Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Valláskritika » A kimagaslóan intelligens,...

A kimagaslóan intelligens, bölcs emberek tipikusan hisznek Istenben vagy nem?

Figyelt kérdés
Mindkét oldal (az Istenben hívők és az ateisták) gyakran azt hirdetik, hogy az igazán intelligens emberek többsége az Ő táborukból kerül ki. Szerintetek mi az igazság? Egyáltalán igaz az, hogy a bölcsebb embereknél ez valamilyen tipikusságot mutat? Mindenkit kérek, hogy ne elfogult, szubjektív álláspontokat írjatok, és ne használjátok ezt a kérdést a viták színteréül.
2011. ápr. 1. 10:33
1 2
 1/18 anonim ***** válasza:
62%

A bölcsesség és intelligencia két nagyon különböző dolog.

A tudósok között is vannak hívők és nem hívők, ez tény. De nincs olyan, hogy "tipikusan", mert nem lehet megszámolni, hogy hányan voltak; mindkét oldalról lehet példálózni intelligens híres emberekkel.

A bölcsekkel kicsit más a helyzet. Úgy gondolom, hogy köztük több a hívő, legalábbis a "bölcs" szó alatt a békés, mindent jónak látó emberekre szoktak gondolni. Az ateisták kicsit más világképpel élnek, semmint az eredendő jóságot és békét hirdessék.

2011. ápr. 1. 10:38
 2/18 anonim ***** válasza:

Szia!

Én sem szeretnék vitázni, így maradjunk az egyenlőben... ;-)

Szerintem már az is vitatható egyébként, hogy ki mit ért bölcsesség alatt, még ha az intelligenciában meg is tudunk egyezni. A Biblia szerint ugyanis a "bölcsesség kezdete az Úrnak félelme", ahogyan azt "bölcs" Salamon példabeszédeiben olvassuk.

Üdv. Péter

2011. ápr. 1. 11:06
 3/18 anonim ***** válasza:
49%

Én is nem egy bölcs embert ismerek, fizikust, filozófust és mind hisznek Istenben.

Egyébként még az elején szögezzük le, hogy ezek az emberek nem amolyan Bibliai Istenségben hisznek, hanem úgymond "mindenek mozgatójában", egy felsőbbrendű lényben.

De szerintem, ha valaki igazán elgondolkodik a lét lényegén, vagy akár a teremtésen mindig oda lyukadunk ki, hogy kell lennie valaminek, ami irányítja ezt az egész rendszert.

A fizikus meg a filozófus már csak tudja. :)

2011. ápr. 1. 11:34
 4/18 anonim ***** válasza:
11%

Aki bölcs: hiszi Istent.

Aki nem hiszi, lehet nagyon-nagyon okos, de bölcs nem.

-anna

2011. ápr. 1. 11:42
 5/18 hollófernyiges ***** válasza:
95%
És ezzel az emberiség háromnegyedét kizártad abból hogy bölcs lehessen... (intelligenciától függetlenül, csak azért mert kínai vagy indiai)
2011. ápr. 1. 12:50
 6/18 anonim ***** válasza:

És ezzel az emberiség háromnegyedét kizártad abból hogy bölcs lehessen... (intelligenciától függetlenül, csak azért mert kínai vagy indiai)

Olvasd el 11:33-as válaszomat és megérted. :)

2011. ápr. 1. 13:39
 7/18 anonim ***** válasza:
44%

A művelt, bölcs emberek általában vallásosak. Elég csak a világtörténelem nagy gondolkodóira, tudósaira gondolnunk. Ha megnézzük a magyar költők nagy részét, ha nem is jártak templomba, de a maga módján szinte mindegyik vallásos volt.

Aki sokat gondolkodik, és fejtegeti magában az élet nagy dolgait, összefüggéseit, az előbb-utóbb rájön, hogy létezik Isten.

2011. ápr. 1. 15:04
 8/18 anonim ***** válasza:
38%

A legfőbb előny az igazi bölcsesség.

Péter szerintem itt bölcs volt, mikor a Zsoltárok 111:10-ból idézett: „A bölcseség kezdete az Úrnak félelme.”

Ez mit jelent? A bölcsesség az a képesség, hogy sikeresen tudjuk felhasználni ismereteinket a problémák megoldásában, a veszélyek elhárításában és bizonyos célok elérésében. Ez jó ítélőképességet foglal magában. Az ilyenfajta bölcsesség kezdete, az első lépés a megszerzése felé, s az alapja: Jehova félelme. Miért? Mert minden teremtmény az ő keze műve. Tőle függnek. Szabad akarattal ruházta fel az emberiséget, de nem azzal, hogy képesek legyenek sikeresen irányítani saját lépéseiket, figyelmen kívül hagyva az ő vezetését.

2011. ápr. 1. 15:46
 9/18 anonim ***** válasza:

Lehetséges, hogy az ilyen emberek inkább úgy hiszik Istent, hogy az önmaguk is egyben, ahogyan Jézus is mondta például.

Ezzel pedig át lehet hidalni az ateista és istenhívő közti nagy távolságot, mivel ekkor nem fogadunk el magunk felett semmit és senkit, sem a természet felett(persze ezeknek a határát kitoljuk a maximumig), ugye önmagunkat tesszük Azzá, és így az Istenbe vetett hit is megmarad, mivel ekkor magunkban is hiszünk ugyebár. :)

A kérdésre válaszolva...egy intelligens és bölcs ember képes belátni azt a fajta igazságot, ahol a valóságnak egy olyan dolgok tartunk, ami mindent felölel egyszerre, amiben minden létezik egyszerre, nem csak az, ami megjelenik a "szemnek", mivel ez utóbbi enyhén korlátolt, és e korlátba vetett hit az egyént fogságban tartja. De én az ilyen embereket inkább józannak nevezném, mert az intelligens és bölcs hozzáállás lehet kevés, ha nincs meg az igazság a kezünkben. :)

üdv

26/F

LastOne.Left

2011. ápr. 1. 17:16
 10/18 anonim ***** válasza:

Nem.

Mert:

- először tisztázni kellene, hogy melyik istenre gondolsz,

- lehet, hogy van Isten, van Teremtő, van Jehova és van az Úr (a többiekről nem is beszélve) és ezek nem ugyanazok,

- a keresztények, ezen elül a katolikusok az Istenben hisznek kimagasló intelligencia és bölcsesség nélkül is,

- a többi vallás hívei természetesen másban hisznek,

- az ateistákak is van hitük, ami nem feltétlenül Istenben nyilvánul meg.

Én Teremtőben hiszek, aki nem azonos a mindenható, szeretetet adó, igazságos stb. Istennel.

Én hiszem, hogy Földünk teremtett bolygó, hiszem, hogy Ádám és Éva teremtett emberek, hiszem hogy a lelkemet csak kölcsön kaptam és ha kíváncsi vagy rá meg is tudom magyarázni a természettudományok, a Biblia és a Korán alapján is. Ráadásul nincs kimagasló intelligenciám, nem vagyok bölcs és eszem sem sok van. Csak egy agyament "senki" vagyok.

2011. ápr. 1. 18:30
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!