Hívők, ezekre mi a válaszotok?
Leszögezném, nem akarok sértegetni senkit, nem akarok meggyőzni sem senkit. Több kérdésem is lenne leginkább a hívőkhöz.
Olyan válaszokat, hogy "Isten szabad akaratot adott" és "Isten próbára teszi az emberiséget" nem szeretnék látni, mert gumimondatok, bármire rá lehet őket húzni, csak hogy ne kelljen logikus választ adni.
1. Isten ugyebár saját gyermekeként szereti a teremtett világát és az embereket. Rendben. De akkor miért hagyja, hogy ártatlan, mit sem tudó gyermekeket gyilkoljanak meg? Mert oké, a felnőttek "megérdemlik" akik bűnnel élnek. Na de a gyerekek? Miért? Én ha valakit szeretek azt nem teszem ki olyan borzalmaknak, aminek Isten kitesz bennünket. Rendben, Ádám meg Éva átverte. Na de 2 ember miatt szívjanak az ártatlanok évezredekkel később is?
2. Isten a képmására teremtett minket. Hívő emberek hogy lehetnek ilyen beképzeltek?? :D Soha élő ember fia nem látta Istent, akkor miből gondolják? És ha Isten olyan tökéletes mint mondják, akkor Ádám és Éva, hogyan szegülhetett ellen neki? Hiszen akkor nekik is olyan tökéletesnek kellett volna lenni mint Istennek nem? Hogy is van ez akkor?
Előre is köszi a válaszokat, mert érdekel, hogy a hívők ezt mivel indokolják. (Ismétlem "gumimondatok" nem érdekelnek). :)
Na, ez egy tipikus válasz. Oké, nem úgy értelmezem, de akkor is az első kérdésre még lehetne válaszolni.
A másik meg hogy több ezer éve még elég primitív szinten mozogtak az emberek, akkor ők hogyan tudták átvitt értelemben értelmezni a bibliát? Nekem nagyon is úgy tűnik, hogy akkoriban szó szerint így gondolták a történeteket, ahogy le van írva.
Tényleg nem kötekedni akarok, de akkor magyarázzák meg értelmesen, hogy mit hogyan kéne érteni...
1: A bűnöknek következményei vannak. Ha megöllek, én vétkezek, de te nagyobb árat fizetsz érte. Miért van ez? Mert a szabad akaratba az is bele tartozik, hogy ha ártani akarok a másiknak meg tehetem. Miért van szabad akarat? Mert szeretetre lettünk teremtve, és a szeretetet nem lehetne szabad akarat nélkül kifejezni. Onnan tudja a párod, hogy szereted, mert őt választottad mások helyett. Ugyanígy Isten is úgy szeretheted, ha Őt választod mások helyett.
2: A saját képmására nem azt jelenti, hogy úgy néz ki, mint mi, hiszen Istennek nincs fizikai teste. Azt jelenti, hogy a szelleme olyan, mint az embereké, képes a szeretetre, az alkotásra, gyönyörködik a szépben, és van szabad akarata. Ádámnak és Évának is volt, de vétkeztek. Nem emiatt a két ember miatt szívunk, mindenki ugyanúgy vétkezett, vétkezik, és ezeknek a bűnöknek folyamatosan következményei vannak.
Utolsó, mint láttad nem fizikai értelemről beszéltem.
Szerintem az nem szeretet, hogy látod, hogy a gyermekeid gyilkolják a testvéreiket (Isten szemszögéből) és ezt te hagyod, mert szabad akaratot adtál. Ez nem válasz. Ha Isten ezt teszi, akkor bizony nem szeret minket.
Azért mert Ádám és Éva vétkezett az utána következőket nem jogosan bünteti. Mit szólnál, ha a szomszédod mondjuk tömeggyilkosságot követ el, de téged is lecsuknak, mondván te is ember vagy, te sem vagy tökéletes. Akárhogy nézem ebből nekem nem az jön le, hogy annyira szeretne minket Isten...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!