A keresztény vallás tényleg tiltja a vér fogyasztását?
Az újszövetségben a vérfogyasztásról:
Hanem írjuk meg nékik, hogy tartózkodjanak a bálványok fertelmességeitől, a paráznaságtól, a fúlvaholt állattól és a vértől. Ap.csel. 15.20
Hogy tartózkodjatok a bálványoknak áldozott dolgoktól, a vértől, a fúlvaholt állattól, és a paráznaságtól; melyektől ha megóvjátok magatokat, jól lesz dolgotok. Legyetek egészségben! Ap.csel.15.29
Nem tiltja.
Az idézett rész pedig ki van ragadva a szövegkörnyezetből, ezért tűnik úgy, mintha az Újszövetség tiltaná. De lássuk csak a teljes képet Jakab beszédéből:
/Testvéreim, hallgassatok meg! Simon elmondta, miként gondoskodott róla Isten először, hogy a pogányok soraiból népet szerezzen nevének. Ezzel megegyeznek a próféták szavai, hiszen meg van írva: Aztán visszatérek és újra fölverem Dávidnak bedőlt sátrát. Roncsait helyrehozom és a sátrat felállítom, hogy a többi ember is keresse az Urat, minden nép, mely hívja nevemet. Az Úr mondja ezt, s meg is teszi, amit öröktől fogva kinyilvánított. Ezért az a véleményem, hogy nem kell terhet rakni azokra, akik a pogányságból tértek meg az Istenhez, hanem csak azt írjuk elő nekik, hogy tartózkodjanak a bálványoktól, nehogy tisztátalanná váljanak miattuk, továbbá a paráznaságtól, a fojtott állattól és a vértől. Mert Mózesnek ősi nemzedékek óta hirdetői vannak a városokban, akik minden szombaton felolvassák a zsinagógákban./
ApCsel 15:13-21
A válasz az utolsó mondatban van. Jakab arról beszél, hogy a pogányoknak (nem szidóknak), akik megtérni kívánnak, meg kell adni a szabadságot, vagyis a mózesi törvények alóli szabadságot. A tilalmat azért kell nekik kihirdetni, mert vannak ott zsidók is, és ők a törvény szerint élnek, és a köztük lakó zsidók miatt ügyelniük kell, hogy ne legyen ok a botrányra.
Ezt erősíti meg Pál a korintusiakhoz írt levelében:
/Mindenből ehettek, ami a piacon kapható anélkül, hogy lelkiismereti kérdést csinálnátok belőle. "Az Úré a föld és minden gazdagsága." Ha meghív egy hitetlen, és el akartok menni, egyetek mindenből, amit feltálalnak, és ne csináljatok belőle lelkiismereti kérdést. De ha valaki azt mondja: "ez áldozati hús", ne egyetek belőle, egyrészt a figyelmeztető, másrészt a lelkiismeret miatt. Nem a ti lelkiismeretetekről beszélek, hanem a figyelmeztetőéről. Miért vessem alá szabadságomat egy másik lelkiismeret ítéletének? Ha hálaadással eszem, miért szidjon valaki azért, amiért hálát adok? Tehát akár esztek, akár isztok vagy bármi mást tesztek, tegyetek mindent Isten dicsőségére. Se zsidót, se pogányt, se az Isten egyházát ne botránkoztassátok meg, mint ahogy én is mindenkinek kedvében járok. Nem azt keresem, ami nekem hasznos, hanem ami másoknak van javára, hogy üdvözüljenek./
1Kor 10:25-33
Én úgy értelmezem az egészet, hogy egy örökérvényű határozata van Istennek a vérrel kapcsolatosan, és legyen ez az ószövetségben, újszövetségben, mindegy: a VÉR sohasem tekinthető élelemnek, ételnek, eledelnek. Mindent ehetünk hálaadással, de a vér nem ENNIVALÓ! (véreshurka kizárt).
Igaz most ószövetségi idézetet irok ide le, de nagyon szemléletesen van leirva, hégy a vér soha nem tekinthető eledelnek:
3 móz 17:11 Mert a testnek élete a vérben van, én pedig az oltárra adtam azt néktek, hogy engesztelésül legyen a ti életetekért, mert a vér a benne levő élet által szerez engesztelést.
3 móz 17:14 Mert minden testnek élete az ő vére a benne levő élettel. Azért mondom Izráel fiainak: Semmiféle testnek a vérét meg ne egyétek, mert minden testnek élete az ő vére; valaki megeszi azt, irtassék ki.
!!!! Csakhogy abban állhatatos légy, hogy a vért meg ne egyed; mert a vér, az a lélek: azért a lelket a hússal együtt meg ne egyed! (!!)
Meg ne egyed azt, a földre öntsd azt, mint a vizet.(!!)
Meg ne egyed azt, hogy jól legyen dolgod néked és a te gyermekeidnek is utánad, mivelhogy azt cselekszed, ami igaz az Úr szemei előtt. 5 móz.12.23-25
Elnézést a félre érthető válaszért, a Biblia alapvetően tiltja a vér fogyasztását, de én senkit sem ítélek el, ha véres hurkát eszik, ha azt haladással fogyasztja.
A keresztyének általában a dohányzást bűnnek tartjuk. Van baptista közösség, aki be se merít addig valakit, amíg dohányzik. De a prédikátorok fejedelme - Spurgeon szivarozott. Akkor most mi van?
A Jézusba vetett hit reményt ad.
21-es ragyogóan tanulmányozza az igét. Őszintén szólva eddig nem is értettem, hogy hogy van az, hogy ha Krisztusban nincs törvény, hanem csak hit, remény, és szeretet, akkor miért, hogy az apostolok a Szent Lélek vezetésére pont ilyen tiltó rendeleteket hoztak? Annyi tiltás van még a mózesi törvényekben, miért pont ezeket rótták ki? A 21-es által idézett igeszakaszban ott van benne az indoklás. A botránkozások kerülése végett. Így teljesen más megvilágítást kap a dolog, méghozzá nem emberi vélemény, hanem Isten szava által.
Kedves szabad testvéreim! Olvassátok el a Róma 14-et is! Legyetek tekintettel gyenge testvéreitekre, akiket a ti szabadságotok, amelyért hálát adtok Istennek, megbotránkoztat. Figyeljünk egymásra, és erősödjünk meg!
Vidiripi
"De a prédikátorok fejedelme - Spurgeon szivarozott. Akkor most mi van?"
Talán csak annyi van hogy manapság már nagyon részletes orvosi kutatások igazolják azt hogy milyen hatással van az emberi szervezetre a dohányzás.
De itt inkább alapelvekben kell gondolkodni. Vagy tévedek?
Kedves ma 20:09-es válaszoló!
Én keresztény vagyok, és nem borulok le semmilyen Krisztust "ábrázoló", vagy Mária , sem semmilyen szobor vagy kép előtt de a lábát sem csókolgatom, sőt még feszület sincs a lakásomban, de ha Krisztus eljön az Atya dicsőségében akkor minden térd meghajlik majd előtte!
Kersztény vagyok, és nem jehova tanúja, mert mindenkinek rögtön ez az első gondolata! Pontosan azért nem borulok le, amiért Dániel sem borult le ...
T.Titus Pullo!
Szeretnék neked válaszolni az egy válaszodra a vérrel kapcsolatosan. Nem kiragadott idézet az Ujszövetségben a vérrel kapcsolatos tilalom.
Biztosan tudod, hogy Isten előtt a vér szent, mivel a vért az oltárra adta. Állatáldozatoknál a vért mindig az oltárra kellett hinteni a bünök bocsánata végett. Ez előárnyékolta Jézus véráldozatát. De ez csak előkép volt, amit minden évben meg kellett ismételni, mivel az ereje nem volt teljes értékü. Mikor Jézus letette az életét miértünk, az Ő véráldozata már tökéletes értékü volt. Jézus több Mózesi törvényt betöltött a halálával, ezért kötött a tanitványaival egy Uj Szövetséget az utolsó vacsorán. A vér fogyasztása mai napig tilos azoknak, akik igazán be akarják tartani Isten törvényét. Ezt nem lehet felhigitani, félremagyarázni. Másrészről emlited a bálványoknak áldozott hust. Igen ez lelkiismereti dolog volt. Sokan megbotránkoztak azon ha valaki az áldozatnak szánt állatok husából vett a piacon és azt elfogyasztotta. Erre mondta Pál apostol. Meg lehet enni az ilyen hust - ha nem azzal a tudattal eszed, hogy áldozati hus -, de jobb nem enned belőle, ha ezzel testvéredet megbotránkoztatnád. Tehát volt akinek olyan erős, kiiskolázott lelkiismerete volt, hogy szabadon fogyasztott az ilyen állatok husából, de voltak olyanok, akik ezen bizony megbotránkoztak volna, a gyengébb lelkiismeretük okán. Ilyenkor kell mérlegelni a dolgot, hogy megteszem-e, vagy inkább tekintettel leszek embertársamra, hogy meg ne botránkoztassam.
Emlitetted még fentebb, hogy a nemzsidók miatt elnézték a vér fogyasztását a zsidók. Ez nem igaz. Olyan szigoru törvényük volt, hogy még a közéjük költöző idegent is meg kellett öljék, ha rajtakapták azon hogy vért fogyaszt.
Másrészről az Ó Szövetség és az Uj Szövetség egy és oszthatatlan. Ahogy a Biblia mondja: "a teljes irás Istentől ihletett és hasznos a tanitásra, feddésre, a megjobbitásra....stb." Sok prófécia van az Ószövetségben ami kapcsolódik az Uj Szövetségi próféciákhoz, és ugy lehet csak megérteni, ha mindkettőt alapul vesszük. Csak ezt szerettem volna nomdani. Üdvözlettel:Judit!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!