Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Valláskritika » A zsidóság vallás vagy népcsop...

A zsidóság vallás vagy népcsoport?

Figyelt kérdés
Mostanában túl sokat foglalkoznak a zsidóság kérdésével, és most olvastam egy balközép internetes újságban, hogy a népszámlálás közeledtével kérdéssé válik a zsidóság vallás, és nem nemzeti kissebbség címszó alatt történő felmérése.
2011. szept. 22. 11:59
1 2 3 4 5
 31/45 anonim ***** válasza:
100%

Köszi, most jöttem haza, most láttam. Nem ígérem, hogy még ma éjjel megy a válasz, lehet, hogy csak holnap délután vagy este.

Üdv. :)

2011. okt. 2. 23:20
 32/45 anonim ***** válasza:
100%

Jó sok mindenről esik itt szó a kérdés kapcsán.

A bonyodalmat a név kettős jelentése okozza. Bármilyen népcsoportot, etnikumot megnézünk a világban, az népességet jelent, nem vallást. Bármilyen vallást megnézünk, az vallást jelent, nem népcsoportot.

A "zsidó" szó egyszerre jelenti mind a kettőt. Vannak más elnevezések is: izraeli (nép), izraelita (vallású), Judea (ország, nép lakhelye), Juda vallása, stb.

Ugyanúgy, mint bármely népcsoportnál, a vallásuk lehet eltérő. Van zsidó etnikumú ember, aki keresztény (sőt van moszlim!), ateista, vagy izraelita vallású.

Megfordítva, van zsidó vallású nem zsidó etnikumú ember is. Kétségtelen, hogy az etnikum, és a vallás között szoros a kapcsolat, az arab etnikum például sokkal szórtabb vallású (moszlim, keresztény, zsidó, hindu, stb.).

A népszámlálásnál nagy valószínűséggel ennek anyagi okai vannak. Az etnikumok számára külön pénzalapok vannak a költségvetésben. Szó van etnikumok szerinti képviseleti jogról is, amely egy másfajta lehetőség a közösségeknek.

2011. okt. 6. 12:29
 33/45 anonim ***** válasza:
Az első mondathoz: mármint a nevük.
2011. okt. 6. 12:30
 34/45 A kérdező kommentje:
de amúgy észrevettétek, hogy önmagát gerjeszti a csaj!?
2011. okt. 6. 17:07
 35/45 anonim ***** válasza:
100%

@A válasz írója 80%-ban hasznos válaszokat ad.

A válasz megírásának időpontja: ma 12:29

Teljesen egyetértek. Kb. ezt írtam én is legelőször, csak nem ennyire részletesen.

@Kérdező ma 17:07

Bocsi, de te miről / kiről beszélsz?

2011. okt. 6. 17:11
 36/45 A kérdező kommentje:
hát hogy túlsrófolod önmagad.. túldimenzionálsz néhány kérdést.. vagy nem vagy csaj? a Bertaból azt hittem...
2011. okt. 6. 20:23
 37/45 anonim ***** válasza:
100%

Áh, hát akkor jól sejtettem, rám gondoltál...

Te viszont nem gondoltál arra, hogy én is olvasom, amit írsz, nagyokos???

Gyere csak ki a monitor mögül, mindjárt lerendezzük. :)))

Lehettél volna annyira udvarias, hogy tőlem kérdezed meg.

Am. pedig nem, nem gerjesztem és nem srófolom önmagam; és nem is dimenzionálok túl semmilyen kérdést.

És mivel ilyen kakukk vagy, nem mondom meg, hogy lány vagyok-e. Ha érdekel, nyomozd ki, nem olyan nehéz. Beee... :))

2011. okt. 6. 20:55
 38/45 anonim válasza:
69%
A zsidóság az konkrétan egy vallási népcsoport. Olyan mint a kereszténység. A népcsoport akik jellemzően zsidó vallásúak azok az Izraeliták.
2011. okt. 8. 14:21
 39/45 valasz88 ***** válasza:
Is-is, de ennyire sok idő elteltével már nem lehet egyértelműen az eredeti törzsekre genetikailag visszavezetni a zsidóságot. Ugyanolyan emberek, mint bárki, csak erősen őrzik a hagyományaikat és zárt közösségeket alkotnak (ez a történelmi diaszpóra-lét következménye).
2011. okt. 9. 23:12
 40/45 anonim ***** válasza:
Egyértelmű, hogy nép csoport. Van egy pár ismerősöm és annak ellenére, hogy nem növesztenek pajeszt, nem járnak kipában és zsinagógába, nem utasítsák el a disznó húst ugyan úgy zsidó SZÁRMAZÁSÚNAK tartják magukat, mintha csak egy rabbit kérdeznél ön magáról. Ezért is veszélyes társaságban zsidózni, mert nem lehet őket olyan jól felismerni külsőleg, mint a cigányokat. Viszont van zsidó vallás is, amit JUDAIZMUSNAK hívnak, és egyes nép csoportok a történelem folyamán felvették ezt a hitet. Például Afrikában vannak zsidó hitű néger törzsek, akiket mellesleg a vér zsidók le is néznek.
2012. okt. 18. 22:46
1 2 3 4 5

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!