Mit tehetek akkor, hogyha a családom rám kényszeríti a vallást?
A családomban szinte mindenki római katolikus vallású, én 15 éves vagyok (voltam elsőáldozó, de még nem bérmálkoztam, de nem is akarok), kisgyerek korom óta járatnak templomba.
Kb. 10 éves koromig még el is hittem ezeket a marhaságokat, azóta már tényleg csak azért járok, mert "muszáj".
Ma megemlítettem nagymamámnak, hogy többé nem akarok járni templomba, erre kiakadt, hogy 18 éves koromig én bizony köteles vagyok azt csinálni, amit ők mondanak, meg hogy egy 15 éves nem tud éretten dönteni még. Ekkor elkezdtem vele vitázni a témáról, de érvek helyett csak össze-vissza magyarázott mindenféle hülyeséget, hogy biztos a környezetem (osztálytársak) rossz hatással vannak rám, meg azt mondta hogy "anyád családjára ütöttél" (ők nem vallásosak), stb. Szóval nem jutottam semmire. Apámnak meg nem is merem megemlíteni, mert annyira felhúzná magát rajta, hogy biztos lekeverne egy pár pofont.
Mit tanácsoltok ebben az esetben? Várjak amíg 18 leszek, vagy van más megoldás is?
A link elég érdekes. Köszönjük!
"Az egyezmény a gyermekek jogairól a következő alapjogokat fogalmazza meg:
...
- A gyermekeknek joguk van kifejezni saját véleményüket.
- A gyermekeknek joguk van saját vallásukat gyakorolni.
..."
Amíg vallás van a földön, viszály is lesz. Örülj, hogy nem valami eszetlen, muszlim családba születtél nőnek. Borzalmas lehet, nem is tudok mit mondani, én biztos megőrülnék.
Megoldás lehet egy új suli egy másik városban, kollégium, néha bent maradsz hétvégén, annyit már megúsztál. Ne a 18 évvel foglalkozz, hanem azzal, hogy jól tanulj, legyen jó szakmád, hogy minél hamarabb elmehess otthonról. Arra jó ez az egész, hogy tudd, mit ne kövess el a gyerekeddel.
az engedetlenség szelleme, ezért tartunk itt.
Ettől függetlenül nem értek egyet az apával, nem így kell a gyermeket tanítani.
(Efézus 6:3, 4) . . .” 4 És ti apák, ne ingereljétek föl gyermekeiteket, hanem továbbra is Isten fegyelmezésében és az ő gondolkodásának zsinórmértéke szerint neveljétek őket.
Ez meg az apára vonatkozik!!!
Lehet, hogy az a legjobb, hogyha kivárom azt a 3 évet...
Hetente egyszer 1 órát kibírok, itthon úgyis csak a szobámban vagyok egész nap, nem sokat beszélek a családommal, ha meg nem itthon vagyok, akkor meg úgyis úgy viselkedek, ahogy akarok.
Egy valamit nem értek...a kérdező világosan kijelentette, hogy menekülni akar ebből a fullasztó, vallásos légkörből, erre van aki azt "tanácsolja" neki, hogy menjen a paphoz? Éljen az elfogultság! :)
Egyébként meg ne hidd, hogy a 18. életéved után minden 180 fokban meg fog fordulni - papíron leszel csak felnőtt, de ez nem jelenti azt, hogy ugyanolyan gyorsan megszabadulsz a szüleid befolyásától. Őszintén szólva fogalmam sincs, mit tehetnél, én szerencsére világi neveltetésben részesültem, úgyhogy csak pár tippet tudok adni:
Sportolj jó sokat, járj el barátaiddal kirándulni, mozizni, vagy csak inni pár kortyot. Ha teheted vállalj munkát suli mellett, a lényeg, hogy a lehető legkevesebb időt töltsd otthon, és a lehető leghamarabb megtanulj önállósodni. Minél hamarabb tanulsz meg önmagadról gondoskodni, annál hamarabb szabadulhatsz meg a szüleid rövid pórázától. Esetleg nincs testvéred? Ha van, ő rengeteget tud segíteni a nehéz családi helyzetben, tapasztalatból mondom :)
Vagy ha esetleg érdeklődsz más világnézetek iránt, akkor ezekben is keresgélhetsz. Gondolok itt például különböző meditációs gyakorlatokra, jógára. Sajnálatos módon ezekről nem tudok elsőkézben nyilatkozni, mert még nem próbáltam őket, de azok alapján, amit hallottam róluk, igazán hasznosak! :) Ha van rá módod, hogy kipróbáld ezeket, vagy űzzed is őket, akkor mindenképp megér egy próbát :)
Barátaim nem nagyon vannak, csak suliban szoktam velük beszélni, de amúgy nem tartom a kapcsolatot velük.
Sportolni utálok, kirándulni + moziba menni nem szoktam, igazából egész nap csak a szobámban ülök...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!