A zsidó vallást miért sorolják a világvallások közé, mikor még csak bent sincs az első 10 legelterjedtebb vallás között?
Talán azért, mert:
- diaszpórában élő zsidó közösségek a világ minden táján vannak;
- két világvallás: a kereszténység és az iszlám előzményének tekinthető;
- fentiektől függetlenül pedig: jó a sajtója:D
Attól függ a helyzet, hogyan számolod a sorrendet. A következő lista szerint pl. benne van az első tízben, pontosan a 6. helyen:
1. Christian 33.35% (of which Roman Catholic 16.83%, Protestant 6.08%, Orthodox 4.03%, Anglican 1.26%)
2. Muslim 22.43%
3. Hindu 13.78%
4. Buddhist 7.13%
5. Sikh 0.36%
6. Jewish 0.21%
7. Baha'i 0.11%
8. other religions 11.17%
[non-religious 9.42%, atheists 2.04% (2009 est.)]
Forrás:
Üdv. :)
A wikipédia szerint:
"A világvallás fogalmának meghatározása a valláséhoz hasonlóan bonyolult és semmiképpen sem egyértelmű. Három kritériumnak kell megfelelnie: a követők száma legyen a legnagyobbak között, legyen minden kontinensen többé kevésbé elterjedt és rendelkezzen egyetemes (egész világra szóló) küldetéstudattal. Az alábbi felsorolásban szereplő vallásokat számos szaktekintély és a köztudat is világvallásnak tekinti, ugyanakkor a fenti kritériumoknak nem felel meg mindegyik. A buddhizmus és hinduizmus nem missziós vallás, hasonlóan a zsidósághoz, amely ezen kívül nincs jelen minden kontinensen, mint a kínai univerzalizmus sem. A buddhizmus például egy filozófiai, illetve gyakorlat-alapú világnézet, amely bizonyos országokban vallási irányzatok kialakulását eredményezte. Követőinek számát tekintve igen nagy vallásnak számít a taoizmus, a bahá’í és a konfucianizmus."
Esetleg ha mutatnál valami forrást, amiből te kiindultál (vagy bármilyen másikat), akkor még össze is lehetne hasonlítani a számokat. :D
Egyelőre én annyit találtam ugyanazon az oldalon, amit mutattam, hogy Japánban az emberek többsége sintoista és buddhista is egyszerre; ebből pedig nem lehet pontos adatokat tudni.
De egyébként meg nem teljesen mindegy? Senki nem kényszerít senkit, hogy vegyen fel bármilyen vallást... A júdaizmus meg pláne nem, mert mint köztudott (vagy ha nem, hát Titus Pullo leírta), nem térítő jellegű.
Üdv. :)
Jó lenne, ha egy kicsit a Szentírast is tanulmnyoznad!
Minden vallas alapja a zsidó vallas!
A legelöször az Isten ôket valasztotta ki!
Jakob két fiaból lettek a zsidok és a muszlimok!
Majd zsidó szarmazasu Jézus utan alakitottak ki a keresztyén vallast!
A Szentíras is Ó és Új testamentumból all!
A kettô eggyütteszi ki az egész Bibliat!
A kettô eggyüt egy egység és igy egységes Jézus tanitasai!
"Minden vallas alapja a zsidó vallas! "
Szerintem a vallások 99%-ának semmi köze a zsidósághoz.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!