Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Valláskritika » Szerintetek más állatfajoknak...

Szerintetek más állatfajoknak is van vallása a világegyetemben?

Figyelt kérdés
2012. dec. 27. 19:31
1 2 3 4 5 6
 21/56 Salx Narval ***** válasza:
89%
Mivel egyenlőre csak valószínűsíthető, hogy élnek értelmes lények a világegyetemben, ezért azt is csak feltételezhetjük, hogy a miénkhez hasonló értelemmel rendelkezők is akadhatnak. Ha élnek valahol ilyen lények, valószínűleg van olyan dolog az életükben amit nem tudnak, csak elhisznek, vagy el akarnak hinni. Azt azért kizárnám, hogy itt a földön más élőlényeknek Istenük, vallásuk legyen.:D A majmok és delfinek jól fejlett agya és kommunikációs képessége, messze elmarad attól, hogy teremtéselméletet alkossanak magukról és a világukról.
2012. dec. 28. 04:52
 22/56 anonim ***** válasza:
29%
20-az állatoknak NINCS éntudatuk. Ez fontos. Ezért tudja a fajspecifikus dolgait olyan jól tenni, mint senki más(faj.
2012. dec. 28. 07:32
 23/56 anonim ***** válasza:
81%

"az állatoknak NINCS éntudatuk."

Mondod te, de a kísérletek mást bizonyítanak.

2012. dec. 28. 10:05
 24/56 anonim ***** válasza:
78%

Gratulálok annak az okos bandának, amelyik lepontozta a biológust. Ti biztos jobban értetek hozzá.

Nos, én úgy vagyok vele, hogy nem lehet a Föld az egyetlen lakott bolygó, tehát lennie kell másiknak is, és igen, ha van, akkor elképzelhető, hogy éntudattal rendelkező lények is lakhatják, amiknek lehet vallása.

2012. dec. 28. 10:08
 25/56 anonim ***** válasza:
85%

A Földön:

A tudomány szerint nincs vallása más fajoknak, ettől elmaradnak. A kereszténység szerint sincsenek, más vallásokról nem tudok nyilatkozni.

A Földön kívül:

A tudománynak nincsenek bizonyítékai Földn kívüli élőlényekre, így nem tud nyilatkozni. A kereszténységben nincs a témában csak 1 db utalás, az sem egyértelmű. Jézus mondja: "Vannak más juhaim is.". Más vallásokról nem tudok nyilatkozni.

Személyes véleményem szerint (katolikus vagyok) nem kizárt a Földön kívüli értelmes élet, és nem kizárt, hogy nekik vallásuk van.

2012. dec. 28. 13:07
 26/56 anonim ***** válasza:
46%
A "vannak más juhaim" elegendő válasz. Egyébként megkérdezném, hogy miért pontoztatok le? (töftöftöf előtti válaszoló voltam) A pontozás nem like vagy dislike, fel kéne fogni!
2012. dec. 28. 13:49
 27/56 anonim ***** válasza:
100%
A főemlősöknek BIZONYÍTOTTAN van éntudata (egy kis biológia senkinek sem árt). Az, hogy erről egyesek nem vesznek tudomást, az ő butaságuk. Az állati intelligenciáról alkotott elképzeléseinket is felül kellett párszor bírálnunk. Képesek eszközkészítésre és használatra, tudnak hazudni, tervezni, képesek jelbeszéddel értelmes (!!!!) kommunikációra. Ez mind tény. Azt, hogy van-e valamely fejlettebb állatfajnak hitvilága, legyen az bármennyire is primitív, nem tudjuk. De egyáltalán nem biztos, hogy nincs, hiszen nincs információnk arról sem, hogy az emberi evolúció során mikor jelent meg az "emberi" hitvilág. Mi sem a kereszténységgel vagy az iszlámmal indítottunk, hanem természeti istenek imádatával. Mondjuk kíváncsi lennék arra, hogy mit gondol egy kutya a holdról:-).
2012. dec. 29. 20:03
 28/56 anonim ***** válasza:
11%
A kutya ugatja a holdat, tudata van, éntudata pedig NINCS az állatoknak, ezért nem tudnak szavakkal beszélni.(Ha görcsöltök itt a lepontozással, akkor sem egyenlő az ember az állattal, ez nem ettől függ. És nem egy materialista -evolucionista fogja ezt megmondani.)
2012. dec. 29. 21:34
 29/56 anonim ***** válasza:
97%

28-as, akkor megosztom veled azt az érdekes kísérleti eredményt (bár gugli a barátod....), miszerint ha egy pl. csimpánznak összefestékezed az orrát, majd a tükör elé állítod, akkor TUDJA, hogy saját magát látja. És tudod, miért? Mert ledörzsöli az orráról a festéket. Ehhez tisztában kell lennie azzal, hogy a tükörben magát látja, ergo definiálnia kell tudnia saját magát, mint individuumot. Magyarul van éntudata. Másik érdekes kísérlet: a jelbeszéddel kommunikálni képes állatok (ilyenből is több van) értik és megfelelően használják magukra az "én" szó megfelelőjét. Tudják, ha róluk van szó. Magyarul van éntudatuk.

Nem ártana legalább tájékozódni a tudományos ismereteket illetően. A materialista szemléletnek pedig van egy óriási előnye: segít a világ tárgyilagos szemléletében és megismerésében, mivel a tudományos munka legfontosabbjával ruház fel: segít kételkedni. Aki soha semmit nem fogad el vakhittel, az előtt kinyílik a világ.

Én pediglen egy antropológus vagyok, az említett kísérletek leellenőrizhetők, szaklapokban leírt dolgok. Csak meg kellene érteni, miről beszélünk.

2012. dec. 29. 21:49
 30/56 anonim ***** válasza:
100%
Én is úgy tudom, hogy egyes állatoknak van éntudata. De vallása? A vallás nem hitet jelent, a vallás egy hitrendszer, amely világképet, életmódot igényel. Ilyen biztos, hogy nincs egyetlen ismert földi élőlénynek sem, csak az embernek.
2012. dec. 30. 10:42
1 2 3 4 5 6

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!