Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Valláskritika » A hívők miért olyan biztosak...

A hívők miért olyan biztosak Isten létében?

Figyelt kérdés
Lehet hogy nincs is Isten, vagy Istenek! Lehet hogy régen - bár ebbe nemhiszek - űrlények szálltak le a földön és rájuk hitték az ókori emberek, hogy Istenek és így alakult ki a vallás! Vagy az egész egy nagy kamu - ami már hihetőbb - és csak egy kis kajáért és vízért 'koptatta a tollát' az a szegény paraszt ember, emberek akik az egészet megírták, hisz honnan is tudhatnánk biztosra mi is volt 2000 évvel ezelőtt!? Merthát ugye bárki írhat bármit ezért is tartom a 'szentírásokat' a világ legjobb Fantasy-ainak mert olyan jók, hogy ennyien bekajálják! De csak gondoljunk a Matrix című filmre! Miután megjelent, jópár ember elhitte hogy így van, és van is olyan aki könyvet írt róla! Bár gondolom ebbe azért nem hisz annyi ember, mert nem jelenti ki kategórikusan hogy ami ebbe van az mind megtörtént és igaz! Vagy esetleg azt is el tudom képzelni, hogy akit Ti Jézusnak hívtok az egy szélhámos volt aki azt kamuzta hogy vmi felsőbbrendünek a fia és keresztrefeszíttette magát, hogy ezzel próbálja elhitetni azt amit mond! Vagy szimplán elmebeteg volt aki élvezte a fájdalmat! Na de most nem is ez a lényeg csak azt várom aki tudna végre empirikus bizonyítékot adni Isten létére!!! Persze én egész biztos vagyok benne hogy NEM létezik hisz bárki, bármilyen mélyen is fűrkészi az eget a távcsövével - most gondom ócsárolni fogtok - sehol se látja Istent!!!
2011. aug. 20. 00:19
1 2 3 4
 31/36 anonim ***** válasza:
Javítanék egyetemes helyett igaz.
2011. aug. 21. 11:10
 32/36 anonim ***** válasza:

77%01:49 írod: "erre még sosem kaptam értelmes magyarázatot. csak ilyesmik: érzem a lelkemmel, nem távcsővel kellene keresni"

Túlracionalizált korunkban kiszorult a bölcsek tudása. A bölcsességet átvette az informáltság. Ezért nehéz a régi bölcseket megérteni. De intuitív pillanataiban az ember ráérez: ez egy beszűkítés- a technika ördögének műve!. Mit monddanak a nagy tanítók? keresem a megértésüket.

"Mindenki elérheti a buddhai rangot - ha egyedül a szívében keresi Buddhát."- tanította Buddha.(akkor, mikor még élt a kasztrendszer!mindenki- a legalsó kasztbeli is, tanította Buddha)

Isten országa TIBENNETEK van- tanítja az édes Jézus, a szelíd, kegyes Krisztus.

Benn van - ott kell keresni. Hogyan?

Ehhez metafizikai éberség kell.

Ma minden ennek az éberségenk az elhomályosítására tör. Ezeket le kell hámozni, fel kell oldani.

Erre szolgálnak a keleti meditáci-kontemplácó-koncentráció gyakolraltok és a kersztény szerzetes rendekben pontosan kidolgozott meditációs technikák.

És ott tudata közepén, a kereső megtalálja magában az Istent.

Hasonlót hasonló ismerhet fel - van bennünk egy isteni elem, egy halhatatlan, örök, Eckhart mester szavával: lélekszikra.

A kulcsszó: a figyelem. A metafizikai éberség.

Ha onnan indul a figyelem- tisztán, mint egy osztatlan fehér fénysugár - akkor a világ értelmessé válik.

A világ világosságából - a világ világossága.

És akkor már nem csak"érzem"- tudom is. A kettő - korunk sajátossága - szétesett - és a értelemre hivatkozók elnyomják, megvetik, lekezelik az érzés prioritásában élőketm, sokszor beteggé téve őket. Ez nem jó.

A lat. sensus - eredetileg értés-érzés EGYÜTT! - ez volt a jelentése- és így szól az igazságról.

Ez fontos. Értem-érzem Istent.

A szívben kell keresni- és tisztán figyelni:

minden előítélet, prekoncepció, hátsógondolat nélkül.

Ez a figyelem a teremtéssel rokon - nem lehet benne semmi megszokottság, megrögzöttség, előítélet. Akkor láthatom a formát és a formafelettit egyszerre- ez az Isten látása. És akkor felragyog az Igazság. Amint van. És az gyönyörű.

Igazsága révén gyönyörű. Amint VAN.

Üdvözlet!

-anonimanna

2011. aug. 21. 11:29
 33/36 Golden Axe ***** válasza:
100%

"én is mérlegelni tudom, hogy ha létezik pokol, az nem valami jó..."

Ez már 1 fontos lépés a megtérés felé!

"attól hogy JOBB, KEDVEZŐBB ha hiszel, még nem fogok tudni hinni.."

Tudom, ez számomra is problémát jelentett.

"mert még mindig nem érzem, hogy isten létezne."

Ezt is tudom. Igazából u.azok a problémáid, mint amik nekem is voltak. Én úgy gondolom, hogy 2 helyen kell megtérni: agyban és szívben. Szerintem az első a nehezebb. A második könnyebb, de igazán azt csak akkor fogod átélni, amikor szövetségre is lépsz Istennel, azaz megkeresztelkedsz vízzel és Szent Szellemmel. Ugyanis ekkor a régi (szellemi) éned meghal, és helyére beköltözik Isten Lelke. Ezt a lelket nevezzük Szent Szellemnek, amit fel lehet fogni egy új lelkiismeretnek is, csak ezt a lelkiismeretet már nem Te irányítod, hanem Isten. Ezen keresztül mutatja meg Neked, hogy mi helyes és mi helytelen az Ő erkölcsi szintjével mérve!

"és még is honnan tudnám, hogy ha "próbatétel elé állítom" istent, pont ő segít?"

Az ördögnek nem érdeke, hogy felfedje Isten létezését, úgyhogy abban biztos lehetsz, hogyha Te Istent akarod megtapasztalni, akkor Isten fogja megmutatni magát. Persze vigyázz!! Ez is csak részben igaz: az ördög mindent, de mindent meg fog tenni, hogy csalódjál, és azt érezd, hogy Isten cserben hagyott. De ne dőlj be neki!!! Isten még nem tud tökéletesen megvédeni az ördögtől, hiszen még nem vagy az övé, nem vagy a szövetséges társa, így az ördög előtt nincs mire hivatkozni, úgymond nincs bizonyítéka, hogy Te az övé vagy!

"sajnos ezt sose tudhatom biztosra."

Most még...De idővel kitapasztalható, hogy mi az ördög szándéka. És így ha nem is 100%-os hatékonysággal, de ki lehet védeni igen komoly támadásokat részére. Mert hát nehogy azt hidd, hogyha Istennel szövetségre léptél, akkor szépen hátradőlhetsz:) NEM! Minden nap jön az ördög a tucatnyi démánjával együtt és el akarja rabolni a hiteted!

"nagyon sajnálom, de nem tudok biztos bizonyíték nélkül hinni Istenben, mint ahogy a pitagorasz tételt sem hinném el, ha csak állítanák, mert "ésszerűen" adódik, de senki nem tudná a bizonyítását!"

Azért remélem érzed a különbséget, hogy Istent bizonyítani nem olyan baromi egyszeri, mint a Pit-tételt:) De, ha nem adsz esélyt a bizonyításra, akkor a Pit-tételt sem lehet bizonyítani, nem hogy Isten létezését!

"na jó, nem kell hogy tovább győzködj. remélem egyszer én is biztosra elismerhetem majd Istent. :)"

Kitartónak kell lenni! Ha olyan baromi egyszerű lenne Isten létét bizonyítani, akkor szerinted lennének ateisták a Földön? Ahogy mondtam ez nem 1 sétagalopp, hanem 1 kőkemény harc! Hogy kinek az oldalán állsz? A döntés a Te kezedben van!

2011. aug. 22. 18:15
 34/36 anonim ***** válasza:

@Golden Axe:

Csatlakozom valamelyik előző válaszolóhoz: Köszönöm a válaszaidat! Nem csak ennél a kérdésnél, máshol is. :)

+ 4. Mózes 6: 24 - 26

2011. aug. 28. 12:21
 35/36 anonim ***** válasza:

Én nem vagyok hívő, nem hiszek istenben.

Én abban hiszek, hogy minden, ami élő, együtt alkotják az "istent". Ez valami olyasmi, mint amikor az Erőről beszélnek a Csillagok háborújában.

2011. szept. 18. 12:01
 36/36 anonim ***** válasza:
100%

előzőnek:

Az egész több, mint a részek összessége.

Arisztotelész

2011. szept. 18. 12:03
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!