A fizikai világot kutatva a tudósok elsősorban arra keresik a választ, hogyan keletkezett az univerzum? Pedig a valódi kérdés inkább ez:
Miért keletkezett az univerzum?
Nem a hogyan, hanem a miért a
fontos.
Miért történt az ősrobbanás?
Miért keletkezett a világ? Miért
létezik az ember? Miért létezik
bármi is egyáltalán?
Végre egy jó kérdés!
én is ezt kérdezem :?
Miért van Létezés a nem-Létezés helyett?
Azért mert ezt a sorrendet diktálja a logika. Könnyebb kérdés, hogy hogyan keletkezett, ezért kezdik ezzel, mert ha már biztosan lehet tudni, akkor jöhet a következő kérdés, a miért.
Lehetne a miért-tel is kezdeni, csak az bonyolultabb, és az oda vezető logikus úton először a hogyan-ra kell válaszolnunk, mert az egy kikerülhetetlen állomás. A hogyan egy olyan része a miért-nek, ami pótolhatatlan. Hogyan nélkül nincs miért. Miért nélkül van hogyan.
Valójában nem vagyunk más csupán energia. Atomokból épülünk fel,mégis láthatóak vagyunk. Ugyan azon az alapelven működünk mint az egész univerzum. Az atommag körül is keringenek a protonok és elektronok. Valahol olvastam, hogy maga az atom is egy egész univerzum,ami nem is hülyeség. Ha belegondolunk és elkezdünk minél mélyebbre ásni rájövünk,hogy mindig van valami,ami még annál is kisebb vagy fordítva,annál is nagyobb. Szóval soha nem találjuk meg valaminek a kezdetét vagy a végét,mert mindig beleütközünk egy mégkisebb vagy még nagyobb dologba. Szóval a legkisebb dolog amit felfedeztünk a kvarkok-ezek építik fel az elektronokat,neutronokat-atomból valamilyen úton módon anyag jön létre-az anyagokból a Föld és minden ami megfogható(emberek,állatok,bólygók,stb)-ezeket összefoglaljuk a naprendszerben-a naprendszereket galaxisban a galaxisokat az egész univerzumban és így tovább. Na de hogyan lehetséges ez? Akárki akármit mond ennyire rendezett valami nem jöhet csak úgy létre. A rendezettséghez kell egy rendező is. Ha felnézek éjjel az égre az
jut eszembe,hogy most lehet,hogy én is egy atomban létezem? Minden atomokból áll az egész univerzom. Ilyen bonyolult valami nem jöhetett létre csak úgy.
valahol olvastam azt a gondolatot, hogy mi van, ha nem is tartalmazza a mi világunk azt az információt, ami a kérdés megválaszolásához szükséges?
pl csinálok egy világegyetemet a fazekamban, az ott élő lények nem tudnak kijönni belőle, az az ő dimenziójuk, néhány ábrándosnak eszébe ötlik a kérdés hogy mit is keresnek egy hengerben? De sosem lesznek képesek megtudni hogy miért hoztam létre a világukat, mert ez az információ ott nem elérhető, ahhoz hogy megtudják ki kéne lépniük a saját világuk kereteiből?
Végül aztán megeszem amit főztem :)
nekem úgy is jó hogy a tudósok elmondják a filozófusoknak hogyan..., a filósok pedig elmondják miért :)
csak még az én életembe'... :/
hát igen! Én is így képzelem el. Kell lennie valakinek aki ezt létrehozta. Nevezzük Istennek,de valami célja kell,hogy legyen velünk. Ide kell még sorolnunk a lelkünket. Szerintem a halálunk
után tényleg élünk tovább,csak nem fizikai értelemben,de lényegében most se vagyunk fizikailag itt,de közben mégis. Mert ugye atomokból állunk,ami nem más mint energia. Ez az egész csak illúzió lehet? Lehet mikor meghalunk egyszer csak felébredünk,hogy Úr-Isten!ez nem is a valóság volt! :) a lelkünk itt a lényeg,de ha odakerülök egyszer nekem
muszály lesz megkérdeznem ott is,hogy hogyan lett minden? Képtelen vagyok felfogni,hogy Isten van
volt és lesz is.
miért...miért..? mert ha akarjuk ha nem akarjuk fizikai erők és törvények léteznek.
Ha a Napunk több ezer fokos meleg-- akkor elképzelhető, hogy valamikor ennek ellentéte volt az univerzum több ezer fokra lehűlt. az hogy valami nagy robbanás történhetett az nyilván való-- bár én a nagy Bummban nem hiszek-- inkább egy hatalmas erejű Tér-rianásban.
Hisz ha nem volt semmi csak láthatatlan por isteni porszemcse mint Newton is feltételezte-- akkor nem lehetett energia, se gravitációs erő ami egy pontba tömörítette. De mivel a legnagyobb abszolút zérus fokra lesüllyedt a hőmérséklet-- attól több ezer vagy még több rianás keletkezhetett és a porszemcse felgyürödött hatalmas erővel ami energiát, feszültséget okozhatott minden egyes porszemcse kupacon-- igy emelkedett a hőmérséklet és kialakulhattak a különböző feszültségű porszemcsék mint atomi részecskék- gázok és elemek.
aztán beindult az energiáknak köszönhetően a további természet keletkezése azoknak törvényeinek születése.
De igy keletkezett a Földünk is mint bolygó. Tehát az élet keletkezéséhez csak ennyi köze van az univerzumnak a törvények az atomok és a Földünk keletkezése.
az élet születése az már a Földünk produktuma.
Miért is létezik bármi is egyáltalán?-- akkor ha ezt akarod megválaszolni a kezdetekhez kell vissza menned gondolatban a mindenségbe-- az pedig véletlen és spontán okból keletkezett.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!