Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Valláskritika » Mi a bűn a ti elképzeléseitek...

Mi a bűn a ti elképzeléseitek alapján?

Figyelt kérdés

És itt nem csak az elkövetett mások általi fizikális bűnre gondolok. Ha csak a gondolat alapján jutsz el a bűn megvalósításáig az is bűn?

Azért merült fel ez bennem mert sokszor van az, hogy a fizikai gyengeségemet, úgy vezetem le, hogy gondolatban elképzelem, hogy jó szétverem a pofáját a másiknak. Ám a múltkor válaszolta valaki az egyik kérdésre, hogy a megcsalásnak a gondolata is bűn. Ti hogy gondoljátok? Ha gondolataidban agresszív vagy az is bűn?

2009. jún. 12. 14:53
1 2 3
 1/28 anonim ***** válasza:
89%

E téren a tett a lényeg. Olyan mocskos fantáziád lehet, amilyet csak nem szégyellsz magad előtt mindaddig, amíg megtartod a koponyád falai között, és nem viszed át a valóságba.

Sokszor nem is nagyon lehet másképp kellő hatékonysággal levezetni a feszkót, pl., plusz a gondolatait még csak nem is mindig tudja irányítani az ember, az agy néha önállósodik is picit (egyesek szerint nagyon).

Szerintem a dolog lényegét ez a mondás foglalja össze a legjobban: "Tégy, amit akarsz, de ne árts senkinek".

2009. jún. 12. 15:05
 2/28 anonim ***** válasza:
52%
Úgy tudom,hogy Biblia szerint,ha már megofordul a fejedben vmi rossz szándék,az már bűn,töröld is ki a fejedből,nehogy még a végén elkövesd
2009. jún. 12. 15:12
 3/28 anonim ***** válasza:
23%
Az én véleményem az, hogy az bűn, amit az egyén annak vél. Ergo ha nem tartod bűnnek, amit elképzelsz, akkor az nem bűn...
2009. jún. 12. 15:12
 4/28 anonim ***** válasza:
84%

Végül is szerintem, ha valakinek a brutális gyilkosságát is képzeled el, de még csak meg se suhintod, azzal mindenki jól járt, tehát sehogy sem lehet bűnnek nevezni.

A megcsalásnál vmi hasonló, az ha valamit elképzelsz, az egy dolog, de ha közben úgy érzed ez a verzió jobban tetszene, mint a jelenlegi, akkor sem megcsalás, max neked érdemes azt is végig gondolni, hogy minden rendben van-e ezzel a helyzettel.

Lényegében a gondolatainkban az a legjobb, hogy csak a miénk, és ha nem akarjuk, senki nem ismeri meg őket. :)

2009. jún. 12. 15:41
 5/28 anonim ***** válasza:
71%

28Én pedig azt mondom nektek, hogy aki bűnös vággyal asszonyra néz, szívében már házasságtörést követett el vele.

Mt 5, 28

22Én pedig azt mondom nektek: Már azt is állítsák a törvényszék elé, aki haragot tart embertársával.

Mt 5, 22

"Ha csak a gondolat alapján jutsz el a bűn megvalósításáig az is bűn? "

Igen a keresztény erkölcs szerint az is bűn.

2009. jún. 12. 16:11
 6/28 anonim ***** válasza:
72%
Másoknak ártani gondolatban, szóban, tettben.
2009. jún. 12. 16:26
 7/28 anonim ***** válasza:
92%

Mindenesetre nem jó rendszeresen -megoldásként, ún. levezetésként- elgondolni más megverését, ne adj Isten megölését.

Ugyanis a gondolataink is mi vagyunk. Ami nem azt jelenti, hogy meg is tesszük, amit elképzeltünk, de minél többször játsszunk a gondolattal, annál megvalósíthatóbbnak tűnik.

a feszültség levezetésére millió más, a saját személyiségünket építő és nem romboló megoldás van! Sport, egyéb, csak utána kell járni.

2009. jún. 12. 16:38
 8/28 anonim ***** válasza:
59%

Az Isten akaratától eltérő tett vagy gondolat, ha Isten akaratának önként ellenszegülsz, az bűn. Már vallási tekintetben.

Jézus is így mondja, hogy aki kívánsággal tekint egy férjes asszonyra, már bűnt követett el.

A bűn = céltévesztés, eltévelygés, ellenszegülés.

Olyan, hogy "bűn", nincs. Legalábbis az Ószövetség eredeti szövegében. Az Újszövetségben már van.

De tudod, a lelkiismeret sem véletlenül dolgozik. Azért csak érzed, hogy "ezt azért nem kellett volna". Nem?

2009. jún. 12. 17:46
 9/28 anonim ***** válasza:
69%
ugyanmár, nincsen olyan, hogy gondolatbűnözés... ez nem az 1984...az, hogy néha támadnak az embernek bűnös gondolatai, attól még nem fog embereket mészárolni (persze erre is van példa, de az az ember mentálisan beteg és nem a gondolat miatt fog ölni, hanem azért mert BETEG)...
2009. jún. 12. 17:54
 10/28 anonim ***** válasza:
91%

15:12-esnek:

ha egy sorozatgyilkos, vagy bankrabló nem véli bűnnek, amit elkövetett,sőt, mondjuk jogosnak véli, akkor az nem bűn?

Én ezzel a kijelentéssel vigyáznék.

Egyébként:

"Boldog ember az, aki a kísértés idején kitart, mert miután kiállta a próbát, elnyeri az élet koronáját, amelyet az Úr megígért az őt szeretőknek. Senki se mondja, amikor kísértésbe jut: az Isten kísért engem, mert az Isten a gonosztól nem kísérthető, és ő maga sem kísért senkit a gonosszal. Mert mindenki saját kívánságától vonzva és csalogatva esik kísértésbe. Azután a kívánság megfoganva bűnt szül, a bűn pedig kiteljesedve halált nemz." (Jak 1: 12-16)

Ajánlom figyelembe az utolsó mondatot.

2009. jún. 12. 17:56
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!