Nem avult el a keresztény vallás?
Ugye az ókorban a rabszolgákat, a középkorban a jobbágyokat ámították azzal, hogy majd a túlvilágon elnyerik jutalmukat és a pihenésüket, de az evilágon viseljék a megpróbáltatásokat. Akkoriban elég nehéz volt az élet az emberek nagy része számára: járvány, éhezés, robotolás.
Viszont a mai nyugati világban már elég kényelmes életet lehet élni. Nincs járvány, háború, éhezés, van azért habzsi-dőzsi, voltaképp földi mennyország.
Nem nagyon látok "szenvedés-vállalást" a keresztényektől, s még fel vannak háborodva ha kifogásolható ételt kapnak az étteremben.
Leszámítva az erkölcstelen kísértéseket, elég lazán és kényelmesen lehet ma hívő kereszténynek lenni.
"Leszámítva az erkölcstelen kísértéseket, elég lazán és kényelmesen lehet ma hívő kereszténynek lenni"
"Mt 11,30 Mert az én igám gyönyörűséges, és az én terhem könnyű."
...vagyis attól függ, hogy miképpen éli meg valaki a kereszténységét...vallásosan, vagy VALÓSÁGGAl...
...a kereszténynek mondott vallásoknak tulajdonképpen tanító szerepe van, abban, hogy hordozzák és tanítják Isten szavát,és ezt martadéktalanul megteszik (vagyis a Bibliát és annak tanításait terjesztik,- akkor is ha ők maguk nem értik- amivel lehtővé teszik annak az IGE-nek a beteljesedését;
"Rm 10,17 Azért a hit hallásból van, a hallás pedig Isten ígéje által."
...így tehát nem tartom elavultnak a keresztény vallásokat , összes hibájuk ellenére sem!
"Csak a buta embereket lehet megtéveszteni, én jártam egyetemre, a normális modern történészek is ezt állítják ma már, amit a 17-es (pl. Hahner Péter, stb.)"
17-es vagyok, igazából rátapintottál a lényegre, mert amit írtam nem teljesen egyedül az én gondolatom. Én is egyetemre járok, és többek között Hahner Péter könyvéből is tanultunk. :))
Kedves arjuna
Természetesen magától keletkezett minden erkölcsi és morális tanítás, hiszen nagyjából ugyanezek mindenhol meglelhetők, az összes kultúra szabályoz hasonló irányba.
A próféciák léte vagy nagyon tág értelmű dologba belemagyarázás, vagy utólag keletkeztek.
Ez felveti Isten jövőbelátási képességét, ami a szabad akaratnak mond ellent.
Az örök élet ostobaság, ezért nem volt bűnbeesés és nincs megválthatóság.
Az emberiséget nem kellett felemelni, magától is halad pozitív irányba.
A hit gyakran több rosszat tett, mint jót, különösen amikor elvakult volt.
Azt elismerem, hogy tudatlan, tanulatlan, iskolázatlan embereket vezetett, sőt, amíg az államnak, a társadalomnak nem voltak kifejlődve különféle intézményei, pl.: rendőrség, ügyészség, közigazgatás, anyakönyvi hivatal, stb... jelentős szerepe volt életünkben az egyháznak, de mára ez a szerepe is rendkívül lecsökkent.
A keresztény vallás sok tekintetben elavult.
Nem kezel számos problémát, amik manapság jellemzőek, vagy kialakulóban vannak.
Ilyenek: a nők emancipációja következtében jelentkező problémák, a család szerepének csökkenése, a magányos élet, élettársi viszony, a melegek helyzete, a társadalmi feszültségek, generációs problémák, stb...
Más vallásokkal szembeni intoleranciája megmutatkozik, ezért az ateisták őrködése szükséges a vallásszabadság fenntartására.
A szívével (lelkével) más is képes érezni, szeretni és a logikus gondolkodás szükséges ezen érzelmek irányításához, fontosságának meghatározásához, a világban a méltó helyre tevéséhez.
Granulátum: a keresztény vallás egy világképet és egy életmódot jelent, és ezek elavulhatatlanok.
Tzolko:
"Természetesen magától keletkezett minden erkölcsi és morális tanítás, hiszen nagyjából ugyanezek mindenhol meglelhetők, az összes kultúra szabályoz hasonló irányba."
Hát azért elég nagyok a különbségek. Ráadásul a lelkiismeretünk által Isten mindenkihez szól, többé-kevésbé értik meg az emberek, úgyhogy emiatt erkölcs kialakulhat sokakban, meg a neveltetés, és az élettapasztalatok is számítanak, de a lelkiismeret is, amiben Isten szól hozzánk. Ezért a bizonyos fokú asonlóság.
"A próféciák léte vagy nagyon tág értelmű dologba belemagyarázás, vagy utólag keletkeztek.
Ez felveti Isten jövőbelátási képességét, ami a szabad akaratnak mond ellent."
Ez egy nagy és bonyolult témakör, nem megyek bele, majd egy másik kérdésnél.
"Az örök élet ostobaság, ezért nem volt bűnbeesés és nincs megválthatóság."
Már nem egyszer megmagyaráztam neked az örök élet lehetőségeit, pl. úgy, hogy Isten egy idő után nem teremt újabb lelkeket, és nem születnek újabb emberek, a meglévőknek pedig elég az Univerzum egy magasabb fokú technológiával.
"Az emberiséget nem kellett felemelni, magától is halad pozitív irányba."
Tudományosan talán. De az sem volt mindig így, és a tudomány messze nem minden.
"A hit gyakran több rosszat tett, mint jót, különösen amikor elvakult volt.
Azt elismerem, hogy tudatlan, tanulatlan, iskolázatlan embereket vezetett, sőt, amíg az államnak, a társadalomnak nem voltak kifejlődve különféle intézményei, pl.: rendőrség, ügyészség, közigazgatás, anyakönyvi hivatal, stb... jelentős szerepe volt életünkben az egyháznak, de mára ez a szerepe is rendkívül lecsökkent."
Igen, ezn szerepeit már átvette az állam. De ezek mindig is másodlagosak voltak, az elsődleges a szeretetre tanítás volt, amivel rengeteg emberen segítettek. (Pl. adakozásból kórházak, meg apró hétköznapi dolgok).
"A keresztény vallás sok tekintetben elavult.
Nem kezel számos problémát, amik manapság jellemzőek, vagy kialakulóban vannak.
Ilyenek: a nők emancipációja következtében jelentkező problémák, a család szerepének csökkenése, a magányos élet, élettársi viszony, a melegek helyzete, a társadalmi feszültségek, generációs problémák, stb..."
A család szerepének csökkenését ellenzik.
Magányos életre megoldást jelent az idősgondozó program, az utódok szeretetre nevelse következtében a gondoskodás, a közösségi dolgok, stb.
Az élettársi viszonyról azt tanítja, hogy házasságnak kell követnie. Ha élettársak, miért nem házasodnak össze? Ha meg akarják hagyni a kiskaput, ám legyen, de az nem több járásnál. Ha szeretik egymást, de szerintük csak egy papír (ez nem igaz) akkor miért nem írják alá?
Meleg kapcsolatban lenni bűn, a helyzetet nem kezelni kell.
A társadalmi feszültségekre és generációs problémákra a szeretet a megoldás.
"Más vallásokkal szembeni intoleranciája megmutatkozik, ezért az ateisták őrködése szükséges a vallásszabadság fenntartására."
Hát, az az igazság, hogy a kereszténység kötelezése csak árt. Aki nem magától jön, az olyan, mintha nem is jönne. Romlik a színvonal, az emberek csak megutálák a vallást.
"A szívével (lelkével) más is képes érezni, szeretni és a logikus gondolkodás szükséges ezen érzelmek irányításához, fontosságának meghatározásához, a világban a méltó helyre tevéséhez."
Igen, erre mindenki képes, de fontos, hogy mindenkit, az idegeneket és ellenségeinket is szeressük.
Kedves töftöftöf!
Szimpatikus, amit írsz, látszik, hogy jóindulatú ember vagy.
Amit az örök életről beszéltünk eddig, az bebzonyosodott, hogy abban a formában, ahogy a Biblia írja, az nem értelmes.
Neked az az elgondolásod, hogy Isten valamilyen módon változtatna rajta, de ez egy bianco csekk, ahhoz hasonlít, hogy ha a nagymamámnak lánctalpa lenne, akkor tank lenne, nem nagymutter.
Mindegy, ezen nem veszünk össze.
Az emberiség nem csak a tudományban halad, az értelmi színvonal másra is hat, sőt az alapvető a rebszolgaság, jobbágyság, stb kérdése, amit szépen elkentek előzőleg néhányan, pedig nem hinném, hogy jól esne nekik, ha ma ők rabszolgák lennének.
Az általános műveltségi szint emeli az erkölcsöt is, általában. Azt kihagytam az előbb, hogy régen a műveletlenséggel, tudatlansággal nagyfokú babonás, primitív emberekre jellemző hiedelemvilág járt együtt és ebben az értelemben a Biblia pozitívnak mondható, de ezekben is el van már maradva.
A család ősi szerkezetének a gyengülése a női egyenjogúság egyenes következménye, a válások túlnyomó többségét a nők kezdeményezik.
Javasolni én sem tudok semmit, sőt más sem, de a Biblia sem kezeli ezt.
A társadalmi feszültségek több forradalmat robbantottak ki, ezeket soha nem kezelhette a biblia és a többi kérdés is hasonló, de ezeken kívül is számos probléma van, ami kívül esik a hatáskörén.
Ami a kérdezőt illeti, a múlttal kapcsolatban igaza van, de ma nyugaton sem túl jó az élet, rengetegen elégedetlenek. Őket nem érdekli a magyarok sanyarú helyzete, ahogy minket sem túlságosan pl.: az ukránoké, ahol 5-6000 Ft a nyugdíj és mellé hasonlóak az árak, mint nálunk.
Magyarország középmezőnynek tekinthető és hiába jobb minden, mint régen, az senkit nem érdekel.
A végvári vitéznek egy nadrágja volt, azt hordta egész életében. Az emberek gyakran éheztek, nyomorogtak.
Egyébként nem tudom, mit hiányolsz, talán az oroszlánokat, vagy a keresztre feszítést?
Az éttermi kaja nem értem miként passzol a kereszténységhez. Ha nem ehető, akkor világos, hogy nem tetszik annak, aki kifizeti az árát. Talán Jézus szó nélkül megette volna a romlott, ehetetlen ételt?
Vagy járványt, háborút, éhezést szeretnél?
A keresztény vallás valóban nem követi már az idők szavát, de nem ezért.
Egyszerűen 2000 éves.
Kedves tzolko! Jókat írtál, igen, a fejlődés nem csak a tudományban, hanem a társadalmi rendszerekben is megmutatkozik.
A Biblia tényleg nem ad konkrét megoldást a legtöbb dologra. De irányelvei mindig hasznosak.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!