Mindenkinek van egy világképe. Mindenki azt hiszi el, ami abba a világképbe belepasszol. A kicsit nem passzol, akkor lehet arról szó, hogy valami módon meggyőződik az ember, és akkor az új beépülő ismeret módosítja kicsit a világképet. A világkép tartamazza a világ megismerésének logikáját is.
Ebből nagyon sok midnenk következik: ateisták csak olyan állításokat fogadnak el igaznak, ami alátámasztja az ateista világképet és természetesen beleillik a kialakult világképbe. Isten létezésére vonatkozó állításokat nem fogadnak el igaznak, mivel az alapjaiban ellentmond a világképüknek. Abban az esetben fogadnák el igaznak isten létezését, ha tapasztalati úton lehetne megbizonyosodni létezéséről.
Tehát egy jóliskolázott embernek (teológia PhD jó iskolának számít? :-) is csak olyat hisznek el, ami belefér a világképbe, vagy erős bizonyítékot hoz az a bizonyos jóliskolázott ember.
Valaki említette az ezotériát... jó felvetést, tipikus idióták gyülekezete, ami minden kétséget kizárólag szembe megy a józan ésszel. Szerintem lehet valaki vallásos úgy, értelmezheti úgy a "tanításokat", hogy attól még koherens tudományosan se roskadozó világképe legyen. Ezzel szemben az ezotéria egy tökéletesen ellenőrizhetően hamis állítások halmaza a világról (aura, varázsbot, feng sui, homeopátia).
Csakis a jól fésült nőknek hiszek.
Meg a kócosnak...
Az ateisták alavetően nem hisznek el semmit csak úgy.
Gondolkodni szoktak, és ellenőrizni a dolgokat.
Na meg tanulni - mert a nélkül tényleg csak a hit maradna.
"Az ateisták alavetően nem hisznek el semmit csak úgy.
Gondolkodni szoktak, és ellenőrizni a dolgokat. "
Szerintem ez nem ateista tulajdonsag. Nagyon sok ateistanal nem tapasztaltam ilyet. Ez egyszeruen csak analitikus gondolkodas. Akar milyen meglepo, van ilyen vallasosban is: a maguk logikai kereteik kozott megfogalmazott allitasok logikusak lehetnek.
Nem csak a logikát ellenőrzik, hanem a bizonyítékokat is.
Logikusan az elektronnak nem lehetne kettős természete - mégis az van neki.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!