Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Valláskritika » Ádám és Éva, örök élet vs....

Ádám és Éva, örök élet vs. Halhatatlanság?

Figyelt kérdés

Egy másik kérdés indított arra, hogy megkérdezzem ezt.

Szóval elvileg Ádám és Éva meg lett teremtve. Nem ettek az Élet Fájáról, így nem volt örök életük, tehát gyakorlatilag halandók voltak a bűnbeesés előtt. A bűnbeesés csak megerősítette őket saját halandóságukban.

Lehet az Isten mielőtt örök életet adott volna nekik, ki akarta próbálni őket, érdemesek-e rá, így halandó teremtményeket teremtett, és a halandóságuk csupán megmaradt.

De a Biblia úgy tanítja, a bűnbeeséssel jött be a világba a halál, magyarul előtte nem volt. Ez valamennyire igaz, de úgy mondja a Biblia, hogy egyáltalán nem létezett a halál, mint fogalom, az ember bűnbeesése miatt jelent meg. Tehát a halandó teremtmények nem is voltak igazán halandóak, hiszen ha nincs halál, halandóság sem, nem?

Az Isten és angyalai féltek, hogy az ember az Élet Fájáról is eszik, és még inkább hasonlatos lesz hozzájuk, nemcsak a tudás, hanem az örök élet, halhatatlanság szempontjából. De ha Isten mindenható, miért tartott ettől? Hiszen elvehette volna az örök életet az embertől, ha a fáról mégis szakajt gyümölcsöt.

Filozófiai kérdés: ha valaki örök életet kap, de mondjuk ledarálják, meghal. De a halhatatlan akkor kis mócsingokban létezne tovább? Tudná, hogy egy kupac massza, de "élne"? Ez a különbség a halhatatlan és örök életű között?

2013. jan. 28. 09:06
1 2 3 4
 11/34 Valaki vagyok csak válasza:
Ilyenkor örülök hogy nem teremtés párti vagyok!!!
2013. jan. 29. 16:38
 12/34 anonim ***** válasza:

Kedves kérdező!

A bűnbeeséssel az ember halála jött be a világba. Ebből következik, hogy hacsak más úton be nem jön, akkor nem haltunk volna meg. Viszont bűnbe estünk, úgyhogy bejött az ember halála a világba.

ha a halhatatlanságot úgy definiáljuk, hogy aki halhatatlan, az semmi esetre sem tud meghalni, bármi történjék is, akkor csak Isten halhatatlan, ugyanis mivel mindenható, bárkit meg tud ölni.

2013. jan. 29. 19:20
 13/34 anonim ***** válasza:
76%

"A bűnbeeséssel az ember halála jött be a világba. Ebből következik, hogy hacsak más úton be nem jön, akkor nem haltunk volna meg. Viszont bűnbe estünk, úgyhogy bejött az ember halála a világba."

Nem igaz, azért halandó az ember, mert így lett teremtve és nem engedte Isten, hogy egyen az élet fájáról.Ez VILÁGOSAN le van írva.

2013. jan. 29. 19:32
 14/34 pelgrim ***** válasza:

A vita meddő, mert félreértett, félremagyarázott tanmeséből, hitregéből indul ki, ám legyen, lássuk csak, hogyan tovább!

A bibliai bűnbeesés elbeszélése egy jelképes tanmese a tudat hajnalán, nem valós történet. Ez az elbeszélés az ember ön-tudathoz jutását ábrázolja. Az emberi fejlődésnek azt a szakaszát, mikor az emberben az én és a többiek, az én és a másik, stb. tudata derengni kezdett. A fejlődésnek ebben a szakaszában tudatosult az ember saját halandósága felől is, és ez volt az az időszak is, mikor az ember látni kezdte az összefüggést tettei és azok következményei közt.

Az ember korábban is halandó volt csak nem volt saját halandósága tudatában, annak ellenére, hogy látta, hogy mások meghalnak. A paradicsomi állapot tehát a tudat egy kezdetleges, személyes öntudat nélküli állapota. Az én és a másik, a jó és a rossz, a bűn és bűntudat, a halál fogalmak csak akkor érték el tudatát mikor látni kezdte tetteinek következményeit.

Bizonyos cselekedetek következményei hátrányosan hatottak rá, azokat rossz cselekedetek, a bűnök csoportjába lettek sorolva, más tettek következményei jótékonyan hatottak rá, azok lettek a jó cselekedetek, az erények, - az ember evett a jó és a rossz ismeretének gyümölcséből. Egy engedetlenségről Isten iránt tehát szó se lehet.

Saját halálunkról még ma is gyakran feltételes módon beszélünk: „ha meghalok ...”

Halhatatlanság az ember számára szerintem nem létezik, de létezik az a lehetőség, hogy elkerülje a halált, amit ha már a tudatnak e magaslatára jutott, egy szent cél érdekében mégis vállalhatja önként. Ezt tette Názáreti Jézus.

«De ha Isten mindenható, miért tartott ettől?»

Isten nem egy mindenható valaki, Isten egy Mindenható Törvény. Isten nem tartott semmitől, Isten egy valakinél egy személynél minden tekintetben végtelenszer több, nem rajtunk kívül, hanem egy vezérlő alapelv bennünk és mindenben, egy hatalom, bölcsesség és szeretet kimeríthetetlen Forrása, Isten az eredeti önfejlesztő Ihlet melynek minden más a fejleménye, nem teremtménye. Vajon mitől tartson a egy törvény, egy forrás vagy Ihlet?

«De a halhatatlan akkor kis mócsingokban létezne tovább? Tudná, hogy egy kupac massza, de "élne"?»

Az aki elérte a tudatnak azt a minőségét vagy magaslatát, amikor a halál elkerülhetővé válik sérthetetlen, ha ő azt úgy akarja, nem lehet őt akarata ellenére mócsingokra vagdosni.

«Ez a különbség a halhatatlan és örök életű között?»

Halhatatlanság, mint ahogy már említve lett, számunkra nem létezik. A különbség a halandó ember és aközött aki elkerülte a halált az (ön-)tudatban rejlik, annak minőségében, színvonalán.

2013. jan. 29. 23:55
 15/34 anonim ***** válasza:

Először is tisztázzuk a fogalmakat:

- halhatatlan az, akit külső erő nem tud elpusztítani (esetleg saját magát sem tudja megölni). Ez egy idealizált helyzet, mert gyakorlatilag a mi világunkban ilyen nem létezhet. Tehát fölösleges fejtegetni, mi történik, ha egy halhatatlan lényt ledarálnak.

- a Biblia szerint az isten tényleg úgy ígérte az örök életet, hogy közben minden teremtménye halandó. Ez elvileg lehetséges - de ezt nem lehet örök életnek nevezni, csak örökké fenntartott életnek. A különbség nyilvánvaló: aki örök életű, az magától soha nem hal meg.

Másrészt erre mi is képesek leszünk pár 100 éven belül.

Harmadrészt ma is élnek ilyen lények: ezek már 4 milliárd évesek.

- az isten sokszor tesz olyat a Bibliában, amiből az derül ki, hogy nem mindentudó ill. nem mindenható. Az egyik ilyen, hogy megijed a bűnbeeséskor: ezért űzi ki villámgyorsan a teremtményeit. Úgy néz ki, hogy az örök életet nem tudta volna tőlük elvenni, ha mégis megszerzik, vagy csak nagyon nehezen.

- a Bibliában szó van más istenekről is, akikkel ez az isten reménytelenül küzd. Ez abból látszik, hogy csak pár szó van róluk, és ez is csak annyi, hogy nem szabad foglalkozni velük. (Szó van olyan emberekről is, akik istenek képzelik magukat, de ez más téma.)

Szerintem fölösleges a Bibliában logikát keresni: emberek írták azt is, és még csak nem is mérnökök vagy tudósok, hogy következetes legyen.

2013. jan. 30. 01:45
 16/34 anonim ***** válasza:

"a valódi értelmében mikor megszűnsz létezni, egy visszavonhatatlan állapot,létezésed teljesen eltűnik "

Jogod van így gondolni, de sokan nem így látják.

"olyan jó nekik hogy nem tudnak meghalni??"

Erről talán Őket kellene megkérdezni. Ami engem illet, én biztosan jól érezném magam egy igazságosabb és szeretetteljesebb világban akkor is, ha körülöttem közben újabb és újabb világok születnének és szűnnének meg.

"... egyáltalán mi értelme lesz a létezésednek, találj vmi elfoglaltságot amivel elütheted a végtelen idődet, így hogy végfül ne legyen végtelen unalmas."

Nem hiszem, hogy unatkoznék, és azt sem hiszem, hogy értelmetlen lenne a létezésem. Sőt, akkor kapna igazán értelmet, ha tudnám, hogy sosem múlik el.

"Sztem emberek többsége sose gondolta végig mit is jelent "halhatatlannak" lenni."

A hívő emberek ősidők óta mást sem tesznek, csak ezen elmélkednek. A nagy világvallások évezredek óta hirdetik a lélek halhatatlanságát, illetve a feltámadást az örök életre, tehát biztosan sokakat sikerült gondolkodásra késztetniük a halhatatlansággal kapcsolatban.

"lét és élet"

Az ember személyisége addig létezik, amíg él az ember. Ez az én értelmezésem szerint azt jelenti, hogy az ember számára a létezés egyenlő az élettel. Istent is élőnek nevezi a Biblia, pedig Ő nem rendelkezik fizikai testtel. Az angyalok úgyszintén.

Érdekes, hogy ennek ellenére őket is élőnek tekintjük.

Bár nyelvtani értelemben van igazság abban, amit írtál, a gyakorlatban azonban lehetetlen elkülöníteni egymástól a lét és az élet fogalmát.

2013. jan. 30. 02:10
 17/34 anonim ***** válasza:

Kedves pelgrim!

Ha az ember számára nem létezik a halhatatlanság, akkor annak a lehetősége sem létezhet, hogy örökre elkerülje a halált.

A két állítást összhangba hozni nem egyszerű feladat.

2013. jan. 30. 02:18
 18/34 anonim ***** válasza:

Érdekes hogy mindent tényként kezeltek ami a bibliában le van írva, mintha maga az Isten írta volna. Pedig csak emberek írták. Honnan tudod hogy halandók voltan mert nem ettek az élet fájáról? Honnan ez az információ? Nem értem, és minek enni az élet fájáról ahhoz, hogy valki örök életű legyen? Nem lehet alapból annak teremteni? Ez olyan ellentmondás, hogy Isten megteremtette az élet fáját, hogy aki abból eszik az örök életű legyen, de innentől kezdve nem teremtett örök életű lényeket. Ez abszurdum. Ellentmond önmagának az állítás. Nem?

És mivel szerintem Isten halhatatlannak teremtette meg őket, így számomra nincs kérdés. A filozófiai kérdésed meg hasonló az mi volt előbb a tyúk vagy a tojás. Értelmetlen ezen gondolkodni, mert egy paradoxon amit nem lehet megválaszolni. Tudod hülye kérdésre hülye válasz...

2013. jan. 30. 07:53
 19/34 A kérdező kommentje:

"a Bibliában szó van más istenekről is, akikkel ez az isten reménytelenül küzd. Ez abból látszik, hogy csak pár szó van róluk, és ez is csak annyi, hogy nem szabad foglalkozni velük."

Erről tudnál idézetet mutatni?

Látom nincs nagy egyetértés a témát illetően, de várom még a válaszaitok, mert egyik mellett sem lehet jól érvelni, mivel paradoxon jön ki.

2013. jan. 30. 08:11
 20/34 fairi1 ***** válasza:

16

Őket kéne megkérdezni, de valljuk be lehetetlen dolog, addig marad az agysejtjeink való gyurmázás, és okoskodás.

Másik meg marad a reménykedés, hogy halálunk nem végérvényes jelenség, hanem van valami utána, az életünk egy más formában de folytatódik talán végtelenségig. Erre még kész ipar épült át, aki receptet ad a boldog másvilági "élethez".

"A hívő emberek ősidők óta mást sem tesznek, csak ezen elmélkednek."

olyan elmélkedést még nem olvastam ami azzal foglakkozik ez gyakorlatban mit jelentene,maguk szavak előkerülnek, de kevesen próbálják maguk jelentésében értékelni ezeket.

Vallásokkal ellentétben,írók több fáradságot vettek erre,és született pár érdekes olvasmány témában.

"Az ember személyisége addig létezik, amíg él az ember."

vagyis testi halálod végérvényes halálodat jelenti, túlvilágról ne is álmodozz. Személyiséget hogy választod szét a fizikai testtől,sőt tartósítod örök időre stabilan.

Ha tartósítódik melyik formájában, mikor csúcson volt, vagy halál pillanatában levő,a melyik sok idős embernél elég leépült, vagy egy csecsemőnek jóformán még nem is van nagyon.

Bibliában sok minden van, amiről már tudjuk téves információ egyértelműen. Mi az élő és mi nem nincs bombabiztos módszer eldönteni, de isten nem rendelkezik semmilyen tulajdonsággal amitől élő lenne.

2013. jan. 30. 16:05
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!