Miért nem tesz említést a Biblia a dinoszauruszokról?
Na utolsó,szerintem, egy kicsit nézzél szét az egyed feletti biológia (köznéven ökológia) terén,mert látom rémbuta vagy.
Poliateista
Egy szóra azért álljunk meg, hogy reagálni tudjak egy válaszra.
Mi az a V. rex? Csak nem azok a kitalált dinók, amik a King Kong remake-ben adtak elő akrobata mutatványokat?
Katolikus Szentírásértelmezés szerint egyrészt azért, mert a szentírók nem tudtak a létezésükről, másrészt meg aki emiatt kihajítja a Szentírást, annak kb. annyi esze van, mint annak, aki kihajítja tücsök és a hangya meséjét azért, mert a tücsök és a hangya valójában nem tud beszélni.
A Szentírás világosan leírja pl, hogy a csillagok azok a szilárd égboltra függesztett lámpások, amiknek az a feladatuk, hogy segítsenek az ünnepek meghatározásában.
Mi ebben a máig érvényes tanulság? Kérdezd meg azt a sok zsenit, aki máig olvassa a különféle horoszkóprovatokat! A Szentírás szerint a csillagok teremtmények és nem Istenek. Ebből következően a csillagok szférája tanulmányozható, és ezzel nem sértjük semmiféle istenség magánéletét. Ha mármost a tanulmányozásban arra jutnánk, hogy a csillagok mégsem lámpások a szilárd égbolton, akkor okosodtunk valamit.
Nem is tudom, hol kezdjem...
Ne haragudjon meg senki, de olyan jót nevettem, miközben olvastam a válaszokat. Nem feltétlenül rossz értelemben, értékelem pl. Poliateista gúnyos humorát.
Kedves kérdező, ha még mindig vársz választ a kérdésedre, elmondom az én véleményem:
A Biblia nem egy tény szótár, egyáltalán nem kell mindent szó szerint értelmezni. Ahogy mondták már előttem, főleg az erkölcsök megszabására és az emberek "megzabolázására" szolgál. Én személy szerint nem vagyok keresztény hívő, de úgy gondolom, a vallás ma is jó szolgálatot tesz, nélküle gondolj csak bele, milyen elveszett világban élnénk. Régen az emberek az akkori, számukra felfoghatatlan dolgokat magyarázták vele, ma pedig, hogy már sok kérdésre választ talált a tudomány, főleg lelki, filozófiai okokból fontos. Azon kívül, hogy egy bizonyos életszínvonalat biztosít (tehát ha csak egy ember is van, aki azért nem gyilkol pl. mert a Biblia azt mondja, máris jó), sok embernek választ ad a személyes és megmagyarázhatatlan kérdéseire, könnyebb azt mondani, hogy Isten akarta úgy, hogy ez meg az történjen, mint racionalitást, okot keresni pl. egy baleset mögött. Jó érzés hinni valamiben, valami felsőbb jóban, örök szeretetben, valakiben, aki vigyáz ránk. Ezért nem lehet senkit elítélni. Az már más kérdés, hogy ha ezt ráerőltetik azokra, akik nem így gondolják, az rossz. A Bibliai időkben ez még nagyon így ment, és akkor könnyebb is volt elhitetni az emberekkel ezt-azt.
Nos tehát, 100%-ig biztos választ nem adhatok a kérdésedre, ha hiszel a keresztény Istenben, és a Bibliában, higgy benne, hogy biztosan oka van, amiért nem szól a dinoszauruszokról.
Ha pedig nem vagy hívő, akkor lásd, hogy azért, mert az evolúció következményei folytán, mikor a Bibliát összerakták, még nem tudtak a létezésükről, és ezért róluk nem írtak, ahogy pl. nem írtak még mesét a 20. századi történésekről a 18. században.
"pl. nem írtak még mesét a 20. századi történésekről a 18. században."
Mi a helyzet Nostradamusszal? Na jó, ő 16. De akkor is. xD
Kedves DR. ZIRR-ZURR!
Én a 15. kommentben leírtam a választ, amit - bár sokan lehurrogtak - mégis válasz volt a kérdésedre.
Ha szíveskedsz elolvasni, akkor szívesen venném, ha reagálnál rá, és megbeszélnénk a dolgot. Persze csak ha úgy gondolod, hogy tényleg érdekel a válasz...
Üdv. Péter
Olvastam az írást kedves Péter!
Nem találtam benne magyarázatot a kérdésre!
T.i.: Ha nem tudtak a biblia irói a dinók létezéséről(megjegyzem ez valószinű)akkor,hogyan tudhattak a világ keletkezéséről??? Ez nonszensz nekem!!!!:))
Mindenféle személyeskedés nélkül, szerinted a szüleid honnan szereztek erkölcsi alapokat? A Bibliának igenis fontos szerepe volt a mai jellemvilág kialakulásában.
A kérdésedre pedig leírtam a választ - ha nem vagy vallásos, akkor érthetnéd, hogy azért nem írtak róla, mert akkoriban (nem 600, hanem kb 2000 évvel ezelőtt) nem tudtak a dinoszauruszok létezéséről. Ilyen egyszerű.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!