A kereszténység Istene mi alapján "jó"?
Ez egy értelmetlen kérdés.
1. Isten teremtett mindent. (még a jót is)
2.Ha külső kritérium alapján kellene megállapítani, mitől jó, akkor volna egy tőle független létező, a jóság kritériuma. (melynek ez esetben alá is rendelnénk)
3. Utóbbi ellentmondásban van az első állítással.
Isten lényegéből adódóan jó.
Igen szerintem is alapból Jó,.
Akkor is ez tűnik ki amikor fegyelmez, mert jót akar.
Szia!
Bocs,hogy visszakérdezek!
Te mi alapján vagy jó?
Kedves #1 !
Ha Isten teremtette a "jót", akkor bizonyára ő teremtette a "rosszat" is.
Ha a "rosszat" nem Isten teremtette volna, akkor lenne valami tőle független létező, amely szintén képes teremteni.
Ha viszont Isten teremtette a "rosszat", akkor nem lehet lényegéből fakadóan jó.
Első
Akkor az összes emberölésével meg büntetéseivel együtt jó?
Nekem az a bibi ebben,hogy a külső kritériumokat is ő szabta meg,pl. "ne ölj!" "szeresd felebarátodat" de ugyanezeket megtette.
Itt ezt nem úgy kell érteni, hogy rosszat tett vagy Ő
teremtette.
az emberek esetében tudta, hogy mi nem válik a javunkra, ezért határozott meg egy határ vonalat.
De ezzel nem behozta a rosszat, hanem korlátozta, hogy ne ismerjük meg azt.
A fa tulajdon képen azt szemléltette hogy megtartja azt a jogot magának, hogy Ő határozza meg nekünk mi a jó, és mi nem.
Mint egy szülő aki nem szeretné ha a gyermek megismerné a fájdalmat a rosszat,ezért határoz bizonyos előírásokat amit a saját érdekében jó betartani.
Sziasztok!
A jó és a rossz emberi fogalmak, amelyeket emberek alkottak. Olyan fogalom, mint a hűség, az öröm, a békesség, stb. Ezeket nem kellett teremteni, mert nem anyagi, megfogható dolgok.
A kereszténység Istene a cselekedetei alapján jó. Az emberek is a cselekedeteik alapján vállnak rosszá, vagy jóvá.
A kérdés, hogyan fogalmazod meg: mi a rossz? Az én definícióm szerint a rossz minden, ami az életet és a boldogságot veszélyezteti, rombolja. Az Isten az embert életre és boldogságra teremtette. Az ember azonban nem engedelmeskedett az Istennek, ezért tapasztalta meg a rosszat. A rossz az ember bűnbeesése következményeképpen jött be erre a világra.
Isten a szeretet, a teljes, tökéletes szeretet, ami az igazságosság és az irgalmasság egységét, harmóniáját jelenti. Ez alapján jó Isten.
Üdv. Péter
Jót vagy rosszat "teremteni" teljesen értelmetlen szöveg. Mi a jó, mi a rossz? Talán nem a szívnek az indulatai ezek? A jó vagy rossz cselekedetek teremtett dolgok, vagy személyeknek a cselekvései? NINCS olyan, hogy jó, vagy rossz teremtése!
A kérdésre válaszolva:
- Életet adott
- Bűnös természetünk ellenére kegyelmet adott
- Türelme hosszú, hogy mindenki hozzá jöhessen, és vegye az örök életet ingyen
Uff!
Kedves Péter (#8)!
Azt írod, a jó és a rossz emberi fogalmak, tehát az emberek döntik el valamiről, hogy jó-e vagy rossz. Érvelésed alapján tehát a kérdésre a válasz: a kereszténység Istene az emberek véleménye szerint "jó".
Később önmagadnak némiképp ellentmondva így fogalmazol: "Az ember azonban nem engedelmeskedett az Istennek, ezért tapasztalta meg a rosszat." Namost vagy mi döntjük el valamely történésről vagy tapasztalásról, hogy az jó-e vagy rossz, vagy az eleve jó vagy rossz a mi döntésünktől függetlenül. Ilyen értelemben viszont nem mondhatod, hogy valaki "megtapasztalja a rosszat". Megtapasztal valamit, amiről úgy dönt, hogy az rossz.
Ez utóbbi értelemben dönthetnénk akár úgy is, hogy Isten "rossz".
Mielőtt valaki félreértené, nem tudom, hogy Isten "jó"-e vagy "rossz", csupán az érvelés fonákságaira kívántam felhívni a figyelmet. Azzal az állásponttal értek egyet egyébként, hogy a tapasztalataink megítélése felől mi és csakis mi döntünk.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!