Miért tanítják ezt?
Ülök hittanórán a hittantanár arról beszél, hogy hazudni bűn. Egyszer csak felveti az egyik osztálytársam, hogy "Ha hazudni bűn miért mondják a kisgyerekeknek, hogy a Jézuska hozza az ajándékokat?" Erre, úgy reagált, hogy: "Olyan jó érzés azt hinni, hogy a Jézuska hozza az ajándékokat nem?" De, de mondja mindenki. DE AZ IS HAZUGSÁG NEM?
Egy másik példa, hogy a muszlinokról tanultunk, meg Allahról és szinte lehülyézte a muszlinokat, mert Mekkába mentek egy meteorhoz zarándokolni. A keresztény Isten meg azt tanítja, tartsuk tiszteletben egymás hitét. De mégis az eddigi 3 hittantanárom közül egyik se tartotta be. Akkor, ha ellentét van az elmélet és gyakorlat között, minek tanítják? Semmi bajom a vallásokkal, de bort isznak vizet prédikálnak.
Gondolkozz.
A "Jézuska" hozza az igazi ajándékokat, a megváltást, és a szeretetet a családokba karácsonykor. A mások vallását tisztelni kell, de attól még, ha a mienktől eltér akkor butaságnak tartjuk, hiszen ha nem tartanánk annak mi is abban hinnénk.
A legtöbben nem bort isznak és vizet prédikálnak, csak ha nem ismered teljességében a vallásokat és hagyod hogy a média befolyásoljon a vallásokkal kapcsolatban akkor téves kép alakulhat ki benned, ls így a tanárod szavait is félreértheted.
Engem nem befolyásol a média. :) Ha jól emlékszem szó szerint idéztem a hittantanárom szavait. De ellent mondanak maguknak és arra azt mondják: "Jaj az más", de nem. A hazugság az hazugság és pont. Vannak persze kisebb nagyobb hazugságok attól kezdve, hogy jól néz- e ki a barátnőd az új ruhába, egészen addig, hogy "Nem én voltam a gyilkos".
Köszi a válaszokat!
Természetesen Isten nem mondta sose, hogy hazudni bűn, és az sem szerepel a Tízparancsolatban (az eredetiben!), hogy "Ne hazudj". Mert Isten okosabb, mint akik a hittankönyveket írták. :)
Isten azt mondta: Ne tegyél a te felebarátod ellen hamis tanúbizonyságot. Ez az egyetlen olyan parancsolat, amely konkrétan a hazugsággal hozható összefüggésbe, és nagyon jól megkerüli az általad említett problémát. Nem hazudni bűn, hanem a felebarátom *ellen* hazugságot mondani. Mert a bűn az mindig károkozás, és ha én történetesen a felebarátomÉRT hazudok, az nyilván nem lehet bűn! Ilyenre példa az, ha gonosz emberek által üldözött embert elrejtek a házamban, és amikor azok bejönnek kérdezősködni, hogy nem láttam-e, letagadom. Ez ugyebár hazugság. Ha hazudni bűn lenne, akkor ez esetben bűn lenne megmenteni az embertársamat. De mivel ez esetben a nagyobb kárt azzal okoznám a felebarátomnak, ha igazat mondanék, ezért nyilván nem bűn, ha hazudok.
A "jézuskás" dolog egy kicsit más azért szerintem, ott alapvetően azt kell átgondolni, hogy a gyereknek (vagy esetleg Istennek! mert az se mindegy!) okozok-e kárt azzal, ha ilyen sztorikkal etetem. Például a mi családunkban is jézuskázás ment néhány éves koromig, aztán megtudtam az igazat, semmi különös nem történt. Nem hiszem, hogy bármi kárt okoztak volna ezzel számomra a szüleim. Azért tették, hogy fokozzák a karácsonyi ünnep izgalmait. Valahol szerintem igaza lehet a papnak abban, hogy jó érzés azt hinni. A gyerekeknek szükségük van a mesére, mesékről nem lehet ilyen durva ítéleteket kimondani, ha nem teljesen igazak, hogy "hazugság". Persze, a Hófehérke is hazugság meg az összes többi mese, nem? Azok nem történtek meg, vagy igen?
Bár ma már hitbeli okok miatt van annyi problémám egyébként a jézuskázással, hogy nem tartom helyénvalónak a Világmindenség Uráról úgy beszélni, mintha még mindig egy jászolban fekvő csecsemő lenne. Persze a karácsony szép, meg megemlékezni Jézus születéséről, nem azzal van a bajom, csak hát ez a "Jézuska" egy kicsit szerintem tiszteletlenség Ővele szemben. De lehet, hogy gyerekként ez a megfelelő verzió, nem tudom, nem neveltem gyereket.
Viszont ha vallási szempontból nézzük a dolgot, akkor egyrészt remek lehetőség a szülőknek arra, hogy Jézusról beszéljenek a gyereknek, másrészt meg a Biblia szerint "minden ajándék felülről való", vagyis tulajdonképpen ha a szüleim veszik az ajándékot és teszik a fa alá, azt is az Úrtól kapom ajándékba, ugyanúgy, mint minden mást is: a napfényt, a virágokat, a kék eget, az ivóvizet, a friss levegőt, sőt a szüleimet, a családomat, a barátaim társaságát, a zenét, mindent! :)
Ötödik válaszolónak igaza van.
Egyébként meg nekem sem sérült a lelkem a Jézuskától xD
Mondjuk ez csak egy ünnep, semmi alapja nincs.
Szeretni nem csak akkor kell, Jézus nem biztos, hogy akkor született. Viszont a hangulat jó. Bár néha képmutatásba is átmehet az egész.
Már hogy ne lenne a hazugság Bűn? Az első hazug miatt tartunk itt.
aki hazudik az autmatikusan Sátánt utánozza. A biblia nem írja, hogy van nemes hazugság, sőt azt írja, hogy akik hazudoznak azoknak ugyan az lesz a büntetésük mint többieknek, mint a gyilkosoknak paráznáknak, stb.
A családban és a gyülekezetben mindig igazat kell mondanunk egymásnak. Az őszinte, nyílt és kedves beszéd szorosabbra fűzheti a kapcsolatokat (Ján 15:15). De mi történik akkor, ha valaki hazudik a testvérének? Amikor a testvére rájön erre, a köztük lévő bizalomteljes kapcsolat meggyengül. Érthető hát, hogy Pál apostol ezt írta: „igazat mondjon mindegyikőtök a felebarátjának, mivel egymáshoz tartozó tagok vagyunk” (Ef 4:25). Ha valaki már hozzászokott a hazudozáshoz, és talán gyerekkora óta ezt teszi, nehéz lehet változtatnia a szokásán.De abba lehet ezt is Isten segítségével hagyni
Az Ördög hazug. „Amikor a hazugságot szólja, a saját lelkülete szerint szól, mert hazug ő, és a hazugság atyja” — mondta Jézus (János 8:44).
Sátán hazudott Évának, ellenben Jézus azért jött a világba, hogy tanúskodjon az igazság mellett (János 18:37). Ha Krisztus követőiként szilárdan ellen akarunk állni az Ördögnek, nem folyamodhatunk hazugsághoz vagy félrevezetéshez. ’Igazságot kell szólnunk’ (Zakariás 8:16; Efézus 4:25).
A keresztény tanítások összessége alkotja ’a jó hír igazságát’ (Galácia 2:5, 14). Nem más, mint a szabadításunk függ attól, hogy ’az igazságban járunk-e’, vagyis ragaszkodunk-e hozzá, és szilárdan ellenállunk-e ’a hazugság atyjának’ (3János 3, 4, 8).
(Titus 1:2). Akik szeretnék, hogy Isten helyeselje őket, azoknak kerülniük kell a hazugságot (Példabeszédek 6:16–19; Kolossé 3:9, 10).
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!