Jehova tanui, ti nem úgy vélitek, hogy mindenkinek joga van megálasztani a hitét?
Csak azért kérdezem, mert látom, hogy a 7-8 éves van mikor a 3-4 éves kisgyermekeket is magatokkal viszitek a házról házra járkáló térítésre. Szerintek ők tisztában vannak azzal mit tesztek és önszántukból mennek veletek? Ha pedig nincs kire hagyni a gyereket, akkor nem illene magatokkal cipelni mindenhova. Egy normális ember sem viszi a gyerekét a munkahelyre, nem?
Csak azért vetődött fel bennem ez a kérdés mert kiskoromban engem is elcibált az édesanyám istentiszteletekre amiket a hátam közepére sem kívántam. Unalmas, számomra semmitmondó szövegek és rémisztő(szent szellem által megszállt) vergődő emberek vettek körül.(az most mellékes, hogy ez hitgyüli volt, a lényeg ugyan az)
Úgy vélem, ha az ember elég érett rá, akkor kiválasztja melyik vallás áll hozzá legközelebb és e szerint él. Nem szabadna belenevelni a gyerekekbe a TI szemléleteteket mint ebben a videóban is láthatjuk:
http://www.youtube.com/watch?v=XPOfVQuV_hk
Ti mit szóltatok volna hozzá, ha a szüleitek krisna hívők lettek volna és nap mint nap matrákat kellett volna velük mormolnotok? Ezzel a példával senkit nem akarok megbántani a hitében(krisnások) csak egy szélsőéges példával akartam szemléltetni az álláspontom. Tehát, ha így nőttetek volna fel, esélyetek sem lenne jehova tanaival foglalkoznotok, mert élből elutasítanátok(a neveltetés miatt). Így, ebben a formában is jó dolognak tartjátok elvinni a gyerekeket magatokkal??
Én speciel szomorúnak tartom. Ha azt vesszük egy ateista szülő sokkal nagyobb teret enged a gyerekének(ami előnyére is válik).
Én nem erőltettem semmit a gyerekemre, amikor feljött a téma(ő kérdezett meg engem a vallásról), leültem vele, felvázoltam neki az egyes vallásoknak az alap pilléreit racionálisan, és mondtam, hogyha bármi kérdése van , nyugodtan kérdezzen tőlem, vagy feleségemtől.
Ha kérdésed van, nyugodtan tedd fel! :)
31F
1-nek:
Az, hogy kötelező iskolába járni, hogy maradj hülye, nem hasonlítanám össze ezzel a helyzettel. Én átéltem, hogy milyen gyermekként egy olyan "vallási" fanatista mellett élni aki nem hallgat arra, hogy nem szeretsz isten tiszteletre járni és kötelező vele menned. Ezért hoztam fel a kérdést, mert ugyan ezt látom a jehovásoknál. Szerintem az összes vallásnál fellelhető a gondolat: csakis az ő vallásuk a helyes, a többi nem, így nem lehet csak a keresztény vallásokra ráaggatni ezt a "ruhát".
Kedves Kérdező.
Mint mindig, most is legyen a Biblia a mérv adó, mivel az az Isten szava,
Ha a Judaizmust nézzük, amikor még a Zsidók voltak választott népe Jehovának, mit gondolsz a Teremtő mit mondott a szülőknek?
Nézzük:
(5Mózes 6:4-9) 4 Halld, ó, Izrael: Jehova, a mi Istenünk e g y Jehova. 5 Szeresd Jehovát, a te Istenedet teljes szívedből, teljes lelkedből és teljes életerődből. 6 Legyenek ezek a szavak, melyeket ma parancsolok neked, a szívedben; 7 vésd ezeket fiaid elméjébe, és beszélj róluk, amikor a házadban ülsz, amikor úton vagy, amikor lefekszel, és amikor felkelsz. 8 Kösd azokat jelként a kezedre, és legyenek homlokkötőül a szemeid fölött; 9 írd fel azokat házad ajtófélfáira és kapuidra.
Ez azt jelentette, hogy a szülőknek kötelessége a gyermekét tanítani Isten útjára, mert a Teremtő ezt várja Tőlük. Mai napig sincs másként, bár aki szeretne változtatni, az a judaizmust elhagyva, más valláshoz áll át, ismerek nem egy ilyet.
Jehova Tanúi között is nem egy Zsidó származású testvérünk van, de van aki más keresztény vallásba ment át.
szerinted a Teremtő miért íratta le, hogy a gyermekeket erre tanítani kell?
Azért, hogy ne menjenek idegen Istenek után!!!!
Jehova megbüntette a népét is ha ilyet tettek.
De menjünk Jézus idejére:
Szerinted Timóteus, milyen neveltetésben részesült?
A Te értelmezésed szerint, igen nagy hibát követtek el a szülei, mert csecsemő korától fogva a keresztény tanításra nevelték a szülei
(2Timóteusz 3:14, 15) 14 Te azonban maradj meg azokban, amiket tanultál, és amiket meggyőzetve elhittél, tudva, hogy kiktől tanultad őket, 15 és hogy csecsemőkorodtól ismered a szent írásokat, amelyek képesek bölccsé tenni téged a megmentésre a Krisztus Jézusba vetett hit által.
(2Timóteusz 1:5) 5 Mert visszagondolok a hitre, amely megvan benned minden képmutatás nélkül, és amely először nagyanyádban, Loiszban és édesanyádban, Eunikéban lakott, de amely — bizonyos vagyok benne — tebenned is megvan.
Timóteust a nagymamája, és az Édesanyja erre nevelték. Szerinted miért?
valószínűleg azért mert Isten ezt várja el a szülőktől.
s ha a gyermek döntő képes lesz akkor majd eldönti, hogy akar-e változtatni vagy sem.
De amíg kiskorú, a szülő felelősséggel tartozik Isten előtt a neveltetéséért.
De a példa beszédek is ezt tanácsolja:
(Példabeszédek 22:6) 6 Neveld fel a fiút a neki való út szerint; még amikor megöregszik, akkor sem tér el attól.
Pál apostol pedig ezt írta:
(Efézus 6:4) 4 És ti apák, ne ingereljétek föl gyermekeiteket, hanem továbbra is Jehova fegyelmezésében és az ő gondolkodásának zsinórmértéke szerint neveljétek őket.
Vagy talán azért lettek ezek leírva mert Pál unatkozott, vagy Isten ihletése alatt Isten szavát írta le, ami azt jelenti, hogy ezt várja el a teremtő a szülőktől?
Katy Weaver
Miért kedves utolsó? Te talán törvényen kívüli vagy? Esetleg úgy gondolod, hogy a Btk.-t Isten találta ki?
Irigylem az olyan embereket, akik azt hiszik, hogy a másik csak hülyeséget beszélhet, és abban a hitben élnek, hogy kizárólag csak jogaik vannak, de a kötelezettségük léte az már nem demokratikus, hanem igazságtalan elnyomás.
Te ilyen vagy?
Nem hiszem, hogy ezt akartad mondani.
Téged bánt, hogy megmondják mit csinálj. Pedig te ugyanezt teszed. Nem?
Egyébként mindenkinek kell egy kicsit tenni a másikért, ha a társadalom tagja kíván lenni.
Ez persze azt is magába foglalja, hogy nem ártunk egymásnak (bigottságból sem).
Nem emeljük a hitet a szeretet fölé.
Aki elhiszi a Bibliát, nyilván azért teszi, mert igaznak találja alapjában.
Te sem magadtól találtál ki mindent és magadtól tanultál mindent, hanem másoktól.
Befejezésül:
Attól, hogy valami hibát tartalmaz, még nem biztos, hogy teljesen rossz. Mindent ésszel kell vizsgálni, de érzelmekre is szükség van...
Kedves válaszoló.
Ha a biblia csupán emberek elméjéből kipattant dolog lenne, akkor az egész "keresztényesdi" felesleges volna, nem csak a Tanúknak, de a többi magát kereszténynek nevezőnek is,
De egyébként is fura lenne, hogy 40 ember akik különböző korban és hátérben éltek, csak úgy összehoztak volna egy olyan könyvet, ami az ember teremtéséről, bűnbe eséséről,
évszámokkal, és királyok neveivel pontos leírásokkal tárgyalnák ki, egy nem létező Isten szándékát, miközben az emberek át élték, és tapasztalták azokat amiket a nem létező Isten tett, mondott, hogy az utókor tanuljon belőle, miközben teljesednek azok az események amiket ezek az emberek leírtak, és már régen meghaltak, úgy hogy még befolyásolni se tudnák ezeket.
S Jézus?
nem értem, Te miért ünnepled a Jézushoz kapcsolt ünnepeket, jól lehet a világban tartanak olyat is amiket Jézus nem kért ünnepelni?
Ha ismernéd a bibliában leírtakat, akkor nem így nyilatkoznál, mert ezek a leírások, történelmi bizonyítékokat tartalmaznak, amiket a régészeti ásatások is igazolnak.
Katy Weaver
"nem értem, Te miért ünnepled a Jézushoz kapcsolt ünnepeket, jól lehet a világban tartanak olyat is amiket Jézus nem kért ünnepelni?"
Egy ünnep sem köthető Jézushoz, mivel a kereszténység az ÖSSZES ünnepét más vallásoktól lopta és átnevezte őket.
Még mindig meg vagyok rémülve, hogy vannak akik elhiszik ezt a rakat marhaságot.
Igen, van benne sok név meg évszám, de melyik szent könyvben nincs?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!