Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Valláskritika » Ádám és Éva, örök élet vs....

Ádám és Éva, örök élet vs. Halhatatlanság?

Figyelt kérdés

Egy másik kérdés indított arra, hogy megkérdezzem ezt.

Szóval elvileg Ádám és Éva meg lett teremtve. Nem ettek az Élet Fájáról, így nem volt örök életük, tehát gyakorlatilag halandók voltak a bűnbeesés előtt. A bűnbeesés csak megerősítette őket saját halandóságukban.

Lehet az Isten mielőtt örök életet adott volna nekik, ki akarta próbálni őket, érdemesek-e rá, így halandó teremtményeket teremtett, és a halandóságuk csupán megmaradt.

De a Biblia úgy tanítja, a bűnbeeséssel jött be a világba a halál, magyarul előtte nem volt. Ez valamennyire igaz, de úgy mondja a Biblia, hogy egyáltalán nem létezett a halál, mint fogalom, az ember bűnbeesése miatt jelent meg. Tehát a halandó teremtmények nem is voltak igazán halandóak, hiszen ha nincs halál, halandóság sem, nem?

Az Isten és angyalai féltek, hogy az ember az Élet Fájáról is eszik, és még inkább hasonlatos lesz hozzájuk, nemcsak a tudás, hanem az örök élet, halhatatlanság szempontjából. De ha Isten mindenható, miért tartott ettől? Hiszen elvehette volna az örök életet az embertől, ha a fáról mégis szakajt gyümölcsöt.

Filozófiai kérdés: ha valaki örök életet kap, de mondjuk ledarálják, meghal. De a halhatatlan akkor kis mócsingokban létezne tovább? Tudná, hogy egy kupac massza, de "élne"? Ez a különbség a halhatatlan és örök életű között?

2013. jan. 28. 09:06
1 2 3 4
 21/34 anonim ***** válasza:
0%

20-as!

Téves információ nincs a Bibliában. Csak szándékos meg nem értés.

15-ös!

A Biblia szerint más istenek nincsenek. Csak olyanok, akiket egyesek istennek gondolnak. Írja a Biblia, hogy egyes démonokat istennek hittek néhányan, és áldoztak nekik, ettől még ők nem istenek.

Az ember azért hal meg, mert vétkezett. Enélkül nem halna meg. Ennek pontos mibenlétét még lehet vitatni, de ez így van.

Ha az örök élet fájáról eszik valaki, akkor örök élete lesz, amit Isten egy szavával elvehet, tehát nincs sok értelme. A paradicsomból valókiűzetés pedig büntetés, nem félelem váltotta ki.

Paradoxon sehol. Az örök élet fája csak meg lett emltve a Bibliában, hiszen nincs olyan nagy jelentősége. Isten egy szavával elveheti az örök életet, és ezt meg is tette büntetésképpen.

2013. jan. 30. 20:36
 22/34 anonim ***** válasza:
100%

"Az ember azért hal meg, mert vétkezett. Enélkül nem halna meg. "

Nem igaz, a Biblia szerint ha eszik a fáról úgy bűnösen, örökké él és ezért kiűzte őket gyorsan.Ez egyszerű logika.

"Ha az örök élet fájáról eszik valaki, akkor örök élete lesz, amit Isten egy szavával elvehet, tehát nincs sok értelme."

Az ördögtől vagy angyaloktól miért nem veszi el?Ha bármikor elveheti felesleges volt a kiűzetés.

Egyértelműen leírta, hogy az evés megakadályozása végett űzte ki őket, te mellébeszélsz.

2013. jan. 31. 08:39
 23/34 fairi1 ***** válasza:
91%

töftöftöf:

tetszik vagy nem tetszik, lehet engem lepontozni vagy fel, de az igazság az: jó sok téves információ van, ami teljes mértékbe betudható akik írták, nem lehetett róluk ismeretük.

Elég trivialitásokra gondolni, mint a nyúl kérődző,aki írta a könyv e részét, korlátosak voltak az ismeretei,utána lehet magyarázni hogy kell ezeket érteni, de a dolgokon nem változtat.

Maga a bűnbeesés se annyira egyértelműen "vétkezés". Akár egy kísérletnek is lehet értelmezni. ha beteszel tökéletes körülmények közt intelligens de tudatlan lényt mit fog választani. Az örök élet fájáról szakít vagy a tudás választja.

2013. jan. 31. 21:42
 24/34 fairi1 ***** válasza:
91%

"Isten egy szavával elveheti az örök életet, és ezt meg is tette büntetésképpen."

vagyis

Isten előre tudta hogy esznek a fáról, mégis odatette a fákat. Azt is tudta előröl, hogy a kígyó ott lesz,sőt azt is ki fog enni melyik fáról.

Akár a tudást is elvehette volna, nem tette..

ha ezt a Bibliai részt valós történeti eseményként akarjuk értelmezni.

1.rosszindulatú tét nélküli játék volt részéről.

2.isten nem mindentudó és/vagy mindenható.

vagyis nem látja előre személyek cselekedeteit+

a megszerzett képességeket nem tudja visszavonni,ez valami számára érdekes kísérletnek lehetett.

Mivel nem kell 100-as IQ se hogy tudd, tuti fognak enni vmiről, csak az a kérdés melyiktől.

3. várom az ötleteket

2013. jan. 31. 21:52
 25/34 A kérdező kommentje:

Én is úgy látom, hogy nem volt örök életük, mert azt az Élet fájáról való gyümölcs megevésével kapták volna meg, ám még mielőtt ehettek volna, ezelőtt kiűzettek. És gyorsan kellett őket az Édenből kiűzni, de még a fához vezető utat is őriztette az Úr, tehát van benne valami, hogy nem egyszerű büntetés volt a kiűzetés, hanem megelőzés is. Tényleg furcsa, hogy miért nem hagyta, ha elvehette volna az örök életet tőlük olyan könnyen, ahogy megkapták.

Vannak érdekes dolgok, de a lényeg ma 08:39 ebben igazat adok, én is így látom, ahogy te.

2013. jan. 31. 22:17
 26/34 anonim ***** válasza:

"vagyis testi halálod végérvényes halálodat jelenti, túlvilágról ne is álmodozz."

Jogos a felvetésed, valóban hibáztam. A mondatba ugyanis elfelejtettem beleszőni, hogy a fizikai világra és a testi halálára asszociálok.

A helyes változat tehát a következő:

"A fizikai világban az ember személyisége addig létezik, amíg él az ember teste."

Hogy mi következik a halál után, arról csak találgatni lehet.

A többi gondolatodra nem kívánok reagálni, mert végeláthatatlan vita kerekedne belőle, amihez sem időm, sem kedvem nincsen.

2013. febr. 2. 18:54
 27/34 anonim ***** válasza:
Ádámról és Éváról csak annyit, hogy véleményem szerint valóban létező személyek voltak, akiknek az Édenkertből való kiűzetését (a szájhagyomány alapján) szimbólikusan írja le a Biblia ezen részének a szerzője.
2013. febr. 2. 18:59
 28/34 Sikozu válasza:

Nem olvastam el minden hozzászólást, ezért bocsi...

a kérdésedre magam is sokáig kerestem a választ és szeretném veled megosztani és azokkal akik később majd olvassák, talán közelebb kerülünk az igazsághoz :)

Az alapvető különbség az Örök élet és a Halhatatlanság közt az, hogy pl:

1. Egy angyal halhatatlan, mert nem függ a léte semmilyen külső forrástól. Ha emberi (hús-vér) alakot ölt, nem függ a teste a tápláléktól, vagy víztől, ezek nélkül is életben marad. Hallani bizonyos "fényevőkről", ezek ilyenek. (Jézus 40 napig imádkozott étlen szomjan... megtehette mert halhatatlan volt.) Ha pedig ledarálnánk a testét, akkor a test meghalna ő viszont szellemlényként tovább létezne és élne. (Innen eredhet a lélekvándorlás tana, csakhogy a Biblia szerint az ember teljesen megszűnik létezni a halálával...) [Prédikátor 9:5, 10, Zsolt 146:4]

2. Egy ember pedig, ha Örök élete is van, mégis függ a tápláléktól és víztől stb... amik nélkül meghalna. Ha ezt mindennap magához veszi, akkor örökké élne. Viszont amikor egy ember meghal, a szelleme vagy "lelke" is meghal vele együtt így nem élhet tovább. (Igen az emberek közt emberi testben élhetnek ma is angyalok (bukottak) csak nem tudjuk kik azok.) [Júdás 1-27, Dániel 2:43 "azok"-nak írja. Szt István társulat fordításában nézd meg]

Amikor Isten megteremtette az első emberpárt, a halál nem is létezett. Az Élet fája pedig azért volt ott, mert Istennek szándékában állt az embereket az Örök életen túl, Halhatatlansággal is megajándékozni, így szó szerint is teljesértékű testvéreink lehetnek az Angyalok. (Mózes apokalipszise 28)

Isten és az angyalok nem azért féltek, hogy az ember eszik az élet fájáról, mert halhatatlan lesz és így jobban fog rájuk hasonlítani, hanem azért, mert amikor az ember evett a Jó és rossz tudásának fájáról, tökéletlenné vált. Ez annyit jelent, hogy az egy polaritású világból (ahol csak és kizárólag JÓ volt), átkerültek a kétpolaritású (JÓ és ROSSZ) világba. Ha az ember ilyen állapotban - hogy dúl benne a jó és a rossz is - eszik az élet fájáról és halhatatlan lesz, azaz nem lehet megölni, óriási kárt okozott volna. Az a tény, hogy az ember nem ehetett az Élet fájáról, azt sejteti, hogy el kellett érni hozzá egy bizonyos fejlettségi szintet -akár IQ-ban- hogy kiérdemelje a fa gyümölcsét. [Mózes apokalipszise 28]

Az igaz, hogy Isten mindenható, de az általa teremtett világ tökéletes. Az embert is beleértve. A rendszer önműködő mint a víz körforgás. Ebbe belepiszkítottak. Ezt kijavíthatta volna, ha teremt egy új világot, de a szeretete arra indította, hogy megmentsen minden élőt (és még meg nem születettet). A kőrforgást helyrehozza, ahogyan ezt tudjuk is.

Figyeld meg amikor a Biblia a bukott angyalok megbüntetéséről beszél, nem úgy fejezi ki magát, hogy 'elpusztít', vagy 'meghal'. Mert halhatatlan lelkekről beszélünk. Ezért Isten egy Tartarosz, vagy 'sötétség' nevű helyre zárja őket. (Azt hiszem csak az ezeréves uralom után lesznek elpusztítva, de ez is átvitt értelem, és még nem tudom, hogyan értsem, mert a gyehenna az Örök pusztulás és végső megsemmisítés helye...) [Jelenések 20:1–3, 7–10, 1Péter 3:18-21, Jelenések 9:1-3, Júdás 6]

Legalábbis erre jutottam én... remélem segíthettem ;)

2014. ápr. 27. 12:43
 29/34 fairi1 ***** válasza:

" Egy ember pedig, ha Örök élete is van, mégis függ a tápláléktól és víztől stb... amik nélkül meghalna. Ha ezt mindennap magához veszi, akkor örökké élne. "

öööööööööööö, nem tudom mit szedsz, de nekem is küldhetsz.

Ember minden nap eszik és iszik, de nem él örökké.

örök élet azt jelenti hogy valaki képtelen természetes halál halni, az ember még legoptimálisabb esetben is megöregszik és meghal, 130 évet szinte senki nem tudja megélni.

2014. ápr. 27. 22:32
 30/34 Sikozu válasza:

Kedves fairi1 nem olvasol elég figyelmesen. Melyikünknek van manapság Örök életünk?

Igazat adok neked, mert nem írtam le, hogy a feltétele az Örök életnek nem az, hogy mindennap egyél, hanem, hogy tökéletes legyél. Ezt csak Isten adhatja meg. Ezért ma hiába eszel mindennap, nem fogsz örökké élni. Tökéletlenek vagyunk. A tökéletesnek teremtett ember pedig nem öregedett. Ha valóban az volt Isten szándéka, hogy öregedjünk, miért adta a szívünkbe a vágyat, hogy ne haljunk meg...

Valamint a halált nem lehet feldolgozni érzelmileg, akinek meghalt már egy rokona az tudja, hogy így van. Miért van ez, ha Isten szerető teremtőnk ilyennek alkotott? Szerintem erre az egyetlen logikus válasz, hogy nem ezt akarta. Másrészt pedig a Biblia sok SOK helyen említi, hogy az ember Örökké fog élni, Isten szándéka szerint. [János 17:3, Róma 5:21, 6:23 stb...]

Az Örök élet nem azt jelenti, hogy nem vagy képes természetes halált halni. Mert halandó az ember még tökéletesen is, de feltámasztható...

2014. ápr. 28. 01:25
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!