Ha Isten létezik akkor miért szenvednek ilyen sokan ártatlanul ebben a világban?
Ó #41-45 : )))
Mivel ez a halhatatlan, végtelen, örök elem, bennünk is van,
bennünk is örökké van, nem tart ott szünetet : )
Csak az a kérdés: elzárom magam Őtőle, vagy nem.
A lelkiismeret- igen az, ami szólongat Hozzá..:)
Isten sokkal közelebb van hozzánk, mint azt merjük hinni.
Hú, ez érdekes. Örök elem,ez Istenre vonatkozik? Szerintem Istent személyként kell látni, mert egy személynek vannak érzései, és van öntudata. Egy elemnek nincs öntudata. A lelkiismeret az hozzánk szól és nem Istenhez. Legalábbis az én lelkiismeretem szól hozzám, hogy ezt vagy azt ne tegyem.
Istenhez meg én szólok, hogy ezt, vagy azt tegye.
re #47
Megkérdeztetvén pedig a farizeusoktól, mikor jő el az Isten országa, felele nékik és monda: Az Isten országa nem szemmel láthatólag jő el.
Sem azt nem mondják: Ímé itt, vagy: Ímé amott van; mert ímé az Isten országa ti bennetek van. (Lk 17, 20-21)
Bennünk van. Igen, Isten országa, de bennünk érezhetjük, annak hiányát:
a poklot (másik helyen írtál erről, köszönöm, hogy megosztottad.)
Ez az isteni „elem”. Jézus személy, igen. De ez: középpont? Amihez egy kör minden pontja mértetően igazodik, de maga nem látható a kör pontjai közt. Hm?
Amiből minden lesz, az a forrás. Közelebb van, magunknál is..
Isten a maga képére teremtette az embert, alkotni tud, szabad döntéseket hozni, és mindenek felett, szeretni. Isten a szeretet- mondja János, Jézus legkedvesebb tanítványa. Milyen kegyelem, hogy szerethetünk, úgy, ahogy Ő. Ítéletmentesen, tiszta, odaadó szeretettel.
Ilyen ajándékot nem szabad elutasítani. Nem Isten antropomorf, hanem az ember theomorf- mondta egy gondolkodó. Ha ez az isteni nem lenne bennünk, nem tudnánk beszélni róla, nem tudnánk megpróbálni megismerni, sőt, beszélni sem tudnánk.
Hasonló képes a hasonlót felfogni.
„lelkiismeretem szól hozzám… Istenhez meg én szólok” Ima? Lelkiismeret?
Ez a beszéd: egy hétköznapi beszéd fölötti beszéd, szavak fölött beszéd,
a Logosz kegyelme által.
A lelkiismeret: Isten hangja bennünk. De érdemes elgondolkodni a szójelentésén:
Lélek - ismeret. Akkor fogom „hallani”(ez nem fizikai hallás), ha ismerem. Annyira, amennyire a megismerésben eljutok, annyira fogom érteni, mit mond. Tehát ez a megismeréssel függ össze, azáltal a megértéssel, és ennek révén a szeretettel…
Húú,jókat írsz, majd még gondolkodom rajta.De most azon gondolkodom hogy Isten országa bennünk van. Ez így szóról szóra , szerintem a hívőknek szól , mint általában a levelek is mindig valamelyik gyülekezetnek íródtak.
És mi az ország, mit jelent a szó? Az uralom szóból származik, Pl. Magyar urság - Magyarország.
És, ha uralmat jelent, akkor nem minden ember szívében van Isten, mert aki nem hívő, az nem akarja, hogy Jézus uralkodjon rajta,benne. Nem kioktatásnak szánom, mert elég jókat írsz, de itt olvasnak olyanok is akik nem keresztények, nem hívők. Ők ne gondolják azt hogy az ő szívükben is ott van Isten. Sőt, Jézus mondja, hogy ott állok az ajtó elött (a szív ajtaja) ,és zörgetek, és aki beenged (tehát nem mindenhol van bent)azzal vacsorázom. A vacsorából meg következik az asztal, az pedig a közösségnek a szimbóluma. Ha mindenki szívében ott volna Isten, nem kéne megtérni, nem lennének beteg emberek,alkoholisták , gyilkosok, meg ilyenek.
49 Isten országa: igen pontosan, ugyanaz a görög szó, királyságot is jelent:
Isten királysága, országa (baszileia tou theou)
Ez a kezdetre (nem csak időbeli, hanem mint forrás) utal
Arché (ἀρχή) ahogy János ev-a kezdődik, a metafizikai előszóban:
En Archè en o Logos Kezdetben volt az Ige.
Arché - a szó jelentése: kezdet, eredet, uralom, hatalom
Ezeket egyszerre jelenti.
Tehát egy kezdeti uralmi helyzet, amit a teremtéskor kapunk. Ez emberi lényegünk
A világ szóval teremtetett: ez a Logosz születik, testesül meg minden emberrel világra.
(enélkül nem tudnánk megtanulni szavakat használni, beszélni) Minden születéssel a szellem bukkan világra. ~30 év alatt „leérkezik” . És él benne a vágy: ismerni, a kezdetet, az eredetet, a Teremtőt, és visszajutni Hozzá.
Így én azt hiszem, minden emberben eredendően ott az „Isten országa”.
De van aki ezt elutasítja, van aki ezt nem tartja fontosnak, vannak akik különböző okok miatt elkallódnak, ott is ott van, de elzárja magát tőle: pl valami szerrel, alkohollal... sok módon elveszhet ez az Istenhez visszatalálás. Azok a nem hívők. Szabadok vagyunk, lehet ezt választani. Magától nem fog menni, keresni kell Isten országát, a szívünkben, a másik emberben, az érző lényekben, a természetben. A nevelésnek – az ismertterjesztésen kívül meg kell hagynia a lélek szabadságát, úgy jó.
„Jézus mondja, hogy ott állok az ajtó előtt (a szív ajtaja) ,és zörgetek,” – igen, ez szép.
De az ajtót nekem kell kinyitni. A szelíd Jézus nem erőlteti. Ez az én döntésem.
Az én akcióm, az én realizálásom. Ezt választhatom, mert szabad vagyok – és ez a legszebb benne. Amit életével tanított: az ember visszajuthat ide- Isten országához, az Eredethez,
ha akar. Akkor Isten irgalmával visszajuthat. Automatikusan nem: ez egy út, amin járni kell, a tanítások megszívlelésével.
Köszönöm a beszélgetést : )
-a-
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!