Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Valláskritika » Szerintetek a Katolikus...

Szerintetek a Katolikus vallás igaz? Semmit se tart a bibliábol eggyet mond és mást tesz. Akkor hol az igazság?

Figyelt kérdés
2011. nov. 24. 07:46
1 2
 11/18 anonim ***** válasza:
93%

Én katolikus vagyok.

Sokan vélik kívülről úgy, hogy a katolikus irányzat nem ragaszkodik a Bibliához, pedig ez nagyon nincs így. A különbség annyi, hogy nálunk a biblia mellett a szenthagyomány is részét képezi a kinyilatkoztatásnak, vagyis az apostoloknak van olyan hagyományuk, mely nem írásbeliség, hanem hagyomány útján maradt fenn (és ezt is a Bibliára alapozva tudhatjuk). Ebből következik, hogy attól még, hogy valami nincs benne a Szentírásban, még az lehet összhangban vele úgy, hogy mindamellett szintetikus állítást tartalmaz.

Másrészt sokan összekeverik a vallást a szokással. Senki nem állítja, hogy a katolikus múltú országokra, népekre jellemző szokásrendszer bibliai eredetű, de hát nem is kell annak lennie, mivel a szokás nem vallásgyakorlat. Nyilván lehetnek vallásos elemei, mint ahogy mondjuk a művészetnek is van, de attól az még nem válik vallásos gyakorlattá.

Az meg, hogy hol az igazság, azt hagyjuk Istenre. Engem alapvetően nem zavar, hogy valaki másképp gondolkodik ezekről a dolgokról, én hiszek abban, amiben hiszek, ő meg abban, amiben ő. Én hiszem, hogy Isten végtelenül igazságos, amihez emberi emberi ítélet föl nem érhet, ezért nem ítélkezem senki hitbéli meggyőződése felett.

2011. nov. 24. 13:42
 12/18 Ozmium42 ***** válasza:
0%
Én katolikus vagyok, és szerintem igaz. A különbséget én abban látom, hogy a katolikusok nem vallják, hogy a Biblia egyértelmű és önmagát magyarázza, hanem azt vallja, hogy a helyes megértéséhez egyházi tanítóhivatalra van szükség. Ezt alátámasztja a gomba mód szaporodó, egymásnak és önmaguknak is ellentmondó felekezetek, szekták léte, amelyek mind a legkülönbözőbb módon értelmezik a Bibliát, és figyelmen kívül hagyják a katolikus tanítást. Nem mellesleg keresztény ellenes pogány szekták elrettentésül is szoktak kiragadni a Bibliából, vagy éppen belelátni a saját igazukat. Én tényszerűnek veszem, hogy van ember, aki nálam jobban átlátja ezeket a dolgokat, jobban érti, jobban magyarázza, és ettől függetlenül én felülbírálhatom azt a tanítást, de általánosságban nem érdemes, mert a levezetése logikus és egyet értek vele.
2011. nov. 26. 18:28
 13/18 A kérdező kommentje:

Nos akkor azt hogyan magyarázzátok hogy miért keresztelik meg a gyermekeket mikor a bibliában nem tették, ott még jézus is akkor keresztelkedett mikor felnőtt volt

Miért imádkoznak különbözo szobrokhoz mikor a tíz parancsolatban le van írva hogy csak istenhez imátkozzunk?

Miért imádkoznak márkához hogy járjon közben értettük mikor le van írva hogy eggy a közbenjáro jézus?

Miért tartanak misét a halottakért hogy kikerüljenek a tisztító tüzböl, mikor világosan leírja hogy a halottak alszanak még jézus el nem jön értünk és feltámassza öket?

Írhatnák még, de már az is elég ha ezeket ki tudja valaki magyarázni.... sok sikert....

2011. nov. 26. 18:49
 14/18 A kérdező kommentje:
* máriához
2011. nov. 26. 18:50
 15/18 Ozmium42 ***** válasza:
0%

"Írhatnák még, de már az is elég ha ezeket ki tudja valaki magyarázni.... sok sikert...."

Írhatnák helyett inkább olvasshatnákolhatnál még némi katolikus hitvédelmet. Ingyen elérhető a neten.

2011. nov. 26. 19:24
 16/18 Andizsuzsi ***** válasza:

Miért imádkoznak márkához hogy járjon közben értettük mikor le van írva hogy eggy a közbenjáro jézus?

Ezalatt mit is értesz? Milyen márkához? Esetleg Máriára gondolsz? És az egy Jézusra? A Biblia mellett a helyesirással sem ártana foglalkoznod.

2011. nov. 27. 11:40
 17/18 A kérdező kommentje:
Bocsi hogy a mobilom néha kijavítja amit irok és nem mindég veszem észre.... na de hiába is mondom úgysem értesz hozzá mert másképp te is tudnád hogy van ez. Ja és alatta rögtön javítás volt ha nem látnád...
2011. nov. 27. 15:22
 18/18 Andizsuzsi ***** válasza:
Aha, Jézust meg a Bibliát is a telefonod írja kisbetűvel, meg az egyet is két gy-vel.
2011. nov. 28. 10:29
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!