Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Valláskritika » Hogyan lehetnek az ateisták...

Hogyan lehetnek az ateisták lelki betegek?

Figyelt kérdés

Ha Istennel együtt a lélek meglétét is tagadják, akkor ugyebár nem lehet beteg az, ami nincs is.

Ha csak Istent tagadják, de van szerintük lélek, akkor honnan származik a lélek?

Ha csak a pszihiáterek nevezik lelki zavarnak az elmezavart, akkor esetleg mégsem annyi a nagytudású, ateista, mint azt egyesek híresztelik? Hiszen akkor már régen kikopott volna a szó a használatból.

2012. máj. 2. 12:42
1 2
 11/20 anonim ***** válasza:
34%

18:57-el értek egyet.

Nem baj László, majd elmúlik.

2012. máj. 3. 07:58
 12/20 anonim ***** válasza:
100%

Ha tényleg választ keresel a kérdésedre, mindenekelőtt az "ateizmus" és "lélek" jelentését, köznapi és tudományos értelmezési lehetőségeit kellene megismerned. Ehhez kezdetnek talán az előttem szólók néhány megjegyzésén érdemes alaposabban elgondolkodni.

Annyiban igazad van, hogy a tanulást akár rossz kérdések feltételével is érdemes elkezdeni. Egyáltalán: bárhogyan érdemes!

2012. máj. 3. 08:13
 13/20 Mulder614 ***** válasza:
Az ateisták is csak emberek. A lelki betegség nem hozható összefüggésbe Istennel szerintem.
2012. máj. 3. 09:44
 14/20 anonim ***** válasza:
64%
Úgy, hogy lelke mindenkinek van,annak is aki nem hisz benne. Csak az mentális betegségnek hívja.
2012. máj. 4. 08:20
 15/20 anonim ***** válasza:

"Ha Istennel együtt a lélek meglétét is tagadják, akkor ugyebár nem lehet beteg az, ami nincs is."

A lélek létét senki nem tagadja. Az agyban végbemenő biokémiai folyamatok összességéről beszélhetünk, és ezzel együtt arról, hogy ez is mutathat patológiai elváltozásokat. Szóval ez eddig fogalomzavar.

"Ha csak Istent tagadják, de van szerintük lélek, akkor honnan származik a lélek? "

Lásd első választ.

"Ha csak a pszihiáterek nevezik lelki zavarnak az elmezavart, akkor esetleg mégsem annyi a nagytudású, ateista, mint azt egyesek híresztelik? Hiszen akkor már régen kikopott volna a szó a használatból."

A pszichiáterek orvosit végeznek, nem teológiát, lásd az első választ.

A probléma azzal van, hogy te a lélek fogalmát teljesen másképpen értelmezed.

2012. máj. 4. 19:59
 16/20 anonim ***** válasza:

na jó, egy problémám van! a többire nem szeretnék kitérni!

tegyük fel, én egy ateista lennék. akkor ha én istent tagadom, de a lelket nem, na figyelj... én nem ott fogok leragadni, hogy akkor a lélek honnan származik. eleve azt mondom: miért, isten honnan származik? aki a lelket adja, elvileg. tehát "egy szinttel feljebb" kérdezek. és mi egy ateista válasza erre: nem tudom! nem tudom, hogy ha van isten, honnan a csodából lenne, mert ugye azt nem kell ám megindokolni, ő lehet csak "úgy", de a lélek nem... :D és azt se tudom, ha van lélek, honnan van. ennyi. nem kell mindenre tudnom a választ. én nem hiszem hogy tudom.

2012. máj. 8. 17:22
 17/20 anonim ***** válasza:

"egy ateista válasza erre: nem tudom!"

Várjunk már, mire válaszolod ezt? Mert nem látom a kérdést! Az a kérdés, hogy a lélek honnan származik? Ugyanonnan, ahonnan az emésztés, sejtanyagcserék, vagy légzés! Ezeket neked Isten adja? Jó. Nekem ezeket biokémiai reakciók adják. Remélem értjük egymást.

Viszont ha neked agyi funkciók nélkül is van lelked, akkor lássuk, hogyan érez, gondolkodik egy ember agy nélkül. Ja sehogy? Akkor ezt meg is beszéltük.

2012. máj. 8. 17:27
 18/20 anonim ***** válasza:
te most miről beszélsz, nem gondolom, hogy ezeket isten adja nekem :D nem tudom. ugyanakkor drága akár isten is mozgathatja a rugókat, akár csak a biológia is, nekem édes mindegy, semmi nem változik.
2012. máj. 8. 17:32
 19/20 anonim ***** válasza:
Én inkább azt nem értem, hogy lehetnek a nem ateisták lelki betegek...
2012. máj. 13. 06:09
 20/20 anonim ***** válasza:

A hívők egyszerűen hisznek egy felsőbb lényben. Hogyan akarod meggyőzni, hogy ne higgyen?

De persze a hívők között is van jobb felkészültségű, aki képes dolgokat áttételesen is értelmezni, és kevésbé jó felkészültségű, aki mindent betű szerint ért. Persze hogy ők is különböznek. És ettől bizonyos mértékig független, hogy milyen napi gondokkal küzd, ezeket a gondokat hogyan képes feldolgozni. Van, aki elég rosszul, és fanatikussá válik. Mások érzelmileg, ahogy mondani szokták, lelkileg, könnyebben kezeli, mert vannak ismeretei, mit kezdjen egy problémával.

#16 eszmefuttatásából elég nehéz kihámozni, mi is a problémája. A lélek nem olyan, mint a kisujjunk, vagy egy ér az agyunkban. Nem megfogható, hanem a tudat működése. Az ember tudattal rendelkezik, ami azt jelenti, ismeri a múlt és jövő fogalmát, használja, a történésekre okot keres (nem mindenki, de a többség, ez már tanulás kérdése). Gondolkodik, ezért eltérően viselkedik az őt ért hatásokra, szeret, gyűlöl. Ezek összessége a lélek. A többi élőlény erre nem képes. Nincs múltja és jövője, cselekvését ösztön mozgatja, az anyai szeretete is ösztön, csak az ember nevezi anyai szeretetnek, mert meghatódik a hasonló viselkedésen. A lélek maga a tudat, ahogyan értelmezzük a körülöttünk zajló eseményeket, és viszonyulunk hozzá. Egyes esetekben mi is ösztönből cselekszünk, de ennek elemzése már a szaktudomány dolga.

2012. máj. 13. 08:45
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!