Katolikus Egyház vagy Hit Gyülekezete?
Melyik szimpatikusabb? Természetesen, ha egyik sem az, azt is lehet írni, nem csupán ez a két lehetőség van.
Köszi a válaszokat xD
Katolikus Egyház. Evidens.
(Reformátusként írom.)
A kettő közül egyértelműen a Hit Gyülekezete. További lehetőségként, ha már említetted: az Evangéliumi Pünkösdi Közösség és a Golgota Keresztény Gyülekezet. Vannak még kisebb közösségek is, de nálam ezek a favoritok.
7 és 12 éves korom között katolikus templomba és hittanra jártam, akkor döntöttem úgy, hogy elég volt. Néhány év ateizmus és útkeresés után egy protestáns szabadkeresztény gyülekezetben tértem meg. Teljesen más a hangulat, modernebb a zene; a tanítások kizárólag a Biblián alapulnak, nem az ún. "szenthagyományon" és dogmatikán, és sokkal élőbbek; az emberek barátságosabbak, és szorosabb testvéri kapcsolatok alakulhatnak ki. Persze ez utóbbinak lehetnek (és vannak) hátrányai is; de lehet, hogy ezt csak azért érzem így, mert én nem a társaság, a "nyájmeleg" miatt mentem, így kevésbé jól viselem ezeket.
Egyébként sok év után épp a héten voltam egy katolikus templomban, egy megemlékezésen (misén). Komolyan mondom, szinte semmi nem változott: a ceremónia menete (imák, párbeszédek, felállnak - leülnek - letérdelnek stb.); az énekek (szigorúan orgonakísérettel); szóval minden ugyanaz. De legalább a pap egy fiatal, normális, értelmes fickó; a kis ministráns fiúcska meg nagyon cuki volt. :)
[Ezen is elgondolkodtam, hogy mi a csudának kell ez a vízöntögetés meg ilyesmik; ha meg kell, akkor miért nem maga a pap teszi; de mindegy, ez a katolikusok dolga, csak nekem furcsa.]
Üdv. :)
Számomra teljesen egyértelmű a kérdés: a Hit Gyülekezete (továbbiakban: HGY).
A HGY a tanításait Jézus és a korai kereszténység tanításaira vezeti vissza (történelmi jellege ebből és nem pusztán évszámokból ered).
Pünkösdi neoprotestáns jellegű egyház: folyamatosan tanulmányozza a Bibliát és a SzentHáromságot. És csakis olyan tanítást fogad el, melynek hitelessége a SzentÍrásból fakad.
A katolikus Egyház egyértelműen. És én elsősorban nem is a tanításra gondolok, amelyeknél általában a többi felekezettől eltér, hanem azokra, amelyek bizonyíthatóan az ókori keresztények vallottak, és ma már csak a Katolikus Egyház vallja azt annak tisztaságában.
A Hit Gyülekezete alapvetően megérthető szándékkal jött létre, én alapvetően nekem nem a tanításai miatt ellenszenvesek, hanem hogy a liberális (krisztustagadó) ideológiai gondolkodást próbálja "keresztényíteni". A Katolikus Egyház történelmét úgy kritizálja, hogy a másik fél véleményét a legkevésbé se mutatja be. És ebben az a szomorú, hogy egy csomó mindenben olyan dolgokat tulajdonítanak a Katolikus Egyháznak, ami soha sem volt az övé.
Szia!
Egyiket sem!
A Katolikus egyházat a megalkuvása miatt!Hogy a nikaiai zsinaton lefeküdt az gonoszokkal még elnézném,de hogy azóta ezt nem érvénytelenítették,amellett nem tudok szó nélkül elmenni!
A H.Gy.-t pedig szimplán zsidó praktikának tartom!Egy olyan egyház ahol a megtért személyt arra kényszerítik,hogy tagadja meg a szüleit ,ha nem tudja rávenni őket a csatlakozásra az én világomban kukába való!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!