Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Valláskritika » De szerintetek ez nem így van?

De szerintetek ez nem így van?

Figyelt kérdés
Az emberek csak azért hisznek Istenben,mert a szüleik nagyszüleik beléjük nevelték.Ha belegondolunk más vallásokban élők is szentül hiszik,hogy az ő istenük a valódi,azért mert beléjük van nevelve.

2013. ápr. 4. 11:03
1 2 3 4
 21/35 Thanthia válasza:

Igen, ha egy szülő "értéket" lát valamiben azt át akarja adni a gyerekének. Mint ahogy a genetikai hibák is öröklődhetnek, jóllehet egy szülő sem akar az utódjának fájdalmat okozni. Úgy szociógenetikai úton is sok rég kialakult tévedés is átöröklődik.

Ha egy vallási irányzatot szembesítünk a rájuk

jellemző hibás kódokkal, akkor úgy vélik, hogy a hitbeli pilléreiket akarjuk kidönteni.

Régebben még az volt a sikeresebb vallás aki hatékonyabban tudta a másikat fejbeverni. Olyan ez mintha

két testvér összeverekedne, hogy melyikük szereti jobban az apját, anyját. Illetve melyiküket szereti jobban az apja, vagy az anyja. Ebben a küzdelemben a sikerességet az összetettebb a gyorsan születésekkel gyarapodó közösséget jobban összetartani tudó vallások biztosítják.

A társadalmak és gondolkodásmódok evolúcióját ugyanúgy fel lehet térképezni mint a Darwin által feltárt folyamatokat. Egy új korszak van kialakulóban, ahol

a másik gondolatainak a megismerésének az igénye, talán békésebb istenképet fog kialakítani.

2013. ápr. 7. 18:29
 22/35 anonim ***** válasza:
A hit mindig érzésekkel kezdődik. Ha én visszaemlékezek arra hogy miért kezdtem el hinni bizonyos dolgokban, akkor azért történt meg mert valami pozitív lehengerlő érzés kerített hatalmába. Valami magával ragadott. Lehet ez akármi egy leírás, egy gondolat, egy elképzelés, azután jön egy érzés ami magával ragad. Ha erőszakosan valakibe nevelnek valamit az nem biztos hogy úgy sül el ahogy a szülők gondolják, lehet hogy haragot szül a gyerekben és utálni fogja az egészet vagy abszolút távol fogja magát tartani tőle. Sokkal fontosabb a személyes meggyőződés.
2013. ápr. 7. 20:35
 23/35 A kérdező kommentje:
Szó nem volt erőszakos nevelésről.Csak simán úgy nevelik
2013. ápr. 7. 22:41
 24/35 anonim ***** válasza:

Az Istenben való hitet nem lehet sem erőszakkal sem e nélkül bele nevelni sem gyermekbe ,sem felnőttbe.Saját akarattal kell eldöntenie hogy mely hitben (vallási felekezetben)akar élni.A felismerés pedig megadatik mindenkinek,remélhetőleg még időben....Hogy melyik az Igaz Isten megtapasztalhatjuk,mert Jézus tanításai rávezetnek erre :kérni kell a Szentlelket.

Lukács 11-9.

A kitartó ima

9Azt mondom azért nektek: kérjetek és kaptok, keressetek és találtok, zörgessetek és ajtót nyitnak nektek. 10Mert mindenki, aki kér, kap, aki keres, talál és aki zörget, annak ajtót nyitnak. 11Közületek melyik apa ad a fiának követ, amikor az kenyeret kér? Vagy ha halat, akkor hal helyett tán kígyót ad neki? 12Vagy ha tojást kér, akkor talán skorpiót ad neki? 13Ha tehát ti, bár gonoszak vagytok, tudtok jót adni gyermekeiteknek, mennyivel inkább adja mennyei Atyátok a Szentlelket azoknak, akik kérik tőle.”

A hited tart meg téged!

(K.Gy)

2013. ápr. 9. 12:32
 25/35 A kérdező kommentje:
Utolsó te honnan tudod.hogy az az igaz isten
2013. ápr. 9. 16:47
 26/35 anonim ***** válasza:

24-25 Kérni kell - keresni az Igazságot - úgy..

Isten egy és ugyanaz. Képzeld el,Kérdező, hogy van tizenkét színes különböző formájú üveged - és mindegyikbe forrásnál vizet töltesz. Ha oldalról megnézed egyik gömbölyded kékes, másik magas, zöldes, harmadik sárgás szabálytalan formájú. A forma más. De ha mélyebben vizsgálod, a forrásvíz..

2013. ápr. 17. 10:02
 27/35 Pendulum92 ***** válasza:
Ez inkább embefüggő.
2013. ápr. 17. 11:04
 28/35 anonim ***** válasza:
Persze, lehet valakit vallásosnak nevelni, de ne gondold azt, hogy mindenki csak azért hívő mert így nevelték.
2013. ápr. 18. 06:52
 29/35 anonim ***** válasza:

Az hogy mivé válik a felnövekvő fiatal, ateistává vagy vallásossá, az függ a neveltetésétől a tágabb környezetétől és a mindenben hiszek vagy semmiben nem hiszek, egyedi természetétől.

Én vallást gyakorló keresztény szülők gyermeke voltam még is 6 éves koromtól megtagadtam az imádkozást, mert voltak a tanított szövegekben, imaszövegben is, olyanok is amit teljesen elfogadhatatlannak, irreálisnak tartottam.

Na most ha szüleim bigott módon, fanatikusan vallásosak lettek volna, akkor megbüntettek volna, megfenyegethettek volna pokollal, meg bármi butasággal. De ők nem ilyenek voltak-- magyarázatot kértek tőlem,- amit Ők elfogadtak- és attól kezdve nem imádkoztam se az asztalnál se lefekvéskor. -- Ha nem váltam fejlődésem közben ateistává, de vallásossá se neveltek a szüleim, engedtek gondolkodni hogy önmagam döntsek abban, hogy mit és miben akarok hinni.

2013. máj. 12. 08:58
 30/35 anonim válasza:
Engem nem neveltek nagyon vallásosan a szüleim, meg vagyok keresztelve reformátusnak, de ennyi, nem járunk templomba rendszeresen és semmi én is csak kislány koromban és szinte csak a mamámmal jártam illetve még kisebb koromban még a szüleimmel is. Kislány koromban egyáltalán nem érdekelt a keresztényvallás mint olyan és nem tudtam mit kezdeni az Isten kérdéssel sem de ahogy nagyobb lettem kialakult a hitem és a szabad akarat fűz ezekhez a dolgokhoz. A szüleim nem nagyon vallásosak azóta sem. Szerintem butaság amit állítasz a saját példám miatt is, ezen kívül olyat is ismerek aki katolikus iskolába járt, erőltették, és egyáltalán nem hisz semmiylen Istenben.
2013. jún. 1. 23:11
1 2 3 4

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!