Az általános magyar oktatás tényleg színvonalasabb mint sok külföldi? Gondolok itt elsősorban Európára és az USA-ra.
Valahol hallottam, több helyen olvastam, hogy matematikából pl. a 12 évesek nálunk az tanulják mint nyugaton a 15-16 évesek. Eben mennyi igazság van?
De az is helyzet, ha jól tudom, hogy nálunk sok fölösleges dolgot megtanítanak. Többet mint külföldön?
Ha lehet olyan emberek legyenek akik jártak már külföldön, de aki még nem de tud érdekeset a témáról annak válaszait is várom.
Az angolszász iskolák főleg a gyerek nevelésére fordít nagyobb hangsúlyt, míg az olyanok mint a miénk a lexikális tudásra fordít nagyobb hangsúlyt.
Popper Péter van egy jó összehasonlítása, csak most nem találtam róla linket.
Na erről tudok mesélni,mert a fiam 15 éves kora óta kint tanul Angliában.(itt érettségizett kint,jelenleg szakmát tanul)
Igaz amit hallottál.Otthon sokkal jobban belemásznak,sokkal többet tanulnak szinte minden témában.Ha már a matematikát hoztad szóba.
Itt kint nagyon a minimálisat tanulják.Olyan hogy sinusz,cosinusz,vagy kétismeretlenes egyenlet,azt sem tudják,hogy mi az.Osztás,szorzás,százalék számolás,kivonás,összeadás,stb..Ezek mennek.Vagy inkább azt mondom,hogy azok amiket a minden napi életben is alkalmazni tudnak.
A többi tantárggyal ugyanez a helyzet.Nem tanulnak annyi tantárgyat,és annyira behatolóan mint otthon.Van pár kötelező érettségi tantárgy amire rámennek.(matek,angol,számtech)Tanulnak más tantárgyakat,de csak az alapokat.Pl: Fizika,kémia fél évig volt.Ha továbbtanulásnál szüksége van valakinek ezekre a tantárgyakra,akkor mint otthon az egyetemen felveszik az órákat,és bejár.Viszont ebben az esetben ugyanolyan intenzíven tanulják.Ha valaki pl:orvos akar lenni,akkor felveszi a kémia,biológia és egyéb tantárgyakat.Ha autószerelő akkor ezek helyet a fizikát és egyéb tárgyakat veszi fel.Nem kell 6-7 tantárgyból nap mint nap több oldalnyi dolgot megtanulni.Csak azokat amikre szükség van a továbbtanulásban.Így elmondhatom,hogy messze nem erőltetik meg magukat,messze nem olyan stresszesek mint otthon.
Csak egy érdekesség.A fiam a kérésemre(bár nincs szüksége rá a tovább tanulásban) felvette a történelem tantárgyat.Nagyon meglepődtem,hogy amit tanulnak,az nevetségesen kevés,és felszínes.Nem is csodálkozom azon,hogy a történelmi,helyrajzi tudásuk messze alulmarad a magyaroktól.
A fiam elmondása szerint az angol érettségi is jóval könnyebb mint az otthoni..Azt már rég megbeszéltük,hogy az aki otthon 4 -re érettségizik,az itt kint osztályelső lehet.(egyébként köszönhető az általános iskolai tanulmányainak,itt kint pont matekból fiam osztályelső,pedig otthon csak négyes volt)
Köszönöm a linkeket és a válaszokat. Nagyon tanulságosak.
Szerintem is vannak tantárgyak amiket túlerőltetnek. pl. kedvencem 5-6-ban a környezet. Soha nem értettem mi a bánatért kell nekem tudni, hogy a Pilisben mi mindent bányásznak? Tudom hogy a lengyel szén egész jó azt kész. Ha valamire kíváncsi vagyok ott a térkép.
A történelem fontos mivel amelyik nemzetnek nincs múltja nem lesz jövője sem. (Nahát meg ugye Trianon)
Fontosnak tartom a matekot, jóközepes szinten fizika,kémia,földrajz,informatika,angol.
És mivel nő a gyerekkori elhízás nem ártana normálisabb tesi óra. De ezt mondjuk nem úgy kéne hogy sok tesi tanár szadista állat és piszkálja azt aki nem úgy születik, hogy helyből ugrik 2 métert.
Várom még a válaszokat. :)
"Az általános magyar oktatás tényleg színvonalasabb mint sok külföldi?"
Van kb. 20-30 ország, ahol jobbak az oktatás eredményei, meg 150 másik, ahol rosszabbak. A "külföld" az nemcsak Dél-Koreát és Dániát, meg nemcsak az USA-t jelenti.
"Valahol hallottam, több helyen olvastam, hogy matematikából pl. a 12 évesek nálunk az tanulják mint nyugaton a 15-16 évesek. Eben mennyi igazság van?"
Előfordulhat. De olyan, hogy "nyugat", nincs. Nagyon eltér az egyes országok oktatási rendszere. Egyébként az USA-ra és UK-ra az jellemző, hogy van tömegoktatás, ami messze a magyar szint alatt van, meg elit, ami viszont világelső. Franciaországban ugyancsak nagyon kemény elit középiskolák és egyetemek vannak, ott elsősorban humán területen.
"De az is helyzet, ha jól tudom, hogy nálunk sok fölösleges dolgot megtanítanak. "
Nem létezik fölösleges tudás.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!