Miért nem elég tisztességes életet élni, miért kell feltétlen hinni "valami"-ben és egy egyház tagjának lenni?
azt csinálsz amit akarsz = szabad akarat
ha hiszel üdvözülsz ha nem hiszel elkárhozol
nem bonyolult
Szia!
Nagyon jó kérdést tettél fel. Vajon Istennek mi kedvesebb a vallásoskodás igaz élet nélkül, vagy az igaz élet vallásoskodás nélkül. A válasz egyértelműnek tűnhet, kérdés, hogy lehet-e igaz életet élni hit nélkül. A Szentírás egyértelműen válaszol: nem. Jób könyve 14:4-ben olvassuk: "Ki adhat tisztát a tisztátalanból? Senki." "Elváltoztathatja-é bőrét a szerecsen, és a párducz az ő foltosságát? Úgy ti is cselekedhettek jót, akik megszoktátok a gonoszt." - írja Jeremiás.
A Biblia szerint minden ember bűn által megrontott emberi természettel születik. Természetes hajlamunk van az önzésre, a bűnre. Pál apostol szemléletesen leírja ezt a törvényszerűséget: "Megtalálom azért magamban, aki a jót akarom cselekedni, ezt a törvényt, hogy a
bűn megvan bennem. Mert gyönyörködöm az Isten törvényében a belső ember szerint; de látok egy másik törvényt az én tagjaimban, mely ellenkezik az elmém törvényével, és engem rabul ád a bűn törvényének, mely van az én tagjaimban. Óh én nyomorult ember! Kicsoda szabadít meg engem e halálnak testéből?" Jézus Krisztus megváltó munkája egyedül az ami leronthatja ezt az önzést bennünk. Ezért tanítja azt a Szentírás, hogy az üdvösség egyedül hit által nyerhető el: "Mert úgy szerette Isten e világot, hogy az ő egyszülött Fiát adta, ha valaki hisz őbenne el ne vesszen, hanem örök élete legyen.
Üdv. Péter
Nem kell feltétlenül hinni valamiben, és végképp nem kell egyházhoz tartozni. De a hit - genetikailag - kódolva van az emberben, talán nem véletlenül... ezért a maga szintjén szinte mindenki hisz egy felsőbb hatalomban.
Ha alaposan utánanézel, akkor meg fogod látni, hogy a sok irányzat között mi az igazság, mire van a legtöbb közvetett bizonyíték, és miszerint érdemes élni.
A dogmákat vakon elfogadni szerintem nem érdemes, elvakultan élni pedig pláne nem az. A lényeg, hogy rátalálj az egyetemes értékekre, és ne azért élj azoknak megfelelően, mert X gyülekezet azt tartja helyénvalónak, hanem azért, mert Te tartod annak.
Ezt is ilyesmi vita volt, érdekes válaszok születtek:
http://www.gyakorikerdesek.hu/kultura-es-kozosseg__vallaskri..
Mondjuk tényleg nincs rendes világ. És ez főképpen a vallásoknak köszönhető, azaz az embernek, mert ő talált ki minden vallást és minden istent.
Amúgy semmiben sem kell hinni. Mindenki abban hisz, amiben akar.
"Mondjuk tényleg nincs rendes világ. És ez főképpen a vallásoknak köszönhető"
Ha még ennyi vallásosság sem lenne, elszabadulna a pokol, hódítana a nihilizmus.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!