Mi lenne ha " Az eltűnt Jézus videó nyomában " című film mintájára valaki bebizonyítaná, hogy Jézus soha nem létezett? Megváltozna a vallásos emberek világképe, vagy görcsölnének a már bizonyított nemlétező vallásért?
Figyeljétek meg hányan adnak kitérő választ , annak ellenére ,hogy azt kérdeztem
MI LENNE HA ?
"A hívő emberek tesznek csodákat. "
Ha kérhetnék egyetlenegy dokumentált csodát, köszönöm...
"A hívők meggyógyulnak a betegségekből. "
Influenzából, persze. Szerintem a hívők többet ne járjanak orvoshoz, és megoldódik egy-két gond. Legfeljebb kipusztul fél Európa, mint ahogy az a pestisjárvány idején történt, pedig akkor mintha vallásosabbak lettek volna az emberek, mint manapság.
"A hívők tudatosan hívők, míg a skizofrének betegek és talán nem is tudnak róla, hogy van egy másik énjük. "
A hívők ugyanúgy a képzeletbeli barátjukkal beszélgetnek, semmi különbség nincs.
"Tehát fizikai síkon nem érzékelhető. "
Tehát nem érzékeled, aminek egyenes következménye, hogy vagy hazudsz, vagy beteg vagy.
"Tehát én Jézus hatását látom a világra és ebből tudom, hogy létezik."
Jézusnak semmiféle hatása nincs a világra, míg a levegő nélkül próbálj meg életben maradni. Kösz.
Nem kívánok vitatkozni egy ateistával és a kérdés sem arra irányult, hogy meggyőzzük egymást Jézus létezéséről.
Sajnálom, hogy a szíved ilyen kemény, és remélem, hogy ez nincs hatással életed más területeire.
A csodákról és gyógyulásokról annyit, hogy nem feltétlenül bűvészmutatványokra kell gondolni, de történnek kis csodák a kisemberek kis életében. A magam és barátaim életéből tudnék példát hozni, de úgysem hatna meg téged, csak belekötnél. Én pedig nem szivesen hagynám, hogy meggyalázd az emlékeimet. De ha őszinte érdeklődésed van, akkor privátban szivesen mesélek.
Azon picit merengj el, hogy milyen emberség vagy szeretet van benned embertársaid iránt, ha pusztán azért mert van reménységük és olyan elveket követnek, ami mindenki javát szolgája, te elmebetegnek vagy hazugnak nevezed őket. Milyen alapon, Milyen jogon? Mi sem bántunk téged, mert ateista vagy. Vagy tán irigy vagy?
Jézusnak nincs hatása a világra? A világ nem is létezne nélküle. De térjünk vissza erre a kérdésre úgy 100 év múlva... ja bocs, akkor te már nem leszel! Én viszont igen!
"A világ nem is létezne nélküle."
A világ 13,6 milliárd évig elvolt nélküle.
Az emberiség százezer évig elvolt nélküle.
Én 35 éve elvagyok nélküle.
"Milyen alapon, Milyen jogon? "
A tények sajnos már csak ilyenek, nem igazodnak egyes emberek elveihez vagy jogaihoz.
"Mi sem bántunk téged, mert ateista vagy."
Éppen megpróbálhatod, nekem nem fáj az igazság, sőt, néha keresni is szoktam.
"Vagy tán irigy vagy?"
Beteg emberekre nem szoktam irigy lenni.
"ja bocs, akkor te már nem leszel! Én viszont igen!"
Nem, már régen el leszel rohadva, pont, mint én.
Szóval a hívő emberek betegek? Ez a véleményed? Elmondani jogod van, de ne reklámozd nagyon, mert az ateizmust húzod le vele.
Akkor Newton is beteg volt, és Shakespeare is, meg Szent Ferenc és Gandhi is. Meg az a több millió orvos, jogász, tudós, tanár, művész és még sorolhatnám világ szerte, aki hívő. Hát ez remek. Merthogy mi nem mondjuk azt egy ateistára, hogy beteg,fordítva azonban sokszor nincs így. Kár.
De a válaszod alapján te erősen beszűkült gondolkodású ember vagy. Nem azért mert ateista vagy, te vallásosnak is ilyen lennél. Kicsit lazíts, olvass, művelődj, merj mélyebb kapcsolatba kerülni a művészettel. Csak, hogy kinyíljon kicsit az értelmed.
"mert az ateizmust húzod le vele"
Mert? Ennek mi köze az ateizmushoz? Ha valaki a képzeletbeli barátjához beszél, azzal én nem húzok le semmit.
"Merthogy mi nem mondjuk azt egy ateistára, hogy beteg"
Mint ahogy a feketék se mondják a fehérekre hogy fekete, csak úgy visszavágásképpen. Már csak azért sem, mert nem lenne igaz, bár ha hívőkről van szó, a zérus valóságtartalmú állítások a nyerőek.
Szabadjon közbeszólnom.
Valóban létezik a mondás, miszerint:
"Egy ember - elmebaj.
Száz ember -szekta.
Százmillió ember- vallás."
És ez a mondás valóban feltár valami elementárisan bizzarr dolgot a vallásos hiedelmekkel kapcsolatban.
De. Szkeptikusként (márpedig aki ateista, de nem szkeptikus az menjen a sunyiba) illek tisztában lenni a pszichiátriai betegségek mögött levő koncepcióval.
Az elmebaj nem episztemológiai, hanem szociológiai meghatározottságú.
Azt tekintjük elmebetegnek, akit pszichés jellemzői érezhető módon akadályoznak a világban való boldogulásban, akinek jelentősen rontják életminőségét, ami veszélyezteti akár saját akár másik testi épségét, ilyesmi. Ez azért a vallásos emberek zömére nem igaz, azért valahogy csak eléltünk párszázezer évig tökhülyén is .
Az emberiség 95%-a tévedhet. Az emberiség 95%-a lehet hülye. De nem lehet elmebeteg, mert akkor a szónak nincs értelme.
Mátyás király rossz ellenpélda, meg is mondom, miért.
Mátyás teljes mértékben történelmi alak, hagyott hátra tényeket, törvényeket, tárgyakat, és igen, meséket is. Tudjuk, és tény, hogy mikor és hol született, tudjuk a családját, az apja-anyja nevét, mikor koronázták meg, kivel hol csatázott, mikor halt meg, stb-stb. Jézusról ezek szinte egyike sincs meg. Semmilyen tárgyi bizonyíték nem áll a világ rendelkezésére, ami kétséget kizáróan bebizonyítja, hogy Jézus Krisztus létezett volna. A Torinói lepel, és hasonlók meg nevetség tárgyává váltak, azzá tették, hogy hamisítvány, meg hasonlók. És miért? mert az egyháznak így a jó, ha Jézus megmarad ilyen mitikus alaknak, akiben hinni kell. Vallásos történetek szereplője, akiről alig tudunk valamit. A testét sem találták meg (még, persze ha feltételezzük, hogy valóban létezett), bár a legtöbb árpád-házi királyunknak sem.
Ha valaki visszamenne az időben, hogy filmre vegye Jézust, akár csak a holttestét, akár a keresztre feszítést - mellesleg még Pilátus sem 100%, hogy létezett - Egyik opció sem a legjobb. Mi van, ha le tudja filmezni, és kiderül, hogy teljesen földi halandó volt, és egyáltalán nem olyan ember volt, mint amit az egyház elhintett? Ebben az esetben az következik, hogy a film hamisítványnak lesz titulálva, köznevetség tárgya lesz, és az összes ember, aki ennek ellenkezőjét állítja, elveszti hitelességét, akár a munkáját is. Ha pedig semmit nem fog tudni felvenni, mert nem létezett Jézus Krisztus személye? Az sem jó, mert akkor pedig az egyház hazudott, ami számukra megint nem jó, ha kitudódik. A Da Vinci-kód - és úgy általában a Robert Langdon-történetek - viszont jó példa, A szimbólumkutató az egyház határait, alapjait feszegeti a Dan Brown-regényekben, ami veszélyes lehet mint az egyházra, mint önmagára nézve. Merthogy ha valami nem úgy történik, mint ahogy a vezetőség - jelen esetben az egyház - akarja, az illetőt eltennék láb alól, a filmet pedig nagy valószínűséggel a Vatikáni levéltár alagsorának pincéjének utolsó sorának legaljára tennék. Egy tízszintes Martjoska-dobozba.
Megjegyezném, hogy a film nagyon jó, és szerintem nagyon jól ábrázolja azt is, hogy az egyház mikre nem hajlandó azért, hogy ne derüljön ki az általuk felállított dogma ellenkezője.
Remélem, ez a válasz elnyeri tetszésedet, kedves kérdező.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!