A kereszténység Istene mi alapján "jó"?
Istent az ember teremtette a félelmei, a világ általa nem ismert részének megymagyarázása okán.
Miután azzal a céllal teremtetett, hogy az ember vigaszt, reményt nyerjen a létezésébe vetett hitből, szükségképpen jónak kell lennie.
Ateistaként nincs értelme hitvitát folytatni, mert csak két eredményt hozhat.
1. A hívő elbizonytalanodik (Ez neki rossz, de az ateista sem lesz tőle boldogabb)
2. Semmi nem változik, hanem mindenki fújja magáét tovább.
Szerintem ez egy igen jó felvetés, mert Istennek kapcsolatban két fontos dolog merülhet fel:
1. létezik-e?
2. ha igen, jó-e?
(esetleg 3. milyen kapcsolatban legyünk vele?)
Szerintem is fontos ez a második kérdés, mert ha Isten létezik és közömbös, az is más szitu, mintha létezik és rosszindulatú, haragos (sok ilyen istenségnek is keresték/ik az emberek a jóindulatát... :()
Ha valakiről már sokat hallottunk, olvastunk, de személyesen még nincs tapasztalatunk, akkor nem tudhatjuk, hogy nekünk milyen lenne vele?
A keresztények Istene abban egyedülálló, hogy a szeretetét , a vele való kapcsolatot, az örök életet nem kell kiérdemelni, hanem ajándékba adja, sőt még abban is részt vesz, hogy jobb emberek lehessünk:)a kapcsolatot is könnyű vele felvenni, mert olvas a gondolatainkban:)
A jót magáért a jóért akarja, szívesen megosztja, amije van (pl. a örök élet ad, Jézus az életét adta, most a Jólelkét osztja meg velünk stb).
Szerintem Isten ezek alapján a legtisztább és legnemesebb értelemben JÓ. :)
# 23
Ez a moszkvai t9örténet egy jó kis városi legenda.
Ha meg az ószövetségről és az újszövetségről írt okfejtésedet elfogadjuk, akkor egyértelmű következtetés, hogy a Korán a leghitelesebb forrás, mert azt Gábriel arkangyal személyesen diktálta le Mohamednek.
(Ebben a moszlimok igen erősen hisznek.)
Az ószövetséget és az újszövetséget ezzel szemben emberek írták Mózes illetve Jézus halálát követően és nem faxon küldték a menyországból.
Igen igen van benne valami! De barátom a ,,városi legenda,, kissé erős hiszen ez teljesen igaz. Mindegy! A Koránról annyit, hogy valóban lediktálta neki Gábriel a lényeget de ne felejtsük el, hogy a tényleges Koránt már Mohamed tanítványai írták le és szedték össze. Az eredeti irat az már elveszett a történelem ködében, már ha volt(megjegyezném, hogy nem kételkedem, de ki tudja?). Visszatérve a könyvre. Ha nem is minden egyes szóval értek egyet belőle de azért sok dolog megfogott.Pl a 12 tanítvány sztorija. A 12ből 11 hallt roppant kegyetlen halált(kivétel János aki öreg korára azt a feladatot kapta Istentől, hogy jegyezze le a Jelenések Könyvét). Mindegyik a hitéért hallt meg. Gondoljuk csak át, hogy a 11ből bármelyiknek csak annyit kellet volna mondania:,,Hazudtunk! Mi csempésztük ki Jézus testét a barlangból és hazudtunk a feltámadásával kapcsolatban!,, Csak ennyit! És hangsúlyozom, hogy nem sima halált hallt a többség.(pl azt hiszem Fülöp akit először megfosztották pár végtagjától aztán végig húzták a főutcán. Még élt utána szúrták le. De lehet nem Fülöp volt már nem tudom)Ha velem csinálják ezt lehet én még azt bevallottam volna, hogy én vagyok Lucifer és minden földi gonosz egy személyben :) Képzeljük csak el, hogy mekkora lelki ereje volt neki. Minden esetre én úgy gondolom és egyre több filozófus és Istennel foglalkozó személy gondolja, hogy minden egyes földi vallásnak Isteni gyökere van. Pl a hinduizmus amiről kevesen tudják, hogy kezdetben csak egy Isten volt náluk is. A legrégebbi irataikból ez derül ki.(és igaznak bizonyult minden más egyházra amiről eddig kellő iratokat találtunk)
A többi isten meg szépen lassan épült be hozzájuk. Hiszen mint tudjuk amibe ez ember belenyúl az egy idő után elromlik.(Ide tartoznak az előző írásomban említett mai ,,Jézust követő,, egyházak)
talán az első válaszadó áll legközelebb az általam vallott elképzeléshez.
mindenekelőtt definiálni kéne a "jó" fogalmát.
Jó minden olyan tett ami nem az önös érdekeinket szolgálja és másoknak hasznára van. A rossz pedig ennek az ellentéte, mikor önös érdekeink fontosabbak másokénál.
Ha Isten a teljesség, a változatlanság, akkor egy cselekedete sem lehet önös, hiszen benne semmilyen változást nem okozhat, azáltal nem lehet több, nem lehet teljesebb.
Na, de mi minősül önös cselekedetnek?
Ha eszel az önös?, hisz kell az adott személy túléléséhez.
Ha valóban van Isten, akkor talán egy kis önösséget elfogad.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!