Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Valláskritika » Ti hogy álltok ezekhez a...

Pendulum92 kérdése:

Ti hogy álltok ezekhez a kérdésekhez?

Figyelt kérdés

Nem provokálni akarok, ha bármi sértőt láttok benne, kérlek nézzétek el, csupán beszélgetni szeretnék erről.

első:

Ha Isten egyedül a földön teremtett életet, miért teremtett annyi "üres" csillagrendszert is köré?(ahol ugyanúgy lehetséges az élet jelenléte?)

második:

Nem olvastam a Bibliát, de valaki írta, hogy van olyan rész benne, ahol azt írja, hogy a Föld az ember számára lett teremtve, és hogy kihasználja azt saját javára, másik részben pedig az áll, hogy ugye minden Isten műve, így rombolni a természetet bűn.

Ez kicsit ellentmondásos. Talán összeegyeztethető a fenntartható fejlődés eszméjével, ami olyan fejlődést jelent, ami nem rombolja a természetet?

2013. ápr. 9. 15:41
1 2 3
 1/23 Ozmium42 ***** válasza:
83%

Üdv!

A Biblia nem tesz állítást arról, hogy élet kizárólag a Földön van. Persze ha lenne tudomásunk földön kívüli élet létezéséről, az felvetne pár kérdést, de nem lenne összeegyeztethetetlen a bibliai tanításokkal.

Én maga csak azért szoktam azt védeni, hogy nincs élet máshol, mert mások sajnos úgymond megelőlegezik, mindenféle bizonyíték, vagy akár "valószerűsítő" tényező nélkül. Így szokott kezdődni az érvelésük, hogy "Muszáj lennie, mert...". Nos nem muszáj, és egyáltalán nincsenek megfelelő adataink, amikkel vitatkozhatnánk pro és kontra. Tehát fifti-fifti, és innentől kezdve vakhit kérdése. A muszájozók szarvát le kell törni.

Második:

Isten arra teremtette a Földet, hogy az embernek "lakásul szolgáljon", vagyis ez az életünk színhelye. Megtermi a táplálékot, és mindent, amire szükségünk van.

A kulcsszó a szükség, ami nem keverendő össze a mohósággal, a telhetetlenséggel, a kapzsisággal, és a falánksággal. Ezekről a tulajdonságokról a Biblia egyértelmű és elutasító álláspontot fogalmaz meg. A Föld nem a korlátlan pazarláshoz, és a szabad kizsákmányolásra lett méretezve.

2013. ápr. 9. 17:31
 2/23 A kérdező kommentje:

Első:

Tényleg semmi bizonyíték, de én arra szoktam gondolni, hogy annyi, de annyi csillag van. Ezek körül ugyanúgy lehet olyan bolygó, mint a Föld. Tehát a lehetősége, és az esélye is elég nagy. Persze ez nem perdöntő bizonyíték, hogy elég nagy az esélye.

Amúgy tényleg dühítő az a fele is a dolognak, mikor a mélyen vallásosak jönnek a "muszáj, hogy így legyen" érvekkel. Például az élet keletkezéséről. Ugyan olyan hit kérdése, hogy az életet Isten teremtette, mint hogy ufóknak is muszáj létezniük. (mert máshogyan nem tudjuk elképzelni) Egyikre sincs bizonyíték.

Második: Ez így tiszta, nem is tudok vitatkozni, én csak hallottam erről. Meg tudnánk élni a Földön annak rombolása nélkül is, de hát az ember mohósága nem teszi lehetővé. Magyarul a lehetőség adott, hogy ne pusztítsuk ki önmagunkat, csak élni is kéne vele, de mindenki a saját érdekeit nézi.

2013. ápr. 9. 18:12
 3/23 anonim ***** válasza:
Egyébként én lehet, hogy nagyon szkeptikus vagyok, de szerintem a dajka mese az pont a csillagokról szól.
2013. ápr. 9. 19:16
 4/23 anonim ***** válasza:
23%

Istent a világ megismeréséből, fürkészéséből kutathatjuk. Ha a világ megismerhető lenne, ha határait ismernénk, Isten nem Isten lenne. Számunkra Isten teremtett világa kiismerhetetlen, akkor mennyivel inkább hatalmasabb, csodálatosabb a teremtője ennek a kiismerhetetlen alkotásnak?

Ez az egyik elméletem. A másik, hogy Isten egy eget teremtett, (Kezdetben teremté Isten az eget és a földet) majd ezt az eget vizekkel elválasztotta. (Legyen mennyezet a víz között, a mely elválassza a vizeket a vizektől.) Az első ég, ahol a madarak repülnek, a második ahol a csillagok vannak, a harmadik égről Pál tesz említést a 2Kor 12,2-ban.

Az első és a második ég közti víz, azaz jégburok a vízözönnél szakadhatott le. Ha a harmadik és a második ég között is jégkupola van, akkor aránylag kevés számú csillag oda-vissza tükröződéseiből szinte végtelen számú csillag ábrázolódhat ki.

Amúgy érdekességképpen, a Hubble csodálatos közelítéseket, és gyönyörű képeket "képes" elénk tárni, akkora nagyításban, és felbontásban, ami már eleve egy kissé megkérdőjelezi számomra a valódiságát, de a legközelebbi csillagról (?) a Proximáról akármekkora nagyítást is csinálnak, nem lesz belőle más, csak egy pont. Egy nagy pötty. Nem látni a felszínét, nem látni semmit, csak egy pöttyöt. Pusztán egy színspektrumból megállapítják a távolságát, holott fogalmuk sincs, hogy a megfigyelő pont és a megfigyelt pont között van-e bármi is, ami a mérést nagyban befolyásolja. A színből legfeljebb (legjobb esetben) azt lehet megvizsgálni, hogy mi ég, de távolságot nem lehet vizsgálni egy olyan objektumnak, amiről semmit nem tudunk. Találgatni lehet, de sajnos a mai csillagászat a tippelést is axiómának veszi.

2013. ápr. 9. 19:31
 5/23 fairi1 ***** válasza:

4-es

", holott fogalmuk sincs, hogy a megfigyelő pont és a megfigyelt pont között van-e bármi is, ami a mérést nagyban befolyásolja."

nemcsak szabad szemünk van hanem az EM spektrum nagy skálájában képesek vagyunk távcsöveinkkel látni, legyen az röntgen, infravörös, vagy rádiócsillagászat, sőt gammasugárzás tartományában is

vagyis azt gondolod hogy a naprendszert körbeveszi egy hiperfejlett és hiperpreciz holografikus mező ami a teljes spektrumban képes mindent tökéletesen meghamisítani és átverni minket?

Vki nagyon unatkozhatott...

2013. ápr. 9. 20:47
 6/23 anonim ***** válasza:

#1 Valóban, a Biblia tényleg nem állítja azt, hogy Isten csak a Földön teremtett életet. Ahogy arról is mélyen hallgat hogy ki teremtette Káin feleségét. Nekem úgy tűnik, hogy csak apai ágon vagyunk Isten teremtményei.

#4 Ha Isten nem szeretné hogy alkotását megismerjük, akkor miért teremtett minket gondolkodó lényeknek? Kitől mástól származhatna a vágy, hogy világunkat megismerjük, mint teremtőnktől?

A második elméleteden szerintem még csiszolj egy kicsit. Ha igazad lenne, akkor az özönvíz előtt valóban rengeteg csillagot láthattak őseink az égen, mert a két jégkupola között a kevés csillag fénye ide-oda tükröződött. De azóta az egyik jégkupola megszűnt (abból lett az özönvíz), ennek ellenére mégis elég sok csillagot látok az égbolton.

Hát igen, ez valóban különös. Ezek a buta csillagászok csillagködöket, galaxisokat és szupernóva-robbanások nyomait fényképezik, a Proxima Centauri helyett (ami azon túl, hogy közel van más érdekességgel nem szolgál).

2013. ápr. 9. 20:49
 7/23 anonim ***** válasza:

" De azóta az egyik jégkupola megszűnt (abból lett az özönvíz)"

Nem egészen, ugyanis a mélységnek forrásai is felfakadtak.

"felfakadának ezen a napon a nagy mélység minden forrásai, és az ég csatornái megnyilatkozának."

2013. ápr. 9. 20:52
 8/23 anonim ***** válasza:

#7 Te írtad: "Az első és a második ég közti víz, azaz jégburok a vízözönnél szakadhatott le."

Azaz az egyik jégburok megszűnt, tehát nincs ami miatt a kevés csillag fénye oda-vissza verődjön.

2013. ápr. 9. 20:56
 9/23 anonim ***** válasza:

Azt mindig tudtam, hogy a Biblia egyszerű magyarázatainak elfogadása egyet jelent azzal, hogy a tudományok ismerete feleslegessé válik egy hívőnek.

A 4. válasz a mélypont, kb. egy 5 éves gyerek színvonalán van az okoskodás.

Talán jobb lenne ha ilyen kérdést a vallás rovatban vitatnátok meg, a valláskritikát olvassák olyan emberek is, akiknek tátva marad a szája ennyi tudatlanságból származó ostobaság miatt. Igaz, néha nevetni is lehet rajta. de így kora reggel inkább bosszankodom a zöldségeken.

2013. ápr. 10. 05:36
 10/23 anonim ***** válasza:

Kb. ilyen a szinvonal:

http://www.youtube.com/watch?v=v3Pz57wKwIs

Pedig egyik sem szőke, biztosan festve vannak...

:)

2013. ápr. 10. 06:04
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!