Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Valláskritika » Homoszexuálisok —...

Homoszexuálisok — egyenlők Isten előtt?

Figyelt kérdés

Olvastam egy vallásos cikket amiben a pap, azt állítja, hogy a meglévő, homoszexualitást tiltó törvények tudatlanságon és előítéleten alapulnak,majd kijelentette: „Álláspontunkat mindenekelőtt azzal kívánjuk alátámasztani, hogy Isten előtt minden ember egyenlő, ennélfogva a törvény előtt is egyenlőnek kell lenniük. Hisszük, hogy a homoszexuális személy semmivel sem több vagy kevesebb ember, mint a heteroszexuális egyén.”

Szerintetek is így van?

2011. okt. 1. 14:51
1 2 3 4 5
 31/41 anonim ***** válasza:
53%
"francia temetésen" helyesen: temetőben.
2011. okt. 7. 10:23
 32/41 anonim ***** válasza:
89%

"A Biblia Istene bűnös."

Ezt mondjad majd neki, nekem nem kell megvédenem.

"Aki bármilyen faji, szexuális, vallási különbözőség miatt bárkit elítél, megítél az NÁCI és pont."

"Szerencsére ismerek valódi keresztényeket, akik tartózkodnak a bántalmazástól."

Mint említettem, nem ítélem el senkinek a _személyét_, és főképpen nem volt szó arról, hogy bárkit bántalmaznék. Pál pedig szintén nem mondta, hogy bántsunk akárkit az életmódja és a gondolkodása miatt, hanem elmondta, hogy "akik ilyeneket cselekesznek, Isten országának örökösei nem lesznek" (Gal. 5:21). Ettől még nem volt "náci", pedig kerek perec leírta, hogy például a házasságtörés, vagy például a bujálkodás olyan bűn, ami által az ember kizárja magát Isten országából. Egy szó nincs arról, hogy egy hívőnek bármit "tenni" kellene azokkal az emberekkel, akik ilyen életet élnek. Az egyetlen kötelességünk feléjük, hogy szeressük őket mint embertársainkat, és mondjuk el nekik, hogy nekik is van lehetőségük örök életre Isten Fiában, Jézus Krisztusban, de ehhez meg kell térniük Őhozzá.

Arról sem Pál, sem én nem tehetek, hogy egyes személyek illetve egyes egyházi szervezetek mit cselekedtek az elmúlt évszázadok során, vagy mit cselekszenek és mondanak a jelenben, akár katolikusok, akár protestánsok, akár mások, teljes mértékben félreértve, sőt félretéve az Igét és az Evangélium üzenetét.

Ha én felelni fogok egyszer Isten előtt, akkor senki másnak a tetteit nem énrajtam fogja számon kérni, hanem csak a sajátjaimat, ezért nincs értelme tradíciókról beszélni. Ha én tartozom valakinek a tradíciójához, az Jézus Krisztus, Pál, Péter és a többi apostol tradíciója, mert szeretem az embertársaimat, és a saját életemet pedig úgy igyekszem élni, hogy nem alkuszom meg a bűnnel.

"Ez 33:8 Ha ezt mondom a hitetlennek: Hitetlen, halálnak halálával halsz meg; és te nem szólándasz, hogy visszatérítsd a hitetlent az ő útjáról: az a hitetlen vétke miatt hal meg, de vérét a te kezedből kívánom meg.

Ez 33:9 De ha te megintetted a hitetlent az ő útja felől, hogy térjen meg róla, de nem tért meg útjáról, ő vétke miatt meghal, de te megmentetted a te lelkedet."

Tehát ha én nem azt mondanám, amit Isten ténylegesen és világosan megüzent Krisztuson keresztül az evangéliumban az embereknek, akkor felelős lennék azért, ami abban az esetben fog történni velük, ha nem térnek meg.

És az én Istenemnek az üzenete nem az az embereknek, sem homoszexuálisoknak, sem másoknak, hogy el akarja őket ítélni. Az Ő üzenete: "Térjetek meg, mert elközelgetett a mennyeknek országa." (Máté 4:17)

és

"Ján 5:24 Bizony, bizony mondom néktek, hogy aki az én beszédemet hallja és hisz annak, aki engem elbocsátott, örök élete van; és nem megy a kárhozatra, hanem általment a halálból az életre."

Ha én elmondom valakinek (kifejezetten kérdésre válaszolva!), hogy amit csinál, az a Biblia alapján Isten szemében bűn, azzal se többet, se kevesebbet nem cselekszem, mint közlök vele egy tényt, amit joga van tudni, és bármikor utána tud nézni, hogy az állításom megállja-e a helyét vagy sem. Ezután azt tesz ezzel az információval, amit akar.

Nem értem, hogy mi helye van itt az értelmetlen nácizásnak. Én nem vitatkozni járok ide, hanem kérdésekre válaszolni. Ha véleményed van a válaszaimról, nyomogasd a három különböző színő kéz közül azt, amelyik a véleményedet leginkább tükrözi. Arra való.

(Tp.)

2011. okt. 7. 11:51
 33/41 anonim ***** válasza:
38%
igen ez a szellemi erőszak, ez vezetett a borzalmakhoz
2011. okt. 7. 12:57
 34/41 anonim ***** válasza:
37%

Tp.-nek igaza van. A kereszténység egy futás, egy agón: Jézus Krisztus arra szólít fel, hogy őfele fussunk akár néhány gondolat erejéig, akár hirtelen egy "isteni pillanatban" teljesen mindegy. Ez az oldal azért is különleges, mert csak a kérdezőnek szól, arról beszélünk, hogy tkp. ő kicsoda - mert hát a Teremtőn keresztül ismerjük meg önmagunkat, teremtményeket -, és mindazon adományokat, amiket nekünk adott.

A "homoszexuális ember" is csak ember, és ha ő ember, akkor nem homoszexuális. Ennyire egyszerű. Tehát homoszexualitás nincsen az emberben, mert a Teremtő nem teremtett belé homoszexualitást. De ha mégis úgy tűnik, hogy belevegyült, akkor ne csinálunk se többet se kevesebbet, mint adjuk át magunkat Krisztusnak, hogy megtisztítson. Meg van ennek az útja. És ha megtisztulunk, akkor ne gondoljunk arra, ami nem vagyunk, hanem inkább arra, ami vagyunk, de még inkább arra, ami leszünk: Istennel egy közösségben.

(Egyébként a fanatikus szó is csak később vált szitokszóvá: a latin fanum>fas-ból ered, melyet a rómaiak az isteni törvénynek neveztek az emberit megelőzőnek (ami a ius). Tehát a fanatikus az isteni törvény szószólója.)

2011. okt. 8. 18:27
 35/41 anonim ***** válasza:
0%
2011. okt. 10. 15:41
 36/41 anonim ***** válasza:
0%

Néhány eddigi vendégünk és programunk (a teljesség igénye nélkül):

* Bóka László - rendező

* Czeizel Endre, Dr. - orvos, genetikus, egyetemi tanár

* Czeizel Gábor - színházi rendező

* Csányi Vilmos, Dr. - etológus, akadémikus, egyetemi tanár

* Csermely Péter, Dr. - hálózatkutató, biokémikus, egyetemi tanár

* D. Tóth Kriszta - szerkesztő-műsorvezető

* Gerevich András - költő

* Hanti Vilmos - a Demokrácia Akadémia elnöke

* Heller Ágnes - filozófus [élménybeszámoló]

* Karinthy Márton - színházigazgató, rendező

* Kozma György - író, újságíró

* Kulka János - színművész

* Lakatos Márk - stylist

* Lakner Zoltán - politológus

* Léderer András - az SZDSZ Új Generáció elnöke

* Lévai Katalin - Európa Parlamenti képviselő

* Lisziewicz Julianna, Dr. - HIV-kutató

* Mester Dóra - szexoktató

* Nádasdy Ádám, Dr. - költő, nyelvész, tanszékvezető egyetemi tanár

* Nagy György, Dr. - agykutató

* Ormos Mária - történész [élménybeszámoló]

* Orosz József - szerkesztő-műsorvezető

* Palya Bea - énekes

* Pelsőczy Réka - színművész-rendező

* Steiner Kristóf - újságíró, szinkrondramaturg

* Szabó Máté Dániel - alkotmányjogász

* Szuda M. Barna - festőművész, költő, író

* Szvetelszky Zsuzsanna, Dr. - az ELTE kommunikációelmélet és tudásmenedzsment oktatója

* Takács Judit, Dr. - szociológus

* Tamás Gáspár Miklós - filozófus [élménybeszámoló]

* Till Attila - rendező

* Tóth László, Dr. - szociológus

* Urbán Róbert, Dr. - pszichológus

* Vas Maya - szerkesztő-műsorvezető

* Vágó István - kvíz-műsorvezető

* Veiszer Alinda - szerkesztő-műsorvezető

* Weber Péter - holokausztkutató, történész

* meleg rendőrök

* Melegség és Megismerés program képviselői

* Meleg- és toleráns szervezetek képviselői a Háttér, a Labrisz, a NaNe, a Pluss Egyesület, a Vándor Mások, az Atlasz Sportegyesület, a Humanista Mozgalom, a Zöld Fiatalok, az Amnesty International és a Haver Alapítvány részéről

* "Értéknek tekintjük" sorozat: a tartós párkapcsolatról, a nyíltan meleg emberekről, a meleg mozgalmárokról, a kisebbségek melletti kiállásról, a melegek gyermekvállalásáról, az egészséges életmódról

* "Másság a másságban" estek: arab, indiai és roma kulturális programok

* Ismeretterjesztés: HIV, transzneműség stb.

* Vetélkedők, játékos estek, filmvetítések, ismerkedési estek, táncház, karaok

2011. okt. 10. 15:43
 37/41 anonim ***** válasza:

Phúú, még szerencse, hogy nem küldtem el az előbbi kommentáromat. Elnézést, de számomra az ott előadók többsége liberális ideológusok, ezért számomra annyira nem fogadhatók el.

Ha ehhez viszonyítjuk:

[link]

2011. okt. 10. 16:04
 38/41 anonim ***** válasza:
0%

Pilinszky János (katolikus, homoszexuális, KÖLTŐ, EMBER)

Kenyér

A fedő bűnről, ahogyan a bűnt

bűn mögé rejtik. Erről kell beszélnem.

Ismertem egy fiút. Szürke volt,

mint a tészta. Teste, mozgása mégis

száraz, ideges. Ma se tudom, hogyan.

Csupán titkának természetét sejtem.

Ma már gyanítom, ez az egyetlen rossz.

Lehetek gyilkos, homoszexuális,

de mindhalálig táplálni a pépet,

a kezdetben oly semminek tűnő

kenyérbelet, amit idővel

rátapasztok arra, ami a legtöbb,

attól fogva mindennek vége van.

Bár ha éppen őt, azt a fiút nézem,

tán fordítva és jogosan

azt mondhatnám: volt benne valami szikár

és iszonyú. De a testét

átitatta a szürkeség, mitől

piszkos lett, mint a kihűlt kenyértészta,

mely végítéletében se más.

És mégis minden kenyér ízét elfeledve,

először eszem végre kenyeret.

Ja, hogy nálad liberális-konzervatív azaz politikai alpon működik a vallás és a szerelem!

Megaztán mégiscsak olvasd már el ha nem rettensz vissza egy koinzervatív szerzőpárostól a Hocheimer - Adornó: A felvilágosodás dialektikája című könyvet! Miképpen is következik a zsidó-keresztény attitűdből a felvilágosodás (résszint liberális eszmeköre) a kizárólagos a hegemón előhívta a kizárólagost a hegemónt.

Semit nem jelentenek a válaszaid. Felelj pl. Zotyó-Motyónak, Jungnak (szintén konzervatív, részben ezért szakított Freuddal) vagy Hocheimer - Adonóéknak.

Az az üres pamflett amit bemásoltál, kinyilatkoztatás és nem párbeszéd-kérdezés-diskurzus-töprengés.

Én a kinyilatkoztatásokat wc-papírnak használom.

2011. okt. 10. 16:22
 39/41 anonim ***** válasza:
0%
A Pilinszky vers a képmutatásról szól. A TE bűnödről. Ez az amire nincs bocsánat soha...
2011. okt. 10. 16:24
 40/41 anonim ***** válasza:

Kedves mab,

Mivel kb. semmi nem teszi szükségszerűvé, hogy a látható distinkciót a tegezésbe burkoljuk, lehetséges, hogy magázódni jobban lehetne. (Most még ezt hagyom, várok válaszodra).

Első ízben azt válaszolom, hogy képet nem mutatok, inkább irányt. Nem vall hidegvérre, hogyha mindenfélét rápakolunk a partnerünkre, míg őt megismernénk. Én is elkövettem ezt - de csak reakcióként.

Másod ízben azt válaszolom, hogy engemet egyáltalán nem érdekel az, hogy ki-ki nevezi magát konzervatívnak vagy liberálisnak; mert a parlamenti politika engem egyszerűen hidegen hagy. Azok az emberek, amelyeken e rendezvényen részt vesznek, vannak olyanok közülük, melyek a keresztény bölcselet alapelveivel szembekerülnek, hogy nyugodtan fogalmazzam meg magam.

Harmadízben Pilinszky pont egy olyan ellenpélda, melyből tényleg csupán a lényeget vetted ki. Örülök neki. Mint már mondtam - lehet egy másik kérdésben - a szerelem nem csupán a szexualitáshoz tartozik, hanem sok minden másban is, mely a keresztény misztikához hozzátartozik.

Negyedízben az ajánlott filozófusok műveit el kezdtem tanulmányozni, legelsőként Hocheimer - Adornó művét, bár sejtettem, hogy ez imént a "magas filozófiába" fog tartozni: valós problémákra szürreális közeget nyújt megoldásként, és persze a modern filozófia egyik különleges jegye, hogy egy életbe se tartana, míg a terminológiáját teljesen megértenénk. Magyarán keveri az alapelveket és a filozófiát átható struktúrát is, mely számomra nehezen emészthető meg.

2011. okt. 11. 20:42
1 2 3 4 5

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!