Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Valláskritika » Az intelligens emberek kevésbé...

Az intelligens emberek kevésbé hajlamosak hinni Istenekben?

Figyelt kérdés

Ebben a cikkben olvasható adtok szerint igen:

[link]

2008. jún. 22. 09:47
1 2
 11/18 anonim ***** válasza:
69%

A kérdésre a válasz egyértelmű IGEN.

Ugyanis aki jobban tud, az kevésbé hisz. Persze, ettől még lehet, hogy pl. gyerekkorában hitre nevelték, amelytől nem tud megszabadulni. De ahhoz, hogy dolgozni tudjon, arra az időre bizony valószínűleg félre kell tennie a hitét.

Régi tudósokkal pedig felesleges példálózni: akkor mindenki 'hívő' volt - ha nem, kiutálták a közösségből.

Egyébként miért kérdezed?

2008. jún. 24. 21:10
 12/18 anonim válasza:
41%
az is lehet, hogy az okos embereknek nem tetszik a gondolat, hogy van egy "felsőbb akarat". jó azt gondolni, hogy egyedül érted el, amit elértél. ha meg tudós vagy, pláne. egódolog.a hit sokszor csak kapaszkodó, nem véletlen kap rá sok boldogtalan ember. boldog emert ritkábban foglalkoztat a téma, ő elvan az életével.persze ez is sokkal bonyolultabb ennél..mindegy, inkább azt kéne felfogni, hogy nem tudunk semmit, mindenki húz valamerre, inkább az a nem jó, amikor valaki a véleményét úgy közli, mintha az megmásíthatatlan tény lenne.
2008. jún. 25. 13:51
 13/18 anonim ***** válasza:
61%

Szerintem lehet benne valami. A butább emberek sokszor hiszékenyebbek is, és ez alatt nem csak a vallást értem. Az intelligens emberek viszont általában a logikus magyarázatot keresik mindenre, az életükben tapasztalt dolgokra alapoznak. Lehet, hogy az evolúció elmélete is hibás, de sokkal logikusabb, mint Isten létezése. A tudomány egyelőre több bizonyítékot tud felmutatni.

Ez viszont nem jelenti azt, hogy minden vallásos hülye, és csak az okosok nem hisznek Istenben, de általánosan igaz lehet.

2008. jún. 25. 15:59
 14/18 anonim ***** válasza:
49%
Anno a világnézet tanárom azt mondta,az Isten tulajdonképpen a gondolat,a tudat...Én materialista vagyok,hiszek a fizikában,kémiában,biolgiában,meg ilyesmikben.A buta,tanulatlan embereket lehet megvezetni a Bibliával..Elolvastam,mert kiváncsi voltam.De a tudomány megcáfolja a Bibliát.Ha ádámtol és Évátol származunk,akkor az tulajdonképpen vérfertőzés ugyebár..Ha az oroszlánnak,mint husevőnek tépőfogai vannak,azzal nem fog tudni füvet legelni.Csak ilyen aproságokra figyeljetek..:))))Milyen zaftosan tunak káromkodni,mikor kijönnek a templombol,ütik a családot,stb..De én nem vagyok hittéritő,csak logikusan gondolkodom..:)Mindenesetre csak röhögök a vallásos buzgalmakon..:)
2008. jún. 26. 10:54
 15/18 anonim ***** válasza:
47%
Egyre jobban unom ismételgetni, A HIT NEM EGYENLŐ A BIBLIÁVAL! Attól hogy egy metaforikus mesegyűjteményt meg tudsz cáfolni, még nem cáfoltad Isten létét. Amerikában (intelligenciáról beszélünk?) szembeállítják az evolúciót a teremtéssel, mintha ezek kizárnák egymást. Ezért az intelligensebbek között akik nyilván elfogadják az evolúciót, több az ateista. De amíg ez igaz a biológusokra, addig a fizikusok,csillagászok között a mai napig feltűnően sok a hívő. Akik amúgy elég intelligensek ahhoz hogy ne szó szerint vegyék a bibliát, illetve hogy elfogadják a fajok fejlődését a NÉLKÜL hogy elvetnék Isten létezését. Persze átvehetünk készen kapott gondolatokat is, de attól hogy a kritikátlanul elfogadott könyveket nem Mózes, hanem Dawkins írta, még nem leszünk intelligensebbek, legfeljebb modernebbek.
2008. jún. 26. 12:43
 16/18 anonim ***** válasza:
100%

ne keverjük a vallásoságot a hittel.

Hinni egy teremtő átfogó akarat (isten) létezésében nem jelenti azt, hogy elfogadjuk bármely vallás dogmáit, ceremóniáit. A vasárnapi templombajáró, gyónó ember vallásosnak vallásos, mert követ egy valási rendszert, de nem feltétlenűl hívő is.

Személyes véleményem, hogy minnél többet gondolkozik az ember, minél inkább beleás a dolgok mélyire annál inkább hajlik afelé a nézet felé, hogy kell lennie egy átfogó teremtő akaratnak és annál távolabb kerül bármely vallás dogmáitól.

2008. jún. 30. 06:55
 17/18 anonim ***** válasza:
91%

Igen, az előtem szólóval én is egyetértek. Valójában minél mélyebbre ás a modern tudomány, annál kevésbé tudja megkerülni a kínos kérdést egy végső Intelligens Okkal kapcsolatban. Pedig a Materialisták mindent elkövetnek, hogy elkerüljék.

Viszont a BIBLIÁVAL kapcsolatban nem nevezném az egyházak kudarcát a Biblia kudarcának. A Biblia nem ír butaságot!

2008. júl. 4. 16:33
 18/18 anonim ***** válasza:
60%

EGY kicsit hosszu lesz ez a tortenet de szerintem nagyon jo,a hivo es a hitetlen embert abrazolja.

Egy varandos anya ket gyermeket hord a meheben.Az egyik egy ;kis hivo;a masik egy ;kis ketelkedo.

A ketelkedo ezt kerdi:Te hiszel a szuletes utani eletben?

-Hat persze-mondja a kis hivo,az itteni eletunk arra valo hogy felkeszuljunk a szuletes utanni eletre,hogy eleg erosekke valjunk arra ami ott kint var bennunket!

-Bolondsag!-MONDJA A MASIK.-Ez nem igaz!Hogyan nezhetne ki a kinti kulso elet?

-pillanatnyilag meg nem tudom-mondja a kis hivo,de biztos sokkal vilagosabb ,mint bent!Lehet ,hogy a szankkal fogunk enni,es a labunkkal fogunk jarni.

-Ugyan lehetetlen -mondja a kis ketelkedo.Megyunk a labunkkal es eszunk a szankkal?Micsoda bolondsag!Ez a fura otlet hogyan is mukodhetne.Itt van a koldokzsinor ami bisztositja a taplalekot.Nem lehetseges elet a szuletes utan hiszen ez a zsinor mar igy is tul rovid.!

-Pedig mukodni fog,csak minden egy kicsit maskepp fog kinezni-mondja a kis hivo.

-Soha sem fog mukodni!-veli a kis ketelkedo.

-meg soha senki nem tert vissza a szuletes utan!SZuletes utan vege az eletnek!Az elet nem mas mint egy sotet tortura!

-meg ha nem is tudom pontosan,milyen lesz a szuletes utanni elet-mondja a kis hivo,de azt tudom hogy talalkozni fogunk az edesanyankkal,es o nagyon vigyaz majd rank!

-Anya?Te hiszel egy anyaban?Ugyan hol van?-kerdezi a kis ketelkedo.

-Itt van korulottunk,mi benne vagyunk,es altala letezunk!-valaszolja a kis hivo.

Mire a kis hitetlen;-Soha nem lattam meg semilyen anyat!Nincs is ilyen!

A kis hivo elgondolkozik egy pillanatra.

-Neha ,amikor nagyon csendben vagyunk,hallhatod ahogy enekel,vagy erezheted,amikor megsimogatja a vilagunkat!

-Mindenesetre en hiszem,hogy az igazi eletunk a szuletes utan kezdodik!

SZerinted melyik volt intelligensebb a ;kis hivo; vagy ;a kis ketelkedo; ?

2008. dec. 9. 20:52
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!