Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Valláskritika » Ha valaki csak azért tesz/nem...

Ha valaki csak azért tesz/nem tesz meg valamit, hogy ne haragítsa magára Istent, az most fél tőle?

Figyelt kérdés
2011. nov. 23. 17:20
1 2
 1/11 anonim ***** válasza:
100%

Szia!

Ez attól is függ, hogy kinek milyen képe van Istenről, hogy mennyire ismeri a Teremtőjét. Sajnos tény, hogy manapság az emberek félelemből is lesznek vallásosak, köszönhető a hamis tanításoknak, ahol Istent hamis színben mutatják be.

János apostol azt írja hogy Isten a szeretet (1Jn 4,8) A félelem és a szeret azonban nem fér össze, ahogy ugyancsak János apostol mondja:

"A szeretetben nincsen félelem; sőt a teljes szeretet kiűzi a félelmet, mert a félelem gyötrelemmel jár: a ki pedig fél, nem lett teljessé a szeretetben. " (1Ján 4,18)

Jómagam, szeretetből és belátásból engedelmeskedem Istennek, ezért is úgy gondolom, hogy aki az alábbi Igék szerint gondolkodik, abban nincs félelem Isten irán:

"Inkább gyönyörködöm a te bizonyságaidnak útjában, mint minden gazdagságban. A te határozataidról gondolkodom, és a te ösvényeidre nézek. Gyönyörködöm a te rendeléseidben; a te beszédedről nem feledkezem el." (Zsolt 119,14-16)

2011. nov. 23. 18:27
 2/11 anonim ***** válasza:
100%

Igazándíból az Istenfélelem nem félelem, hanem ismeret alapúnak kéne lennie. Isten a barátod akar lenni, és az ember, ha egészséges a gondolkodásmódja, akkor nem fél a barátjától. Isten nem félelemmel akar uralkodni az emberen.

És hogyan lehet félni? Úgy , hogy azt mondja az ember, hogy : jaj mit fog hozzá szólni? És, ha figyelmesen olvassa az ember a Bibliát, akkor tudja, hogy milyen Isten, és, hogy mihez mit fog szólni. A vallásos emberek ismérve a félflem, de aki ismeri Istent , az nem fél, hanem megy , aztán cselekszik.

2011. nov. 23. 19:47
 3/11 anonim ***** válasza:

Pontosan erről van szó.

Csupa rizsa a többi, mert hiába beszélnek a szeretetről, azt nem lehet mefogni... de azt hogy te akkor most tudod, hogy azért élsz másképp, mert félsz az isteni bünetéstől, no az klasszikus istenfélelem. Az egész életedre hatással van

2011. nov. 24. 11:30
 4/11 anonim ***** válasza:
100%
Igen,aki így áll hozzá Istenhez,az valójában fél.Ez a felfogás az Istent egy megfélemlítő zsarnoknak állítja be,aki a teremtményeiből kikényszeríti azt,hogy az ő felfogása szerint éljenek.de ez az Istenkép elég messze áll a végtelen szeretettől.
2011. nov. 24. 15:26
 5/11 anonim ***** válasza:

"de azt hogy te akkor most tudod, hogy azért élsz másképp, mert félsz az isteni bünetéstől, no az klasszikus istenfélelem. Az egész életedre hatással van"

Pontosítsunk. Ez nem Istenfélelem. Isten nem úgy akar vezetni, hogy ezt vagy azt ne csináld mert büntetés lesz,

mert ugye azt mindenki tudja, hogy mondjuk tolvajok nem üdvözülnek. Hanem ,odaadja (belédhelyezi a szellemét)és az majd vezet figyelmeztet tanít emlékeztet, és megjelenti a titkos dolgokat. Hameg benned van a Szentlélek, akkor nem is fogsz elkövetni bűnt, én legalábbis ezt tapasztaltam. Persze kísértés az van, csak nem fogsz elesni bűnben. Az elején lehet, hogy lesznek botlások, mert elesik az igaz hétszer, de mind a hétszer feláll, mert az Úr felemeli.

Nem kell félni, ugye pont írta valaki, hogy a teljes szeretet kiűzi a félalmet. A szeretet pedig Isten, legalábbis az én Bibliámban ez van. Tehát , ha Isten bennünk van, akkor a félelem nincs bennünk,( a félelem, az szellemi valóság, és Isten is az,és vagy az egyik, vagy a másik uralkodik az emberben) és együtt munkálkodunk, élünk az Úrral. Valami ilyesmi.

Sőt, Pál mondja, hogy mindent szabad nekem, de nem minden használ. Jézus meg felvitte a keresztre az ellenünk szóló parancsolatokat, tehát nincs már parancsolat. Az új teremtésnek (újjászületett ember) már szabad lopni csalni hazudni ölni. Csakhogy nem fog, mert a törvény már a szívébe (lelkébe) van beírva. Ez lehet, hogy fúrcsa, de így van.

2011. nov. 24. 18:51
 6/11 anonim ***** válasza:

Szia!

Az istenfélelem olyan érzés, melyet a keresztényeknek az Alkotójuk iránt kell érezniük. Az effajta félelem egy Biblia tudós meghatározás szerint:

„csodálat és mélységes hódolat a Teremtő iránt; egészséges aggodalom, nehogy a nemtetszését vonjuk magunkra”.

Tehát az istenfélelem életünk két fontos területén van ránk hatással: befolyásolja az Istenhez fűződő viszonyunkat, és azt, hogy miként vélekedünk az olyan magatartásformákról, melyeket ő gyűlöl. Nyilvánvalóan mindkét terület fontos, és gondos odafigyelést igényel. Ahogy egy szótár rámutat, a keresztények életében ez a hódolattól áthatott félelem „mozgatórugó erkölcsi és szellemi téren” egyaránt (W. E. Vine: Expository Dictionary of New Testament Words).

5Móz 10:12 Károli Most pedig, óh Izrael! mit kíván az Úr, a te Istened tőled? Csak azt, hogy féljed az Urat, a te Istenedet; hogy minden ő utain járj, és szeresd őt, és tiszteljed az Urat, a te Istenedet teljes szívedből, és teljes lelkedből,

5Móz 10:12 ASV And now, Israel, what doth Jehovah thy God require of thee, but to fear Jehovah thy God, to walk in all his ways, and to love him, and to serve Jehovah thy God with all thy heart and with all thy soul,

5Móz 10:12 WLC וְעַתָּה֙ יִשְׂרָאֵ֔ל מָ֚ה יְהוָ֣ה אֱלֹהֶ֔יךָ שֹׁאֵ֖ל מֵעִמָּ֑ךְ כִּ֣י אִם־לְ֠יִרְאָה אֶת־יְהוָ֨ה אֱלֹהֶ֜יךָ לָלֶ֤כֶת בְּכָל־דְּרָכָיו֙ וּלְאַהֲבָ֣ה אֹתֹ֔ו וְלַֽעֲבֹד֙ אֶת־יְהוָ֣ה אֱלֹהֶ֔יךָ בְּכָל־לְבָבְךָ֖ וּבְכָל־נַפְשֶֽׁךָ׃

vəʿattáh jiśərá'él máh jəhváh 'ĕlóhệḵá šó'él méʿimmáḵ kí 'im-ləjirə'áh 'eṯ-jəhváh 'ĕlóhệḵá láleḵeṯ bəḵál-dəráḵájv úlə'ahăḇáh 'óṯô vəlaʿăḇóḏ 'eṯ-jəhváh 'ĕlóhệḵá bəḵál-ləḇáḇəḵá úḇəḵál-nap̄əšeḵá

A Biblia Istene Jehova és az Istenfélelem is neki jár egyedül.

2011. nov. 25. 10:50
 7/11 anonim válasza:

Hello, Karlowy szerintem néhány dologban tévedsz.

" Isten nem úgy akar vezetni, hogy ezt vagy azt ne csináld mert büntetés lesz,

mert ugye azt mindenki tudja, hogy mondjuk tolvajok nem üdvözülnek."- Ilyet szerintem ne írj, mert ugye az Egyház még Hitlerről sem, vagy bárki másról sem mondta ki, hogy nem üdvözült/üdvözülhet.

"Hameg benned van a Szentlélek, akkor nem is fogsz elkövetni bűnt, én legalábbis ezt tapasztaltam."- Én meg nem ezt. Én már bérmálkoztam, nem is olyan régen, ami ugye azt jelenti, hogy "elnyered" a teljes Szentlelket, magyarul benned lesz, ami persze óriási segítség, de azért még vétkezel, nem lehet úgy élni, hogy ne vétkezz. Ez eddig 2 embernek sikerült, Jézusnak és Máriának.De azért persze lehet próbálkozni, sőt nagyon érdemes, megpróbálni,ne nem igazán fog sikerülni. Dehát ezért van a bűnbánat. :)

A kérdésre válaszolva, ha vki csak azért tesz meg vmit Isten kedvéért vmit, hogy ne haragítsa magára, akkor az félelemből teszi. Persze a félelem Istentől meg az Istenfélelem nem teljesen ugyanaz.(Hozzáteszem hogy aki fél Istentől, akkor az valószínűleg vmi torz istenképben hisz.)

2011. nov. 25. 23:53
 8/11 anonim ***** válasza:

7/7-nek.

Elnézést, igazad van. A bűnelkövetésnél pontosítanom kellett volna, sőt még csúnyán is szoktam beszélni.

De, ha időileg megerőszakolom magam egy kis böjtre,

akkor majd az Úr kitakarítja belőlem.És amikor az Úr uralkodik akkor nincs bűnelkövetés. Ez tapasztalat, de , ha az Úr vizsgál , akkor lehet hogy talál. De van egy példabeszédek rész, ami azt mondja: amikor a király a székében ül, a szemével eltávoztat minden gonoszt.

Köszönöm, hogy szóltál!

2011. nov. 27. 14:50
 9/11 anonim válasza:
Hol hit,ott szeretet,hol szeretet ,ott béke,hol béke ott áldás,hol áldás ott Isten,hol Isten ott szükség nincsen. Azt hiszen ebben meg van minden.Ha szereted Istent akkor nem kell félned semmitöl, mert nem leszél rászorulva,hogy bünöző legyél vagy ákár vétkezzél.Hát nem ,hiszem,hogy egy bünözőnek akkor ez fogjárni a fejében mokor lopni megy ....Ha valaki csak azért tesz/nem tesz meg valamit, hogy ne haragítsa magára Istent, az most fél tőle?...Aki hiszi az Istentent az nem fél, aki nem hiszi az fél.
2011. nov. 27. 21:45
 10/11 anonim válasza:
A bűnözőnek valóban nem az jár a fejében, merthogy egy Istent hívő ember - ha valóban mélyen hisz - nem lesz bűnöző! ... és ez a lényeg.
2011. nov. 28. 07:42
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!