Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Egyéb kérdések » Az amerikai és angol történele...

Az amerikai és angol történelemben tanítják ezt?

Figyelt kérdés

Tanítják azt,hogy az összes hasznosítható feketét igába fogtak majd dolgoztatták őket mint az állatokat?

Valamint tanítják azt,hogy Amerika őslakosait erőszakkal kitoloncolták és/vagy lemészárolták?

2012. márc. 22. 20:56
 1/9 Gress ***** válasza:
Ez érdekelne engem is:D Gondolom benne van, de nagyon szelíden.
2012. márc. 22. 21:02
 2/9 anonim ***** válasza:
100%

Nem tudom, erre én is kíváncsi lennék.

Nem mellesleg a magyar történelemben is vannak olyan részek, amelyeket mi 'dicső múltként' emlegetünk, de más szemszögből meg kegyetlenek. Pl. honfoglalás előtt a kalandozások vagy a nemzetiségek elnyomása a reformkortól...

2012. márc. 22. 21:03
 3/9 anonim ***** válasza:
Iskolája válogatja. A feketék tisztában vannak azzal, hogy kerültek Afrikából az amerikai földrészre, és az indiánok is komoly hagyományőrzők, amelynek része a történelmük. Persze a történelemtanításnak nem feltétlenül az a feladata, hogy feltépje és ne engedje beforrni a múlt sebeit és Hollywood se kezeli ezeket a témákat tabuként. Nem rágódnak ezen feleslegesen, a kérdés inkább az, hogyan tovább, hasonló rémségek nélkül.
2012. márc. 22. 21:13
 4/9 A kérdező kommentje:
Utolsó,ezt nem a régi sebek feltépése miatt kérdeztem,hanem azért,mert senki nem hajlandó kiteregetni a saját szennyeseit.
2012. márc. 22. 21:47
 5/9 anonim ***** válasza:

Kedves Kérdező!

A "szennyes kiteregetése" vagy a tények "elhallgatása" nem ugyanaz. A tudományos kutatás számára (elvileg ide tartoz(na) a történettudomány is) nem szabad(na) tabunak tekinteni olyan dolgokat amely politikai és egyéb okokból nem okoz nekünk feltétlen örömet. A tények attól még tények maradnak, hogy esetleg agyonhallgatjuk, megszépítjük vagy letagadjuk őket. Nem kell dicsekedni a múlt hibáival, különösen nem büszkének lenni rá, ha megtörténtek, legalább tanuljunk belőlük.

Valószínűleg a világ összes népe szelektív amnéziában szenved, amelyben csak a szép dolgokra emlékszünk, a rosszra nem, de ez önhittséghez és a hibák megismétléséhez vezet.

2012. márc. 22. 22:07
 6/9 anonim ***** válasza:

„senki nem hajlandó kiteregetni a saját szennyeseit”

Teljesen érthető. Mindenkinek van szennyese, én sem vagyok kíváncsi máséra, főleg nem hogy állandóan ki legyen terítve.

2012. márc. 23. 03:49
 7/9 anonim ***** válasza:

A feketék rabszolgaságáról biztosan tanulnak, az az amerikai történelem egy központi eleme, hiszen az amerikai polgárháborút (1861–1865) is a rabszolgaság miatt vívták. Az amerikai polgárháború az északi unionisták és a déli (rabszolgaságpárti) konföderációsok között zajlott és az északiak győzelmével, a rabszolgaság eltörlésével végződött. Ezzel az amerikai történelemkönyvekben nem kell sort keríteni lényeges önszembesítésre, hiszen lehet úgy érvelni, hogy a rabszolgaság eltörlésével lényegében a "jó" kerekedett felül az országon belül. "Egy ideig rosszul csináltuk, de rájöttünk, hogy ez helytelen, és változtattunk" - érvelhetnek.

Ugyanakkor az amerikai őslakosok (indiánok) elleni sérelmekkel kapcsolatos szembenézésről kevesebbet hallani. Valójában nem kitoloncolták/lemészárolták őket (igaz jó részük meghalt a háborúkban és a fehérember által behurcolt betegségek miatt), hanem úgynevezett bentlakásos iskolákba kényszerítették a gyerekeiket. Ezekben az iskolákban gyakorlatilag kimosták az agyukat, és életképtelen felnőtteket felnőtteket neveltek belőlük, akik később munkanélküliek és alkoholisták lettek. Ma az amerikai őslakosok között a legnagyobb az öngyilkosságok aránya az Egyesült Államokban, ami a bentlakásos iskolák gyászos öröksége. Az utolsó ilyen iskolákat az 1960-as években szüntették meg. Az elsők az 1800-as évek első felében kezdtek működni. A bentlakásos iskolák öröksége az indiánok kultúrájának és öntudatának a teljes tönkretétele.

Mindezzel mostanában kezdik szembesíteni magukat az amerikaiak (de főleg a kanadaiak), sok pénzt fordítva arra, hogy kárpótolják az őslakosok sérelmeit. Talán ezekkel az erőfeszítésekkel az iskolákba is bekerül tananyagként a dolog.

Aki jobban szeretne megismerkedni a témával, annak ajánlom figyelmébe ezt a cikket:

[link]

Németh Tibor: Kört a kör köré

"A vizsgálat alapján megállapítást nyert, hogy mivel az iskolákban az őslakos gyermekek eredeti kultúrájának tudatos és hatékony megsemmisítése elsőrendű cél volt, a növendékeknek családtagjaikkal való kapcsolattartását a lehető legteljesebben korlátozták, anyanyelvük használatát tiltották, ősi kultúrájuktól igyekeztek őket minél inkább elidegeníteni. Fény derült arra is, hogy a szexuális abúzus hétköznapi dolognak számított a legtöbb oktatási intézményben..."

2012. márc. 23. 11:44
 8/9 anonim ***** válasza:
Nemrég jártam Amerikában. Egyszer csak megjelent egy indián, majd még egy, végül teljesen körbefogtak. Nagyon féltem, nem tudtam mit csináljak, végül megadtam magam, megvettem a szőnyeget, amit árultak...
2012. márc. 23. 12:47
 9/9 A kérdező kommentje:

11:44

Jól tetted,hogy említetted az Amerikai Polgárháborút,ez az Amerikaiaknak olyan téma,mint nekünk az 1848-49 -es szabadságharc.

Továbbá jó tudni,hogy az amerikaiak és a kanadaiak jóvá akarják tenni régi tetteiket.

Az őslakosok mészárlásán kívül pedig a kultúriájuk tönkretétele/elhomályosítása is célja volt az akkori gyarmatosítóknak.

2012. márc. 23. 20:45

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!