Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Nyelvek » Miert van az, hogy a termeszet...

Miert van az, hogy a termeszettudomanyos/muszaki beallitottsagu emberek nagy reszenek borzaszto a kiejtese idegen nyelveken?

Figyelt kérdés
Mert tavol all a szakmajuktol a beszed es fel sem merul bennuk, hogy erre fokuszaljanak? Vagy nincs ra idejuk? Esetleg nem szeretnek nyelvet tanulni? Meg a tudosoknak, feltalaloknak 30-40 eves kulfoldi let utan is nehezen ment a beszed. Okos emberek es megsem latjak a logikat a nyelvekben, mig a matematikat, fizikat mindenkinel jobban ertik? Gondolok itt Teller Edere vagy Simonyi Karolyra. Kivetelesen okos emberek, akkor miert nem tudnak normalisan megtanulni egy nyelvet? Nem sertegetesnek szantam a kerdest, csak erdekel, hogy ez miert van.
2010. júl. 7. 19:59
1 2
 1/11 anonim ***** válasza:
100%
Szépen beszélő embereknek meg sokszor borzasztóan nehezére esik a gondolkodás. Ez van, másképp működik az agyunk
2010. júl. 7. 20:10
 2/11 A kérdező kommentje:
Tenyleg csak ugy erdekel, nem kotelekedesbol. Mert szerintem ezek az emberek sokkal tobbre lettek volna kepesek a nyelvek teren a logikajukkal...
2010. júl. 7. 20:17
 3/11 anonim ***** válasza:
90%

Talán azért, mert egy mérnököt felvesznek olyan nyelvtudással is, amivel megérteti magát, ezért nem nagyon érdekli, addig egy humán beállítottságúnál ez is kritérium.

Azt mondod, hogy a kiejtés, tehát nem a nyelv logikáját nem értik. =)

2010. júl. 7. 20:22
 4/11 anonim ***** válasza:
90%

A kérdésben benne van a válasz. Mert reál beállítottságúak. A nyelvtudás, nyelvtanulás pedig a humán témakörbe tartozik.

Egyébként az összefüggések ugyan azok minden nyelven, és nyelvismeret nélkül is meg lehet tervezni, építeni bármilyen gépet.

2010. júl. 7. 20:22
 5/11 Nemo kapitány (V.A.) ***** válasza:
100%

Nemsokára talán kiderül, hogy az agy beszédközpontja és a racionális gondolkodás területe versengenek bizonyos erőforrásokért, és van aki ilyen, van aki olyan.

Annyit hozzátennék, hogy a saját tapasztalatom szerint a kiejtés mellett vagy inkább helyett a beszédértés a fő ellenfele a reálosoknak.

2010. júl. 7. 20:40
 6/11 anonim ***** válasza:
Én semmi különbséget nem tapasztaltam beszédértés terén reál és humán beállítottságúak közt.
2010. júl. 7. 21:04
 7/11 anonim ***** válasza:

Talán azért, mert főként írásban használták a nyelvet, legalábbis az egyetem alatt. Matematikus vagyok, és megértem az angol szakcikkeket, írni is tudok, de a szóbeli rész még fejlesztésre szorul.

Másrészt az angol kiejtés nehéz, sokat kell dolgozni ahhoz. hogy ne érződjön az akcentus. Elég olyan jól beszélni, hogy megértsenek.

2010. júl. 8. 13:07
 8/11 anonim ***** válasza:
Mert a reálos beállítottságú emberek a közlésre koncentrálnak. A megértés és a megértetés a cél. Míg egy nyelvek iránt érdekődőnek az sem mindegy, hogy ugyanezt milyen kiejtéssel, nyelvtani szerkezettel vagy szóhasználattal teszi. A humánosoknak a szépség is fontos.
2010. júl. 11. 22:40
 9/11 anonim válasza:
Hagyjuk ezt a reálos/humános dolgot. Világéletemben reálos voltam, mégis két nyelvből döntős voltam OKTV-n. Tőlünk nyelvi szakra a butábbak mentek, a tanáraimnak pedig mind borzasztó kiejtése volt. Kit hoznál ellenpéldának amúgy, aki "humános", a Teller Ede generációjához tartozik, nem a nyelv a szakterülete, és jó a kiejtése?
2016. márc. 20. 13:03
 10/11 anonim ***** válasza:
Lehet, a műszaki beállítottságúaknak van annyi gyakorlati érzékük, hogy megértik, teljesen felesleges a kiejtésüket tovább fejleszteni annál a szintnél, mint amikor már megértik, amit mondanak. Onnantól kezdve ugyanis a jobb kiejtésnek semmilyen gyakorlati haszna nincsen.
2016. márc. 21. 10:57
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!