Hitt-e Istenben Einstein?
Róla csak az nyilvánvaló, hogy egy személyes istenben, például a zsidó-keresztény istenben nem hitt. Viszont sok tőle fennmaradt idézetben hivatkozik istenre, felsőbb hatalomra, ami viszont szintén nem jelenti, hogy hitt volna benne. Sethen Hawking például nagyon sokszor példálózik Istennel, sokáig, mint híres tudós, ő volt a vallásosok Einstein utáni leggyakoribb példája és érve a vallás mellett, mint hívő tudósra. Egészen addig, mindaddig, míg maga ki nem jelentette, hogy nem az. Ilyet Einstein nem tett, viszont ő egy "másik világban" élt, amikor még sokkal erősebb volt a vallás, egy olyan országban, ahol manapság is súlyos hátrányokat szenvedhet egy ateista.
Tehát nála nem lehet tudni, hogy nála Isten csak analógia, vagy valódi vallásos hit tárgya.
Kedves Berta Wooster!
Az, hogy valaki angolul nem ért, nem jelenti azt, hogy nem beszél másik 2-3 nyelvet. Nem is mindenkinek volt lehetősége nyelveket tanulni, ez csak az elmúlt 21-25 évben vált általánossá. Gondolkozz és tájékozódj mielőtt ítélkezel valaki fölött! Üdv!
Kedves mantis religiosa!
1. Nem ítélkeztem senki felett, nem is szokásom. Az ítélkezés merőben más dolog.
2. Gondolkodni és tájékozódni viszont annál inkább szoktam. Nem tudhatom, hogy konkrétan mire gondoltál, de számomra semmi újat nem mondtál a válaszodban.
3. Ha figyelmesen elolvastad volna a válaszomat, akkor láthattad volna, hogy tapasztaltam már hasonlót, azaz nem az első eset, hogy a másik válaszoló kifogásolja az idegen nyelvű szövegeket.
(A kifogásolható stílust pedig, ahogyan ezt teszi, meg sem említettem.)
Én reggel vettem a fáradságot, rászántam legalább másfél-két órát a kutatásra, olvasgatásra, válaszírásra, hogy tényleg letisztázódjon már ez a kérdés; mivel - mint az első válaszomban írtam - régóta megy a vita, és röpködnek az idézetek pro és kontra.
Ha bárki alaposan elolvassa a linkelt Wiki-oldalt (ismétlem: ami CSAK angol nyelven létezik), elegendő információt kap a kérdés megválaszolásához. Innentől kezdve NEM az én dolgom, hogy ki mit kezd vele; ill. milyen okból NEM olvassa el (nyelvtudás hiánya, lustaság, érdektelenség, bármi). Aki elolvassa, annak hasznos, aki nem, annak nem.
És nem az én kötelességem mások problémáinak megoldása sem (nyelvtudás, szótár vagy bármilyen más hiány), de a "kedves felkérésre" még a Sztaki szótár linkjét is bemásoltam.
Ha valaki _tényleg_ el akarja olvasni a válaszaimat, megteheti. Ha nem tudja elolvasni, és nem is tudja megoldani a _saját_ problémáját, akkor figyelmen kívül is hagyhatja, ennyi a történet.
Ha jól emlékszem, a válaszoló egy alkalommal valami olyasmit írt egy másik felhasználónak, hogy neki jobban tetszik az izlandi nyelv, mint az angol. Ez az ő egyéni ízlése, másnak semmi köze ehhez. Ha ő így akarja leélni az életét, elvileg ahhoz sem. De NE azok legyenek már a rosszak, akik beszélnek angolul (vagy bármely más nyelven), és NE tőlünk várják el a problémák megoldását.
Én úgy szocializálódtam, hogy ha nem tudok valamit, akkor ne égessem magam. Ha valamit nem tudok, akkor az esetek döntő többségében megoldom a problémát magam: legtöbbször utánajárok, rengeteget olvasok; ritkábban kérdezek vagy segítséget kérek.
Esetenként pedig hagyom az egészet. Vannak olyan témakörök, amikben le is szoktam írni, hogy nem értek hozzá, nekem magas, és ennyi. Soha nem szóltam be senkinek azért, mert mondjuk bemásolt egy kiló olyan tudományos cikket (vagy ezek linkjeit), amikben legfeljebb a kötőszavakat értettem.
És még soha nem tettem szóvá semmilyen módon, ha valaki olyan nyelvű szöveget írt le vagy olyan linket másolt be, amivel nem boldogulok, pedig nem kevés példa volt már erre.
Nekem alap, hogy vannak mások is a világon rajtam kívül, akiknek olvasható és hasznos az, ami nekem nem.
Remélem, érthető, amit írtam. Megjegyzem, nagyon nem szeretem, amikor olyan dolgok miatt kell magyarázkodnom, amiknek szerintem egyértelműeknek kellene lenniük.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!