Szerintetek a Katolikus vallás igaz? Semmit se tart a bibliábol eggyet mond és mást tesz. Akkor hol az igazság?
"Szerintetek a Katolikus vallás igaz?"
Kinek hogy
"Semmit se tart a bibliábol eggyet mond és mást tesz."
Van ez így a vallásokkal...
"Akkor hol az igazság?"
Az Isten tudja
Mert például tudok olyan vallást amely a bibliát tartja 100 % ban.
Azért felmerül a kérdés hogy a vallás vagy a biblia a fontos?
Az adventista vallásúak akkor ugye égő áldozatokat is bemutatnak Istennek? Ezen kívül ha egy férfi megerőszakol egy hajadon nőt, akkor köteles kártérítést fizetni annak a szüleinek, és el kell vennie a nőt? Csak mert ezek is benne vannak a Bibliában. Igen, erre szokták mondani, hogy de az Újszövetség ezeket megváltoztatja. Csakhogy ez megint értelmezés kérdése, hogy mit tartunk meg az Újszövetségből.
A nagy helyzet, hogy a legtöbb protestáns vallás azt mondja, hogy ők kizárólag a Bibliát követik, míg a katolikusok a Bibliát és a szent hagyományt követik. Csakhogy ez így hülyeség, mert ahány protestáns egyház, annyi módon értelmezik a Bibliát, sőt egyházakon belül is vannak különböző nézetek. A Biblia pedig tele van logikai önellentmondásokkal, nyilván mert nem egy ember írta, ezeket valahogy minden egyháznak fel kell oldania valamilyen belemagyarázással.
Előző válaszomban elírtam egy mondatot.
Azt akartam írni, hogy az értelmezés kérdése, hogy mit tartunk meg az Ószövetségből.
Kedves Kérdező!
Exkatolikusként fogok most válaszolni Neked, tehát ebbe a vallásba születtem bele, amikor azonban megismertem a Bibliát kezdtem eltávolodni a Katocilizmusról, és jelenleg ott tart a dolog hogy egy másik felekezetben fogok megkeresztelkedni.
Hogyan is jutottam el erre a döntésre? A kérdésre a következő a válasz, amely magában fogja foglalni a Katocilizmus igazságtartalmát is. Először is, figyeld meg azt, hogy a Katolikus vallás hogyan alakult meg, mi ennek a vallásnak a gyökere:
Rómának köszönhető ez a 4. század elején, Nagy Konstantin jóvoltából aki üldözte az addig még egységes Kereszténységet, de a sikertelenség miatt felajánlotta azt, hogy részesüljenek az államhatalomból. Azon Keresztények akik ezt elfogadták egy döntő Jézusi parancsot hagytak figyelmen kívül:
"Adjátok meg a mi a Császáré, a Császárnak, és a mi az Istené, az Istennek." (Mk 12,17)
A hiba tovább fokozódott akkor, amikor Róma hatására pogány elemeket hoztak be a Kereszténységbe. Ezeknek utána lehet nézni, én most csak egyet említenék, az a bizonyos December 25, amit manapság Jézus születésnapjaként álítanak be, holott egy pogány római istenhez kapcsolódik eredetihez.
Mi ezzel a gondd? Először is a Biblia nem tartalmazza ezt a dátumot, másrészt Jézus nem igényelte azt hogy mi megünnepeljük a születésnapját, az pedig hogy a Bibliának mi a véleménye a pogány szokásokról...azt mindenki elolvashatja. Másrészt a Biblia határozottan kijelenti:
"Semmit se tegyetek az ígéhez, a melyet én parancsolok néktek, se el ne vegyetek abból, hogy megtarthassátok az Úrnak, a ti Isteneteknek parancsolatait, a melyeket én parancsolok néktek." (5Móz 4,2)
A Katocilizmus kritikájáról nyilván egy egész tanulmányt is lehetne írni, megvizsgálni minden egyes elemét, azonban én itt most csak arra akartam utalni, hogy a Katocilizmus már a történelmi elindulásakor sem volt már teljesen a helyzet magaslatán.
A középkorról - a hamis Nagy Konstantini adomámylevélről, inkvizícióról, Egyházi visszaélésekről stb, most nem szeretnék részletesen beszélni ezeknek a dolgoknak is mindenki utánanézhet, én most a jelenkorunkra térnék rá.
A Katolikus vallás manapság próbálja modernizálni a Bibliát, és bevallom néhol már-már ateista elemeket vélek felfedezni ebben a vallásban. Számomra ugyanis meglepő, hogy tagadják a 6 napos teremtést, az özönvízt - hozzáteszem teljesen logikátlanul, hiszen hogyha meggyőződtek róla hogy van Isten, akkor Istennek miért jelent gondot 6 nap alatt létrehozni az életet, vagy Özönvizet bocsátani a földre? Mondjuk ezt ki tudják magyarázni a mai modern tudományos világképpel, csakhogy elfelejtik a Szentírásnak ezt a kijelentését:
"Meglássátok, hogy senki ne legyen, a ki bennetek zsákmányt vet a bölcselkedés és üres csalás által, mely emberek rendelése szerint, a világ elemi tanításai szerint, és nem a Krisztus szerint való:" (Kol 2,8)
Megint ütköik az Egyház véleménye a Bibliával...Aztán ott van a mai Bibliakritika amit ugyancsak oszt a Katolikus Egyház, hiszen például ők is egyetértenek abban hogy Mózes könyveit nem Mózes írta, hanem később keletkezett, holott Jézus Krisztus visszahivatkozott Mózesre mint aki "bizonyságul rendelt" törvényt. (Mt 8,4)
A sort lehetne folytatni, de akkor túl hosszú lenne ez a komment :-) összességében annyival zárnám le ezt a hozzászólást, hogy természetesen tartalmaz a Katolikus vallás is igaz elemeket, azonban a fél igazság nem igazság...És a Katolikus hívőket sem szeretném bántani mivel tapasztalatból tudom azt, hogy köztük is vannak Krisztusnak igazi követői, természetesen őket nem ítélem el.
F/22
Szia!
Nos én a kommentedben megjelölt közösség tagja vagyok, de mégsem gondolom úgy, hogy a közösség minden tagja 100%-ig "tartja a Bibliát", vagyis az abban foglalat tanítások szerint él. Való igaz, hogy a katolikus egyház sokmindenben másképpen cselekszik, mint azt a Szentírás, de ott is vannak Istennek gyermekei, akik az általuk megismert igazságok szerint élnek.
Amit írsz, az erős kisarkítása a dolgoknak, kifejezetten provokatív, és szerintem nem az Isten ügyét szolgálja, sokkal inkább indulatokat szít, és romboló hatású. Ha úgy érzed megtaláltad azt a közösséget, ahol az Isten igazságát tanítják, akkor élj aszerint, cselekedj aszerint, és Isten megáldja életedet és szolgálatodat, és bizonyság lesz mások számára.
Üdv. Péter
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!