruházni Istent. Szánalmasak.
2013. jún. 24. 20:40
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!