Mi a véleményetek az olyan szekták, mint az ATV-s Hit Gyülekezete, vagy a Hálózat Tv Krisztus Szeretete Egyháza, igazából csak a pénzről és a népbutításról szólnak, és az emberek behülyítéséről?
Nem úgy van. Sokan vagyunk akik érzünk valamilyen lelki jelenlétet magunk körül és magunkon belül. Istennek, Teremtőnek, vagy akár Krisnának nevezzük, ugyanarról beszélünk. Sokan nem akarják felvállani a történelmi vallások felelősségét, egymás írtását, inkvizíciót, keresztes háborúkat, de nem teszik ki ezzel együtt magukból Istent, hanem más gyülekezetet keresnek. Nagyhatásúak ezek a gyülekezetek. Én viszontláttam ott olyanokat, akik az iskolában rossz tanulók, rossz magatartásuak, később drogosok voltak, sőt börtönben is töltöttek éveket, vagy a szegénység testi lelki nyomorúságából jöttek. Ők is és mások is ott értelmet találtak az életüknek. Láttam alkoholistákat, akik sikerrel leszoktak, szépen öltözötten, fegyelmezetten, lekesen vettek részt az összejöveteleken, komolyan vették, hittek benne. Ehhez hasonlókat láttam a Jehova Tanui Gyülekezetben is. És az Újszövetség Gyülekezetben szintén. Igen végigjártam néhányat, mert kereső voltam, mindenütt pozitív tapasztalatokat szereztem és hívő vagyok azóta is.
Kinek fáj ez? Vagy miért baj? Nem kötelező, aki nem akar, nem megy oda.
A feltett kérdésben sok az előítélet, fogalmazása durva, és magában hordja a válasz sugalmazását, így nem csoda, ha a válaszok is durvák. Mindenkinek lehet véleménye, és jó ez a fórum erre, de sértő, provokáló kifejezéseket nem szabad használni.
Így van, el lehet határoldóni a történelmi egyházak dolgaitól, inkvizíció és keresztesháború, stb...De mindig csak ezeket a sztereotípiákat hallani. Persze, ami szemmel nézve az inkvizíció ronda és bűnös dolog, de az akkori emberek nem mai fejjel gondolkoztak ám! Ezt sokan nagyon nem tudják megérteni. Mi utólag őket nézzük hülyének, ők meg minket néztek volna. Akkor kinek is van igaza? Nekünk lenne inkább igazunk, csak azért, mert későbbi korban élünk? Ez vitatható....
Amúgy minden rossz/jó dolgaival együtt a történelmi egyházak évezredekig fennáltak...kíváncsi vagyok hol lesznek ezek a gyülekezetek pár száz év múlva....vagy pár évtizedet is mondhatnék inkább
Személyes tapasztalat:
A Hit gyülekezete indulásakor én is elmentem és tagja voltam az egyik megyeszékhelyű csoportnak. Az első találkozások fantasztikus hatással voltak rám, úgy éreztem, ez az, amit kerestem. Aztán teltek a hónapok és egyre több olyan dolog történt, ami az én szemléletemmel ütközött. Pl. egy fiú és egy lány nem ismerkedhet, csak a gyülekezeten belül, nem mehetnek együtt sehova, csak! ha jegyesek - eszemet dobtam - és persze a házasság előtti szexualitás már főben járó bűn. A kaput az tette be, amikor a pásztor megtiltotta a házasságot két fiatal között, mondván, hogy nem illenek egymáshoz, majd Ő megmondja, hogy ki kihez menjen... Na neeeee! Ezt még a dogmatikusnak mondott katolikus egyház sem csinálja! Itt betelt a pohár. Biztosan vannak közöttük is értékes emberek, de inkább hagyjuk békén egymást... Jobb a békesség:)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!