Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Valláskritika » Ha "minden felekezetben...

Ha "minden felekezetben vannak Istennek őszinte keresői és követői" (mint ahogy ma egyes liberális beállítottságú emberek hiszik), akkor ez azt jelenti, hogy Istennek mindegy, mit hisznek és tanítanak róla?

Figyelt kérdés

Hiszen ha csak azt vizsgálná Isten, hogy ki ŐSZINTE követője egy adott csoportnak és annak a tanításait ki fogadja el őszinte hitből, akkor mindenféle - a legszélsőségesebb szellemi irányzatok követőit is "igazságosaknak" kellene nyilvánítania - függetlenül attól, hogy annak az irányzatnak milyen károsak a következményei, vagyis milyen bűnös dolgokat cselekednek.

Pedig Jézus a "jó gyümölcsöket" gyakorló embereket különválasztotta a "rossz gyümölcsöket" gyakorlóktól.

Nem az igazság ismerete és gyakorlása okozza a jó gyümölcsöket? Akkor hogyan okozhatna jó gyümölcsöket egy bármely (sokszor hazug) eszmét követő és az abból következő (sokszor rossz) cselekedeteket gyakorló hívő életében csupáncsak az őszinteség???

Hogy van ez? Aki őszintén hisz valamiben, bármiben, az egyúttal igazságos is Isten előtt? Tehát aki őszintén hisz egy vallásos tanításban és aszerint is él, az azt jelenti, hogy megismerte Istenről és Jézusról az igazságot, ami ugye feltétele a jutalomnak, az örök életnek?

(A kérdésemben szereplő idézetet Pétertől vettem)

2011. dec. 10. 08:46
1 2 3
 21/28 anonim ***** válasza:
33%

Bocsi, csak beugrottam egy pillanatra egy-két dolgot tisztázni, hogy legalább ezekben ne hagyjalak hülyén meghalni. :)

Nem ismerem Lászlót sem személyesen, sem máshogy. Mint látható, ebben a kérdésben eltér az álláspontunk. Meg még sok másban is, ahogy már olvastam és tapasztaltam; lehet, hogy vele sem értek egyet több dologban, mint veled, kérdező. :)

Sőt, épp most egy másik kérdésben úgy tűnik, hogy egy újabb témában sem egyezik vele az álláspontunk; és ahogy egy másik itteni JT egy régebbi válaszára visszaemlékszem, az alapján eggyel több témakör van, amiben mi ketten egyetértünk veled. Tehát így már összesen ez legalább a 3. egyezés. :)))

Nem ragozom tovább, majd remélhetőleg a Mennyben lesz időnk megbeszélni mindent, és jót fogunk vihogni azon is, amin most esetleg bosszankodunk. :)

Hogy én miért vagyok biztos a dolgomban veled kapcsolatban, azt én tudom; hogy ő miért biztos ebben, azt nem tudom. Hogy te miért veszel minket egy kalap alá ezzel kapcsolatban, azt szintén nem tudom... Bár gondolom, abból, hogy - előttem is ismeretlen okból - az utolsó előtti válaszában engem szólított meg először.

Nem ennek hatására ugyan, hanem a saját eredeti elhatározásom miatt, de engem tényleg nem viszel bele a táncba még egyszer. :)

Üdv. :)

2011. dec. 13. 01:20
 22/28 A kérdező kommentje:

Köszi ezt a baráti hangot!

Engem tényleg érdekel a feltett kérdésem nyomán feltett kiegészítő kérdésemre a válasz. Mert a kiírt kérdésemre te válaszoltál, de azzal nem magyaráztad meg, hogy mégis a gyakorlatban hogyan képzeled el. Nekem így nem logikus.

Milyen táncba nem viszel? Ha van olyan másik kérdés, ahol ez meg van válaszolva és érthetően a bibliából indokolva, akkor legyen oly kedves valaki és linkelje be, ezt nagyon köszönöm.

Cserébe én is adok egy friss témáról egy linket:

http://www.gyakorikerdesek.hu/kultura-es-kozosseg__vallas__2..

Ebben is van néhány válaszom, de természetesen nem az én kérdésem. Ott részletesebben kifejtettem az álláspontomat, talán érthetőbben is. De érdekes, ott sem bizonyította "igazát" senki a Bibliából, vajon miért? Mert emberek tanításai, vagy mi?

2011. dec. 13. 04:01
 23/28 anonim ***** válasza:

Akkor tisztázzuk, mert lehet, hogy az én felfogásommal vannak súlyos gondok: Az a kérdésed, hogy szerintünk (illetve gondolom jobban örülnél, hogy ha azt írnánk le, hogy szerintünk a Biblia álláspontja alapján) van-e egy felekezet, melynek tagjai üdvözülnek, mert Isten kiválasztott gyülekezete az, avagy felekezettől független-e az üdvösség, és még az is elképzelhető-e, hogy minden gyülekezetből, egyházból akad igaz keresztény?

Ez az eredeti kérdésed, mely foglalkoztat? Vagy félreértem...

Üdv: L

2011. dec. 13. 06:13
 24/28 A kérdező kommentje:

Lényegében igen.

Az első kérdésemre válaszolt B.W., de nem indokolta meg a válaszát. Sőt, én még nem láttam erre Bibliai bizonyítékot sehol.

Abban megállapodtunk, hogy Istennek NEM mindegy mit hisznek és tanítanak róla, tehát világos, hogy a sok ellentmondó vallás nem elfogadható neki. Ennek ellenére váltig ragaszkodnak ahhoz az állásponthoz, hogy a sokféle ellentmondó világnézetet valló és gyakran az egymásnak is kárt okozó cselekedetekben megnyilvánuló egyháztagok bárhonnan üdvösséget nyerhetnek, csak úgymond "Krisztusi" életet kell élniük.

De éppen ez az! A sok, egymástól különböző, gyakran hamis tanokat hirdető csoportban élő hívők a csoportjuk szerint gondolkoznak és élnek. Akik jó okkal változtatni akarnak (tehát Krisztusi módon akarnak élni), azok pedig nem fognak ottmaradni, vagy rosszabb esetben megalkuvók lesznek, végső esetben kiábrándulnak mindenből és felhagynak az aktív hitélettel, mivel elhitették velük, hogy nincs olyan, hogy "igaz vallás".

Pedig a Bibliai példák nyilvánvalóak. Nézd meg Pál példáját, de még rengeteg tanítványról elmondható volt, hogy el kellett hagyniuk az előző hamis vallásukat és csatlakozniuk kellett a létező keresztény egyházhoz, mely nyilvánvaló nem csak egy volt a sok közül, hanem az Igaz vallás volt - különben semmi értelme sem lett volna a változtatásnak!!!

Ma talán más a helyzet? Nem nyilvánvaló, hogy az ún. "kereszténységen" belül ma is rengeteg hazugság található meg? Akkor nem ugyanolyan lépésekre van szüksége ma is sokaknak?

Honnan ez a makacs szabadelvűség?

2011. dec. 13. 15:14
 25/28 anonim ***** válasza:

Szia!

Ismét szeretném helyretenni a félreértés(eke)t:

1. Tényleg baráti hangot próbáltam megütni, a te poénodra visszautalva; abszolút minden sértő szándék nélkül. Még a néhány témában való egyetértést is komolyan gondoltam.

Ha esetleg visszaemlékszel, régebben is barátságosan nyitottam feléd, de te nem kértél belőle, tehát neked nem kellett. Ez van, kérem szépen.

2. Én azt írtam, hogy _te_ nem viszel bele _engem_ ismét a táncba, nem pedig fordítva.

És köszönöm, de még mindig nem táncolok. :)

Viszont ha már ennyire nem bírok elszakadni innen, akkor ajánlom szíves figyelmedbe az alábbi linket. Sok JT olvassa, nem csak ex-JT-k. Mutattam már több linket is neked régebben, ezt most nemrég ajánlott valaki itt, a GYK-n:

[link]

Beleolvastam már, szerintem nagyon jó és hasznos lehet, ha nyitott szívvel állsz hozzá, nem alapból elutasítva.

A következő honlapon pedig a különféle felekezetekben esetlegesen jelenlévő szellemi erőszakról lehet olvasni:

[link]

Jó olvasást! :)

2011. dec. 13. 23:38
 26/28 A kérdező kommentje:

Kedves BW! Nem tartom bölcsnek és logikusnak a világos válasz helyett az elterelö módszert, már csak azért sem, mert ezekben sincs bibliai válasz a kérdésemre.

Nekem úgy tűnik, hogy a te érdeked az, hogy ködösítsél. Miért? Mert véleményem szerint az álláspontodra nincs igazi bibliai válasz. Ámde egy igaz valĺás létezésének a bizonyítása nem okoz problémát.

Nagyon szomorú látni, hogy mennyire elértéktelenedett a (vallásos) igazság gondolata. Mennyire nem számít sok embernek, hogy mit tanít maga Isten a Szava által - sokkal inkább az érdekli őket, hogy a saját vallásuk mit mond, vagy a saját ízlésűk szerint választanak maguknak tanítókat.

Pedig az igazság keresésekor nem dönthetjük el előre, hogy mi lesz az, és nem vethetünk el valamit csak azért, mert nem szimpatikus.

De sajnos ilyen világban élünk...

2011. dec. 14. 03:33
 27/28 anonim ***** válasza:

Kedves JT!

Ha visszaolvasod az egészet, láthatod, hogy szó nincs semmiféle elterelő módszerről vagy ilyesmiről.

Egyetlen egyszer adtam választ az eredeti kérdésedre, ld. az első kommentemet; és ugyanott leírtam, hogy nem fogok vitázni. Ezt a részt már egyszer bemásoltam,esetleg másoljam be ismét? :)

Ha jól megfigyeled, egyetlen kommentedben felvetett kérdésre sem válaszoltam egyetlen egyszer sem a fő témádat illetően, csak némely félreértést tisztázandó jelentem meg többször. Az a helyzet, hogy azt a két hosszú kommentedet - amikről azt írtam, hogy feleslegesen írtad meg, mert nem megyek bele - el sem olvastam rendesen, csak belenéztem...

Azóta is látom, hogy emlegetsz (nick ill. monogram), de hiába, nem dőlök be. :)

Szóval nyugodtan megkímélheted magad a további írástól, mert legközelebb még ennyit sem fogok reagálni, mint most.

Üdv, minden jót. :)

2011. dec. 16. 03:23
 28/28 A kérdező kommentje:

Hogyne lenne elterelés, ha olyan oldalakat adsz meg, ahol ostoba lejáratás folyik egy szervezet ellen és az eredeti kérdésre, azazhogy a te egyetlen értékelhető válaszodból következő további kérdésre ott sincs bibliai válasz.

"A magyarázatból egyetlen dologra reagálnék: Nem egy-egy csoport őszinte követőjének kell lenni, hanem Jézus Krisztus őszinte követőjének, tanítványának."

Ez volt az a megállapításod, amelyből egy újabb kérdés következik. Hogyan képzeled el ezt a gyakorlatban? Mert az ugye evidens, hogy a Biblia nem támogatja a felekezeten kívüliséget, tehát ez kilőve.

Nem támogatja a szellemi, világnézeti egységet romboló befolyásokat, tehát a szektásodás NEM EGY OPCIÓ, mellyel ma takarózni lehetne, így valójában a ma létező rengeteg ellentmondó csoport létjogosultsága sincs meg - vagyis ez is kilőve.

Akkor mégis hogyan képzeled/képzeli el bárki is, hogy "minden" (egyesek szerint csak "néhány") csoport megfelelő terep arra, hogy Isten megmentsen embereket közülük?!

Tán az a mese, hogy a "látszólag" megosztott sok csoport, a fő dolgokban azért egyetért? Ez sem igaz! Még a háromságban, a lélek halhatatlanságban, vagy a pokol tüzében sem értenek egyet az érintett csoportok. Krisztusról és a megváltásról alkotott véleményükről ne is beszéljünk...

Van olyan világméretű csoport, melynek a tagjai jól tudják ezt, hiszen naponta beszélgetnek az emberekkel. Lehet, hogy ez a végletes megosztottság belülről nem is látszik, de a gyümölcseikről viszont egyértelműen következtethető.

2011. dec. 16. 09:10
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!