Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Valláskritika » Mégis milyen érveket lehetne...

Mégis milyen érveket lehetne felhozni ateista szempontból a nagy bumm, nincs isten, több milliárd éves univerzum, naprendszer mellett, mert a hívő osztálytársaim már az őrületbe kergetnek?

Figyelt kérdés
Tudom, hogy semmire sincs elég bizonyíték, de azokra, amik vannak mik szerintetek a "legkézzelfoghatóbb", a legésszerűbb, amit meg is tudunk figyelni, ami elég nyilvánvalónak tűnik. Külföldön járok iskolába, ahol minden életkorú, nemzetiségű tanul és mindig istennel jönnek, én meg egyetlen ateistaként próbáltam elmondani, hogy mióta van univerzum, hogyan alakult ki a naprendszer, blabla. Erre azt mondja hogyan alakult ki a világegyetem, nem tudod bizonyítani, mert mondom te tudod isten létezését? A másik muszlim, ő meg mutat a székre és kérdezi miért lett tervezve a szék, nyilván volt tervezője céllal jött létre,ezzel akarta bizonyítani a teremtő létét, én meg csak lestem és úgy tűntem, mint akit ezzel megfogott, holott akkora zagyvaságnak tartottam, hogy ilyen buta érvelésre már nem tudtam mit mondani.

2012. jún. 27. 17:29
1 2 3 4 5
 11/43 anonim ***** válasza:
64%

Hívőként mondom, hogy erre nincs válasz. A Biblia nem ad rá választ, hogy őt ki teremtette. Magyarul szólva nem logikus és nem is logikátlan.

Én is visszakérdezhetném, hogy a robbanás kellékei hogyan keletkeztek? Azokat a fránya protonokat és neutronok:)

2012. jún. 27. 18:22
 12/43 anonim ***** válasza:
78%
Ám ha nem kérdezel akkor nem válaszolnak ez fel sem merült benned? Ha megkérdezed akkor úgy kérdezd, hogy nem vallási szempontból válaszoljanak. Te megkérdezed őket aztán forogsz körbe-körbe és vissza akarsz támadni. Ez logikus? Ezzel csak tanácsot akarok adni neked.
2012. jún. 27. 18:30
 13/43 anonim ***** válasza:
89%

Nem fog menni az érvelés. Vedd észre, hogy mondjuk te tudományosan gondolkodsz, egy jelenségre magyarázatot keresel, ha nem találsz, utánajársz. Esetleg megállapítod, hogy ez nagyon komplikált, sokkal több tudás kellene hozzá, sőt, a tudomány sem jutott még egységes álláspontra vele.

Ehhez képest egy hívő (itt a vallás milyensége nem számít) a köznapi dolgokban még csak csak hasonlóan gondolkodik, többnyire azonban a dolgot egyszerűen elhiszi. Isten rendelésének, alkotásának, valamilyen megnyilvánulásának tartja, erről van meggyőződve. Az ő észjárása nem érveket keresni, hanem hinni. Minél bizonytalanabb valami annál erősebben hinni.

Egy hívő és egy tudományos szemléletű ember vitája halálra van ítélve. Amit az utóbbi a jelenség megrendítésének hisz, az előbbi istenben való hite megerősítésének. Hittel nem lehet meggyőzés módszerével vitázni, legfeljebb megrengetni, ha megtalálod azt a pontot, amely hitének alapja. Erre kicsi az esély.

Mit mondhatsz?

A nagy bummra számomra vannak meggyőző érvek, bár tudom, hogy van még mit vizsgálni rajta. Teszik is. Számodra azért nincsenek, mert te nem cáfolni akarod, hanem egyszerűen nem hiszed. Győzz meg róla te, hogy nincs igazam.

Az univerzum kora végtelen. Ebből mi a mai technológiával látunk bizonyos égi jelenségeket, amelyekről tudjuk, hogy több milliárd év alatt ért ide a hatása (fénye, rádiójele, stb.), tehát legalább ennyi idős az univerzum. De később lesznek jobb műszerek, akkor meg tudjuk mutatni, hogy az univerzum még idősebb. Ez az én véleményem, te legfeljebb elhiszed isten állítását minden különösebb ok nélkül. Én nem akarlak meggyőzni, te pedig nem tudsz megcáfolni.

Te hiszed isten létét. Mást nem tehetsz, mert különben semmit sem tudnál megmagyarázni. Nekem nincs rá szükségem, mert tudom, ha mondasz egy problémát, előbb utóbb meg lehet magyarázni. Vagy én, vagy más lesz képes rá.

Körülbelül ilyesmiket lehet válaszolni hitvitákra. A székes típusú vitákba nem szabad belemenni, az közönséges provokáció, van annak is módszertana, a vallás egyes képviselői jól kidolgozták az idők során (és nem csak ők).

2012. jún. 27. 18:40
 14/43 Sághegyi Csaba ***** válasza:
75%

Ha zaklatnak, és ez idegesít, akkor ne érvelj, hanem kérd meg őket, hogy ne neked magyarázzanak. Ha az idegesít, hogy nem azt hiszik, amit te, akkor pedig te változz meg.

(Egy toleráns fundi véleménye.)

2012. jún. 27. 18:47
 15/43 anonim ***** válasza:
42%
Hát mondd amit a nagy tudósok szoktak! A tágulást senki sem vitatja, csak a lényegi rész nem derül ki, ami épp tágul, az miből van... úgyhogy ezt nehogy eszükbe juttasd! Mert még a végén ki kell mondanod hogy a tudomány szerint a semmiből lett minden, azt még a végén kicsit megmosolyognak a többiek! :)
2012. jún. 27. 20:37
 16/43 anonim ***** válasza:
60%

A legfőbb gond,hogy az alapfogalmak amire ők és te építed a világnézeted eltérnek. Ez olyan,mintha egy matematikus számára a négyszög jelentené a kört ,míg a másiknak fordítva. Itt meg arról van szó,hogy aki materialista annak az atomok és szubatomi részecskék stb egyszerűbbek,mint egy teremtő. A hívő számára viszont isten és az ő teremető ereje az ami alapként szolgál.

A tudomány sose fog mindenre magyarázatot adni,de amire ad,azt fel tudjuk használni. A vallásos hitre gyakorlati dolgokat nem lehet építeni,de erőt adhat dolgok véghezviteléhez.

2012. jún. 28. 09:15
 17/43 anonim ***** válasza:
81%

"Arra a kérdésre, hogy istent ki teremtette meg az a válasz, hogy ő mindennek az eredője, őt nem kellett teremteni, mindig is létezett. Logikus,nem?" Ilyenkor hivatkozz csak Occam borotvájára. Két lehetőség közül mindig az egyszerűbbet fogadjuk el. Melyik az egyszerűbb, hogy mindig is létezett egy lény, aki mindenható és saját személyiséggel rendelkezik, vagy pedig az, hogy a világunk mindeféle tervezés nélkül létezik, jött létre? Ahhoz hogy Isten megteremtse a világot, szükségszerűen bonyolultabbnak kell lennie annál.

Ami pedig a világ megtervezettségét illeti: az élő szervezetek tele van olyan "hibákkal", amit az evolúció elkövethetett, de egy mindenható isten aligha. Vannak sokkal jobb példák, de ez az egyik leglátványosabb: az embernek szüksége van élelemre és oxigénre is. A légző- és emésztőrendszert csak a garat választja szét, ami ugye néha nem működik tökéletesen. Ki a fene lett volna képes olyan szervezetet tervezni, amiben egy létszügséglet kielégítése miatt akár meg is fulladhatunk? Egy orvostanhallgató jobban fel tudná építeni a testünket...

2012. jún. 28. 20:50
 18/43 anonim ***** válasza:
Előző:igen én is ezt mondom,de van olyan hívő aki azt mondja,hogy isten léte az egyszerűbb:) mivel ő nem olyan lény,mint te..
2012. jún. 28. 22:04
 19/43 Srapnel ***** válasza:

"Köszönöm a válaszokat, fogok szemezgetni. Arra a kérdésre, hogy istent ki teremtette meg az a válasz, hogy ő mindennek az eredője, őt nem kellett teremteni, mindig is létezett. Logikus,nem?"

Ennyi erővel a mindig létezést a világra is alkalmazhatjuk és akkor nem kell még egy elemet behozni az egészbe.

De mondhatod nekik az alábbit is:

Az általuk is "ismert" istent valójában egy másik isten teremtette, ez utóbbit szintén egy másik, egy végtelen sort alkotva. Azonban ez a végtelen sor egy véges, örökké létező istennel ekvivalens, amelyet egy másik végtelen sorként létező istenség teremtett. Ez az utóbbi teremtés szintén végtelen sort alkot (tehát végtelen sorok végtelen sora, amiket a teremtés relációja köt össze), egy úgymond magasabb szintű teremtési térben. Na most, ezek a szintek szintén végtelen sort alkotnak (vagyis az "első rendű" istenek (mint az "övék") végtelen soraiból álló másodrendű istenek végtelen sora szintén végtelen sorokat alkotnak, harmadrendű isteneket alkotva). Az összes "rendű" istenségek végül szintén egy végtelen sort alkotnak.

Na, ezt mondogasd nekik, amíg meg nem unják. Amikor megunják, akkor meg belőheted a poént: épp azt bizonyítottad be nekik, hogy a végtelen oksági láncolat, a végtelen első ok és az első ok nélküliség teljesen ekvivalens, ugyanis részint egymásba alakíthatók, úgymond egymással leírhatók, úgy, hogy a végtelen láncokat egy darab objektumnak kezeled és viszont.

Ha valaki azt mondja, hogy szerinte egyetlen, örök isten van, mondhatod azt, hogy szerinted ez az egyetlen, örök isten semmi más, mint hierarchikusan szervezett, végtelen sok kisebb isten, (szintenként) okozati láncolatba fűzve. Ha valaki azt mondja, hogy a világ folyton változik és istenségek/világok végtelen sorából áll, akkor mondhatod, hogy ez a végtelen sor felfogható egy darab, örök istennek.

Ezen a ponton végül látható, hogy mind az örök egy darab isten, mind a végtelen láncolat (vagy fa) teljesen ekvivalens azzal, hogy az egész nagy folyamat végül ok nélküli. Ezen a ponton meg semmi sem fájhat többé abban, ha magát a világot tekintjük ok nélkülinek, hiszen a fenti spekulációk során behozott végtelen sok istenség semmiféle ismert, vagy más tulajdonsággal nem rendelkezik, ezért semmi okunk nincs feltételezni, hogy bármilyen logikus rendszeren belül létezőnek tekinthetők.

2012. jún. 29. 08:26
 20/43 anonim ***** válasza:
69%

Sokan vannak a te helyzetedben.

Egyszer régebben egy ember meg akarta cáfolni az Újszövetség állítását tanítását,hogy Jézus feltámadt a halálbol.Elkezdett anyagot gyújteni hogy a hívők ellen felvegye a harcot,de ahogy egyre több bizonyíték volt a kezében ,rá jött hogy ez a valóság,igaz ság .Hogy az írásos dokumentumok ne menjenek kárba,egy kicsit átdolgozta ,és létre jött a Ben Húr című könyv,amit megis filmesítetek.

Te is csak akkor tudod velük felvenni a harcot ,ha olvasod a bibliát és a biblábol válaszolsz ,meglátod békénhagynak,,,,,

2012. jún. 30. 15:41
1 2 3 4 5

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!