A zsidóság vallás vagy népcsoport?
Köszi, most jöttem haza, most láttam. Nem ígérem, hogy még ma éjjel megy a válasz, lehet, hogy csak holnap délután vagy este.
Üdv. :)
Jó sok mindenről esik itt szó a kérdés kapcsán.
A bonyodalmat a név kettős jelentése okozza. Bármilyen népcsoportot, etnikumot megnézünk a világban, az népességet jelent, nem vallást. Bármilyen vallást megnézünk, az vallást jelent, nem népcsoportot.
A "zsidó" szó egyszerre jelenti mind a kettőt. Vannak más elnevezések is: izraeli (nép), izraelita (vallású), Judea (ország, nép lakhelye), Juda vallása, stb.
Ugyanúgy, mint bármely népcsoportnál, a vallásuk lehet eltérő. Van zsidó etnikumú ember, aki keresztény (sőt van moszlim!), ateista, vagy izraelita vallású.
Megfordítva, van zsidó vallású nem zsidó etnikumú ember is. Kétségtelen, hogy az etnikum, és a vallás között szoros a kapcsolat, az arab etnikum például sokkal szórtabb vallású (moszlim, keresztény, zsidó, hindu, stb.).
A népszámlálásnál nagy valószínűséggel ennek anyagi okai vannak. Az etnikumok számára külön pénzalapok vannak a költségvetésben. Szó van etnikumok szerinti képviseleti jogról is, amely egy másfajta lehetőség a közösségeknek.
@A válasz írója 80%-ban hasznos válaszokat ad.
A válasz megírásának időpontja: ma 12:29
Teljesen egyetértek. Kb. ezt írtam én is legelőször, csak nem ennyire részletesen.
@Kérdező ma 17:07
Bocsi, de te miről / kiről beszélsz?
Áh, hát akkor jól sejtettem, rám gondoltál...
Te viszont nem gondoltál arra, hogy én is olvasom, amit írsz, nagyokos???
Gyere csak ki a monitor mögül, mindjárt lerendezzük. :)))
Lehettél volna annyira udvarias, hogy tőlem kérdezed meg.
Am. pedig nem, nem gerjesztem és nem srófolom önmagam; és nem is dimenzionálok túl semmilyen kérdést.
És mivel ilyen kakukk vagy, nem mondom meg, hogy lány vagyok-e. Ha érdekel, nyomozd ki, nem olyan nehéz. Beee... :))
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!