Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Valláskritika » Isten élő vagy élettelen?...

Isten élő vagy élettelen? Hogy képzeljük el őt?

Figyelt kérdés
2009. okt. 8. 12:31
1 2 3
 11/26 anonim ***** válasza:
58%

"Ha mindentudó, akkor azt is tudta, hogy az emberek bűnbe esnek, tehát szándékosan akart megválni tőlünk. Ilyen duma, hogy mindig is volt és lesz, baromság. Akkor állíthatjuk azt is, hogy élettelen anyagból élő bármikor kialakulhat csak nem tudjuk bizonyítani."

Ez így van. Csak tudod a hívők épp azért hívők, mert a hit lényege pontosan az, hogy ellentétes értelmű bizonyítékok, józan ész és logika dacára is megmaradjon. Minél több ilyen "akadályon" tudja túltenni magát a hívő, annál nagyobbra értékeli a közössége, mert annál "erősebbnek" számít a hite.

Csoportnyomás, megfelelési kényszer... sokaknál egyszerűen erről van szó.

Van viszont egy kisebb réteg, akinek meggyőződése, hogy személyes szinten kommunikál Istennel, és hogy Isten ténylegesen csodákat tett az ő vagy a hozzátartozói életében, vagy épp azokéban, akikért imádkozott. Ők a "legerősebb hitűek", mert számukra már _bizonyított_ Isten léte, és innentől kezdve mondhatsz te nekik bármit, semmi nem fogja érdekelni őket, mert ők már nem hiszik, hanem _tudják_, hogy van Isten. Velük többnyire tényleg nem lehet mit kezdeni, mert minden ésszerű magyarázatot el tudnak intézni azzal, hogy Isten úgy cselekszik, ahogy akar, tehát világi dolgok megfelelő elrendezésével is tehet csodát.

2009. okt. 8. 19:25
 12/26 anonim ***** válasza:
52%

A gondolkodás vs mindentudás dilemmának pedig hallottam már olyan hívő feloldását is, hogy hát az nem "igazi" mindentudás, mert hogy a jövő pl. nincsen minden részletében előre lezsírozva, Isten csak "az általános irányt" tudja, "nagy vonalakban", de pl. azt, hogy adott helyzetben Kis Pista konkrétan mit fog tenni, nem. Viszont bármit is tesz végül, Istennek mindenre "van válasza", tehát semmivel se lehet meglepni, "kifogni rajta".

Van, aki ebben hisz.

2009. okt. 8. 19:34
 13/26 anonim válasza:
49%
azért nehéz a válasz mert mi anyagi világban élünk ISTEN pedig energia Ezért tud mindenütt lenni Ha az energia élő ISTEN is az
2009. okt. 10. 17:15
 14/26 Nemo kapitány (V.A.) ***** válasza:
68%

Jó a kérdés, a válasz attól függ, hogy mi a definícója az élőnek és Istennek. Szerintem élő, mert reagál, de persze nem végez anyagcserét a mi fogalmaink szerint. (A szabályozott információ és energiaáramlás az életre utaló anyagcsere?)

Az elképzelése kötetlen lehet, a valós képhez javaslom figyelembe venni, hogy nem csak a Föld az egyetlen lakható bolygó és emiatt az emberarcúság is csak egy lokális "kegyes csalás".

2009. okt. 11. 12:09
 15/26 anonim válasza:
35%
Nem akarok senkit meggyőzni semmiről,csak válaszolok a kérdésre.Élő természetesen,nekem az,másoknak nem az.Ez mindig is kérdés marad,mit ahogy mindig is az volt. Mindenkinek meggyőződése,intelligenciája,egója,hite szerint.Akinek nincs Istenismerete,mert nem tanult róla, nem is lesz objektív képe,csak szubjektív, mert mindent a saját ismeretéhez viszonyít.Hiszem, ha látom...mondják sokan.A legtöbb létező dolgot nem látjuk,mégis tudjuk hogy van,mert megtapasztaltuk létét.Ilyen az Istenismeret is,csak tapasztalat útján lehet meggyőződni erről. Itt a tudás semmit sem ér.
2009. okt. 13. 11:40
 16/26 A kérdező kommentje:
Észrevetted, hogy ez a valláskritika? Amúgy meg beszélj emberi nyelven, senkit nem érdekel, hogy mekkora kocka vagy.
2009. okt. 13. 21:12
 17/26 anonim ***** válasza:
64%
Tök jó kérdés,és érdekes.Szerintem Isten élő,mert az energia maga is alaptudattal rendelkezik,ami a reakciókban nyilvánul meg a kémiában.Szerintem a bolygóknak is van tudata,annyi hogy a megfelelő pályán mozogjanak,különben összeomlana a rendszer.Isten egy hatalmas energiamező ami globális tudattal rendelkezik.Ez a tudat indította el a változásokat,a teremtéseket és mindig fennáll.Szeritem a személyiség nagy kérdés,hogy van e,és milyen szintű.Ő nem úgy létezik,hogy van és megfogod,ő olyan mint a mágneses mező,át-körbehatja a világegyetemet,és minden létező energia az ő teste.Különben jót nevettem a tudósokon.Felfedezték,hogy az atom annyira végtelen,hogy nem is létezik,tehát a saját létezésük is bizonyíthatatlan.Isten se létezik,hogy létezzen.Ez az erő ellenerő egyensúlya,ami biztosítja a létezést.Soha nem bizonyítható igazán semmi,hogy bizonyítható legyen valami.:-D
2009. okt. 13. 21:47
 18/26 anonim ***** válasza:
71%

Szerintem élő,mert amikor kiderült,hogy nem lehet gyerekünk, hitben megerősödve könyörögtünk az Atyához,Izrael Istenéhez,s Jézus az ő fiának nevében tettük ezt-a bibliára hagyatkozva-, megszületett a fiunk 1 éven belül teljesen egészségesen.Ez 15 éve volt, azóta sem gondolunk mást,mint,hogy Isten élő személy.

S mielőtt hülyeségen törné valaki a fejét, bár a fiunkat én szültem,szinte csak az apjára-férjemre- Hasonlít. :-))

2009. okt. 15. 14:48
 19/26 anonim válasza:
49%

Isten mindig is élt, él, és élni is fog.

Az emberek számára ez érthetetlen, de talán nem is baj, ha nem értünk mindent...

Ha nem tudod bebizonyítani, hogy él, bizonyítsd be az ellenkezőjét! Hidd el, nem fog menni! :)

Vagy olvasd el a Bibliát. Rengeteg dolog van benne, amiről már réges-rég bebizonyították, hogy valóban megtörtént - olyan is, amit akkor még a jövőre vonatkozóan ír.

És hidd el, nem játszik velünk. Ismer minket, tud mindent. De szabad akaratot kaptunk Tőle, amit használhatunk arra is hogy Szerinte éljünk, és az ellenkezőjére is. Ezt mi döntjük el és nem Ő.

2009. okt. 15. 17:51
 20/26 anonim ***** válasza:
49%
Valóban nem. Isten mint Eredendő, és mint Teremtő nem anyagi lény, talán energia és intelligencia, én így értelmezem.Az energia és az anyag ugyanaz, csak a megjelenési forma más. Energia és anyag egymásba alakulhatnak mint a víz és a jég. Tehát Isten nem jelenik meg anyagként, nincs anyagi teste, sem nem tápcsatornája, sem szaporító része. Isten fia, anyagi, emberi formában megjelenő legtökéletesebb teremtménye. (szerintem)
2009. okt. 16. 23:03
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!