Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Valláskritika » Ha valaki becsületes életet...

Ha valaki becsületes életet él, de nem keresztény, akkor az a pokolra jut?

Figyelt kérdés
2012. jún. 15. 23:26
1 2 3 4 5 6
 31/60 anonim válasza:
Amikor a zsoltárokat, az evangéliumokat vagy bármi mást olvasol a Bibliában, azt XXI. századi emberként olvasod. Nem tudjuk pontosan, mit akart leírni a szerző, hogy is kell értelmeznünk pontosan: a filozófiai hermeneutika történelmi kondicionáltságnak nevezi ezt: nem bírjuk levenni az "évszázadok szemüvegét", vagyis a mögöttünk lévő, gondolkodásunkat befolyásoló régebbi értelmezéseket, filozófiai sémákat, gondolatrendszereket, ideológiákat stb. Azért jó szakteológusok és bibliatudománnyal foglalkozó szakemberek véleményére adni, mert ők tudományos módszerekkel, a történelemben, irodalom- és hagyománytörténetben, filológiában jártas szakemberekként fel tudják fejteni, hogy mi is a szöveg eredeti jelentése. Nem föltétlen az, amit én annak gondolok, éppen az előbb emlegetett történelmi kondicionáltságom miatt. Nem baj, ha olvasom a Bibliát, és spirituálisan hat rám, választ kapok a bennem lévő kérdésekre stb. De látni kell, hogy a Biblia egy több ezer éves ősi iratgyűjtemény, nagyon eltérő műfajú, stílusú, szándékú szövegekkel. Amikor pl. a pokol kérdéséről beszélünk a Biblia alapján, nem hagyatkozhatunk a saját, önkényes értelmezésünkre, már csak azért sem, mert lehetséges, hogy ezzel ártok másoknak, és akkor az már nem csak az én ügyem. Nagyon sok embert nyomorított meg az évszázadok során lelkileg, hogy a fejükhöz csapkodtak mindenféle bibliai idézeteket, melyekkel sakkban és görcsben lehetett őket tartani. A XXI. századi posztmodern embert nem lehet bibliai idézetekkel meggyőzni: ezt ideje lenne belátni minden kereszténynek. A posztmodern embert nem fogja lenyűgözni, ha azt mondom neki: "Íme, itt a Szentírás, és képzeld, ez magának Istennek a kinyilatkoztatott igazsága!" Ezért is hoztam elő modern katolikus teológusok véleményét ("másodkézből", ahogy írta valaki), mert ők a modern emberhez szólnak, van realitásérzékük ahhoz, hogy miként is lehet a felvilágosodás és a technikai forradalom utáni, "homo ultrarationalis"-hoz, az ész emberéhez beszélni. A bibliai idézetekkel való dobálózás (önmagában) legfeljebb gúnyt, nevetést vagy lelki görcsöket szül. Teológiai kérdésekről teológiai képzettség nélkül fröcsögni, azt hiszem, veszélyes.
2012. jún. 17. 19:38
 32/60 anonim ***** válasza:
41%
A biblia nem csupan egy regi konyv hanem az Isten szava es Isten kepes szolni az igen keresztul meg a posztmodern emberekhez is,mert az ige elo es hato.
2012. jún. 17. 19:51
 33/60 anonim ***** válasza:

Nem véletlenül nem azt ajánlottam, hogy ugorjon fejest a Bibliába, hanem az Újszövetséget és a Zsoltárok könyvét javasoltam. Igaz, hogy történelmi, teológiai háttértudás ismeretében lehet főként az Ószövetség iratait értelmezni. Ehhez ajánlanék egy rövid könyvet, mely az alapműveltséget megadja a Bibliához. Rózsa Huba: Mi a Biblia? (Jel Kiadó)

Ajánlom még elolvasni „Fabiny Tibor: Ami változik és ami/Aki örök a Szentírásban” c. írását, mely fenn van a neten, annak megelőzésére, hogy esetleg minden szót Isten Szavának értelmezzen.

Én nem vagyok teológus, de rátaláltam ezekre a segédanyagokra, mert Jézus mondja: aki keres az talál, és a zörgetőnek megnyittatik. Ha kérdés merül fel az emberben, megtalálhatja a választ, utánaolvashat, kérdezhet. Ezenkívül ha megtérsz Jézushoz és hívővé leszel (=újjászületés Lélektől) a Szent Lélek segít értelmezni az írást és nincs szükség tanítókra.

„És az a kenet, a melyet ti kaptatok tőle, bennetek marad, és így nincs szükségetek arra, hogy valaki tanítson titeket; hanem a mint az a kenet megtanít titeket mindenre, úgy igaz is az és nem hazugság, és a miként megtanított titeket, úgy maradjatok ő benne.”

Egy takarítónő is lehet kereszténnyé, ha van benne alázat, s elfogadja Jézust Megváltójának.

Persze időbe telik, míg fejlődünk a megértésben, nagyon kemény mondatok is vannak az Újszövetségben, de az nem a „kezdőknek” szól, tehát nem kell megbotránkozni, ha nem tudjuk befogadni.

Jézus azt mondta, ha őt üldözni fogják, a tanítványait, híveit is üldözni fogják, mivel nem tudja befogadni a világ Őt. Azt is mondta, hogy „Én vagyok az út az igazság és az élet, senki se mehet az Atyához, hanemha én általam”. Ezeket nem lehet kiszedni az írásokból.

Nézd meg ezt a honlapot, mert azt sem árt tudni, hogy a mostani kornak amiben élünk milyen kapcsolata van a Bibliával.

www.jezusazut.hu

2012. jún. 17. 20:16
 34/60 anonim ***** válasza:

a keresztény dogma szerint: mindenképpen

én, személy szerint ostobaságnak tartom a keresztény dogmát :-)

2012. jún. 17. 21:20
 35/60 kajla válasza:

[link]

igen, mindenki a pokolra jut. A Pokol exotermikus (hőt ad le) vagy pedig endotermikus (hőt nyel el)? Válaszát bizonyítsa is.’

A legtöbb diák állítását Boyle törvényével próbálta igazolni (a gáz lehűl, ha tágul, illetve felmelegszik, ha sűrűsödik) vagy annak valamilyen változatával.

Volt azonban egy diák, aki ezt írta:

Először is, azt kell tudnunk hogy hogyan változik a Pokol tömege. Tehát, tudnunk kell, hogy milyen sebességgel érkeznek új lelkek a Pokolba, illetve milyen sebességgel hagyják el azt. Azt gondolom, hogy bizonyosan feltehetjük, hogy ha egy lélek egyszer bekerült a Pokolba, sosem fogja elhagyni. Ebből következően egyetlen lélek sem hagyja el a Poklot.

Azt illetően, hogy mennyi lélek érkezik a Pokolba, vessünk egy pillantást a világon manapság létező vallásokra. Ezen vallások egy része azt állítja, hogy ha valaki nem hivője az adott vallásnak, akkor bizonyosan a Pokolba kerül. Mivel több mint egy ilyen vallás létezik és mivel az emberek nem hisznek egynél több vallásban, levonhatjuk a következtetést, miszerint minden ember, illetve minden lélek a Pokolra jut. A jelenlegi születési és halálozási arányokkal számolva arra számíthatunk, hogy a lelkek száma a Pokolban exponenciálisan nő.

Most nézzük a Pokol térfogatának változását, mivel Boyle törvényének állítása szerint ahhoz, hogy a hőmérséklet és a nyomás a Pokolban változatlan maradjon, a Pokol térfogatának növekednie kell, ahogy új lelkek kerülnek bele. Ez két lehetőséget ad:

Ha a Pokol lassabb ütemben tágul, mint amilyen gyorsan a lelkek lépnek be, akkor a hőmérséklet és a nyomás a Pokolban növekedni fog egészen addig, amíg teljesen elszabadul a Pokol.

Természetesen ha a Pokol gyorsabb ütemben tágul, mint a lelkek számának növekedése a hőmérséklet és a nyomás csökkenni fog addig, amíg be nem fagy a Pokol.

Tehát melyik is az igaz? Ha elfogadjuk azt a posztulátumot, amit Krissy kisasszony adott nekem még gólya éveim alatt, miszerint “hamarabb lesz fagyott éjszaka a Pokolban, minthogy lefeküdjek veled”, továbbá figyelembe véve a tényt, hogy azóta sem sikerült szexuális kapcsolatba keverdenem vele, következik, hogy a (2) lehetőseg nem lehet igaz, és ezért biztos vagyok benne, hogy a Pokol exotermikus.

2012. jún. 18. 08:01
 36/60 anonim ***** válasza:
biblia ellenes tanitás a pokolban valo égetgetés. azekután még annyit, a tüz fizikai fájdalmat okoz. mint irtam a halál az élet ellentéte. ha élsz és megégeted az ujjad az fáj. ha meghaltál aztán "sütögethetnek, mert nem mükösnek az érzékszerveid. ha pedig az ugy nevezett lelki, vagy szellemi tovább élést tartja igaznak akkor az megint sántit. ugyan is egy szellemi testnek, nem lehet fizikai fájdalmat okozni. a halál a büntetés, további büntetést nem talált ki és nem is tanitsehol a bibli. a tüz a megemmisülés jelképe.ezzel azt fejezi ki, hogy nincs tovább. annyira egyszerü, miért ijezgetitek egymást? köszönöm
2012. jún. 18. 10:48
 37/60 Sághegyi Csaba ***** válasza:
9%
Pokolra az jut, aki elutasítja Jézus kegyelmi áldozatát, vagy ha elfogadta, akaratlagos cselekedeteivel megtagadja azt. A két adós szolga példázatában a király megbocsátott valakinek, aki később nem bocsátott meg egy szolgatársának. A király ez miatt visszavonta a kegyelmét.
2012. jún. 18. 13:44
 38/60 anonim ***** válasza:
100%
Egyébként a pokol jobb egy idő után, mert nem olyan unalmas, mint a mennyország ahol vég nélkül énekelni és dicsőiteni kell. Egy idő után elérhetsz valami jobb posztot és akkor ital, kártya, rosszlányok...!
2012. jún. 18. 22:18
 39/60 anonim ***** válasza:

A pokol nem más mint Istentől való elszakadás, a semmi állapota.

Az Isten nélük eltöltött "lét". Ha most nem hiányzik neked az Isten, akkor miért hiányozna a halálod után?

Ha meg feltetted a kérdést, akkor csak hiányzik már most.

Vagy csak egyszerűen félsz attól, hogy mi lesz a halál után. És ha azt mondom, hogy a semmi, akkor is félni fogsz tőle? Pl. olyan semmi lesz mint születésünk előtt. Az rossz volt?

2012. jún. 19. 11:02
 40/60 anonim válasza:
Nagyapám mesélte: A háború alatt az volt a feladata,hogy tűzszünet után az ellenség sebesültjeit a harctéren szuronnyal szíven kellett szúrni.Elmondása szerint volt olyan nap mikor kb.100 életükért könyörgő még élő emberek szívébe kellett döfni a szuronyát.A vesztes háború után 5 évig hadifogságban volt.Hazajött és 92 éves koráig élt boldogan családom körében.Most akkor a borzalmas cselekedeteiért pokolba került?
2012. jún. 19. 11:26
1 2 3 4 5 6

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!