Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Valláskritika » Isten miért büntette meg a...

Isten miért büntette meg a kígyót, ha nem tehet róla hogy az ördög megszállta?

Figyelt kérdés
2013. jan. 18. 17:17
1 2 3
 11/24 anonim ***** válasza:

"Kedves 3., ugy tünik, beletapostam a lelkivilagodba, amit öszinten sajnalok, ha igy van!! Vagy felbosszantottalak volna? Mas celom volt, a velemenyemet irtam le."

- A biztosnság kedvéért háromszor is visszanéztem, hogy biztosan nekem írtad-e ezt. Nem tudom, hogyan jött le az, hogy bármivel is felbosszantottál vagy megbántottál volna. Egyszerűen egy rejtély, miből következtettél erre.

Csak kíváncsi voltam, mégis milyen ok lehet, mert eléggé titokzatosan fogalmaztál, milyen ok is húzódhat meg egy vadállat eredendő bűnnel való elátkozásában.

2013. jan. 18. 18:26
 12/24 anonim ***** válasza:

"Egyébként az egyik keresztény magyarázat az, hogy a kigyó a történetben csak szimbóluma a Sátánnak, tehát maga a Sátán volt, aki kísértett, nem egy kígyó. Tehát a büntetés is a Sátánnak szólt szimbólikusan. A poban csúszás átka a Sátán örökös megalázottságát és legyőzöttségét szimbolizálja."

- Gond az, hogy míg a Sátán szimbólikusan bűnhődik (bár a Jób könyvében nem úgy tűnik, elég jó a kapcsolata Istennel), addig a kígyó a valóságban is elszenvedi, amit leír a Teremtés könyve.

2013. jan. 18. 18:27
 13/24 anonim ***** válasza:

Jó, de értelemszerűen azért a kígyó a Sátán szimbóluma, mert, hogy a porban csúszik. Ezért lett a kigyó a szereplője a sztorinak.

Amúgy nem vagyok keresztény csak a kérdésre próbáltam válaszolni. A Jób történetben meg szerintem egyértelmű, hogy csak egy sima mezei angyalról van szó, és nem a nagybetűs Gonoszról, mint már írtam.

2013. jan. 18. 18:51
 14/24 anonim ***** válasza:

"Nem tudom, hogyan jött le az, hogy bármivel is felbosszantottál vagy megbántottál volna. Egyszerűen egy rejtély, miből következtettél erre. Csak kíváncsi voltam, mégis milyen ok lehet, mert eléggé titokzatosan fogalmaztál"

Ha ez kerdes, igy irtad: "Esetleg titkon sátánista volt?" Ez eleg furcsa, minthogy satanistak hogyan lettek volna a paradicsomi idökben, ez valami "modern" dolog, emiatt kötözködesnek-gunyolodasnak ereztem.

Nem a törtenetböl következtettem erre, es azt hiszem elöször is irtam, hogy szerintem minden okozat mögött van egy ok, emiatt lehetett itt is. Ezt egyszerüen az eddigi tapasztalataimbol (es nem a kigyos sztoribol) gondolom, ha ezt lenyegesnek tartod. Tehat mivel ezt ennyire nem reszleteztem, Neked titokzatosnak tünt, ha jol ertem.

2. (7.)

2013. jan. 18. 18:51
 15/24 A kérdező kommentje:

El is hinném hogy Sátán maga volt a kígyó, és ez jó magyarázat lenne, de a Biblia másképp tudja:

Mózes 1. könyve 3. rész

"A kígyó pedig ravaszabb vala minden mezei vadnál, melyet az Úr Isten teremtett vala..."

"És monda az Úr Isten a kígyónak: Mivelhogy ezt cselekedted, átkozott légy minden barom és minden mezei vad között; hasadon járj, és port egyél életed minden napjaiban."

Ha sátán csak egy mezei vad volt aki beszélt az emberekkel, akkor mégsem szellemi teremtmény (angyal) volt, aki ellenszegült Istennek? Kezd zavaros lenni.

2013. jan. 18. 19:38
 16/24 anonim ***** válasza:
Kedves kérdező, remélem tudod, hogy a Bibliát nem egy valaki és nem agy nap alatt írta. Rengeteg ellentmondás és igazságtalanság van benne, szerintem a kígyósnál sokkal nagyobbak is (pl. Jákob és Ézsau története - miért lophatta el Jákob isteni beleegyezéssel az apai áldást??, vagy Káin és Ábel- miért nem fogadta Isten Káin áldozatát??, illetve Mózes és a fáraó története - majd én megkeményítem fáraó szívét mondja Isten Mózesnek, és ezután megbüntetni Egyiptomot... Szerintem ezeken nem érdemes fennakadni, mert ezerféleképpen lehet magyarázni őket... Ráadásul a Biblia tele van jelképekkel, példázatokkal, hiányos történetekkel és félrefordításokkal...
2013. jan. 18. 21:51
 17/24 anonim ***** válasza:
Most felteszem a költői kérdést: ki az az elvetemült egysejtű aki szó szerint értelmezi a Bibliát vagy bármelyik másik vallási könyvet?
2013. jan. 18. 21:51
 18/24 anonim ***** válasza:

Abbol a mondatbol, hogy: "A kígyó pedig ravaszabb vala minden mezei vadnál, melyet az Úr Isten teremtett vala..."

szerintem az következik, hogy Isten teremtette a kigyot is, azaz eppolyan teremtmeny, mint minden mas (angyal, ember, allat...stb. Amiert ellenszegült (biztos szabad akaratot kapott, mint az ember is, igy megtehette - ti.az allatok nem kaptak sztem ennyire szabad akaratot, tehat megiscsak angyal/emberhez hasonlo volt), kapta a büntetest. En igy ertelmezem.

2013. jan. 18. 22:08
 19/24 anonim ***** válasza:

Jehova ítélete valójában Sátánnak szólt – a láthatatlan szellemnek, aki rossz célra használt fel egy alacsonyabb rendű élőlényt. A Biblia azt írja Sátánról, hogy ő „a hazugság atyja” és ’az őskígyó’. Mindkét kifejezés kétségtelenül arra utal vissza, hogy Sátán egy látható élőlény, egy kígyó által vette rá Évát, hogy szegje meg Isten parancsát (János 8:44; Jelenések 20:2).

A kígyókat Isten teremtette, és Ádám bizonyára már Sátán cselszövése előtt nevet adott nekik. Az oktalan kígyó, amely Évával beszélt, nem követett el semmit. Nem volt tudatában annak, hogy Sátán manipulálja, és nem érthette az engedetlen személyek felett kimondott isteni ítéletet sem.

Akkor miért mondta Isten, hogy fizikailag alantas helyzetbe süllyeszti a kígyót? A kígyó természetes környezetében való viselkedése – az, hogy a hasán csúszik, és amikor a nyelvét öltögeti, mintha a port nyaldosná – jól szimbolizálta Sátán lealacsonyodott állapotát. Sátán korábban magasztos pozíciót töltött be Isten egyik angyalaként, most azonban alantas állapotba került, melyet a Biblia úgy nevez, hogy tartarosz (2Péter 2:4).

Továbbá, ahogy egy szó szerinti kígyó megsebesítheti az ember sarkát, ugyanúgy a bukott Sátán is szétzúzza Isten magvának a sarkát (1Mózes 3:15). Ennek a magnak az elsődleges része Jézus Krisztus lett, akire átmenetileg szenvedést mértek Sátán ügynökei. Idővel azonban Krisztus a felkent és feltámasztott keresztény társaival együtt végleg össze fogja morzsolni a jelképes kígyó fejét (Róma 16:20). Tehát azzal, hogy Isten egy látható kígyóra mondta ki az átkot, nagyon jól szemléltette a láthatatlan ’őskígyó’, Sátán, az Ördög megalázottságát és végső megsemmisítését.

2013. jan. 18. 22:38
 20/24 anonim ***** válasza:

"El is hinném hogy Sátán maga volt a kígyó"

Nem kedves kérdező félreérted, a kígyó nem maga a Sátán, hanem a Sátán szimbóluma. A sztoriban a kígyó szimbolizálja a Sátánt. De a történetben a kigyó az továbbra is egy kígyó. A kígyó büntetése is szimbólikus, a Sátán büntetését szimbolizálja (hasadon járj és port egyél - a Sátánt örök legyőzöttségre kárhoztató átok szimbóluma).

De nem egységes egyébként a keresztény értelmezése a Teremtéstörténetnek. És pláne nem én vagyok hivatott képviselni az ő álláspontjukat.

2013. jan. 18. 22:40
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!