Mit szóltok ahoz hogy növekedik az ateisták és az agnosztikusok száma viágszerte? Ti mit gondoltok erről?
"Szellemi szempontból viszont rabszolga vagy, de ezt hosszú lenne kifejteni, meg ugye már megint a hittérítés "bűnébe" esnék. :-) "
Ezt inkább fejtsd ki (nem zavar ha most hittérítőre változol), mert ebben kételkedem, bár van 1 sejtésem, hogy minek a rabszolgája, de az biztos, hogy nem, de vaktában nincs kedvem írkálni.
"De akkor megint ott vagyunk: tudományos vitákhoz nem vagyunk elég képzettek, + azt hiszünk, amit akarunk... "
Az ezután következő részt egybeveszem. Természetesen nem tudhat mindenki mindent, de én pl. rengeteget olvasok, az űrkutatásról, a relativitás elméletről, az univerzumunkról, a biogenetikáról, nanotechnológiáról, olaj utáni korról stb. és meg is értem őket, bár alkalmazni nem tudnám őket, de nincs is rá szükségem, mivel programozó diplomát csinálom most, előtte meg közgazdász diplomát csináltam meg, de ettől függetlenül engem érdekel, hogy mi hogyan működik. Tehát úgy gondolom, van jogom véleménytnyilvánítani ezekben a témákban is, persze egy fizikussal nem állnék le vitázni, mert sokkal többet tud mint én.
A második részre rátérve, én jobb szeretek mindent megérteni, mint elhinni, valamint szerintem nem olyan fontos, hogy mindent megértsél, csak az a fontos, hogy amit meg akarsz érteni, azt megértsd. Egyébként pedig írtad, hogy sok a találgatás, de van itt egy kulcsszó, hogy MÉG sok a találgatás, de egyre kevesebb lesz az idő múlásával, és a tudomány (ha az emberiség létezni fog addig, bár ez sajnos nagyon kétséges a mostani helyzetben) meg fogja tudni adni a válaszokat. A vallás pedig megmagyaráz mindent, de én nem tudok hinni valamiben, amiről tudom hogy nem úgy van. pl. megnézed a relativitás elméletet, az azért érdekes, mert egyre inkább úgy tűnik, hogy jó, rengeteg kisérleti bizonyíték van arra, hogy működik, de lehet találnak valamikor valamit, ami miatt rájönnek hogy az egész rossz (mondjuk ez valószínűtlen, inkább csak olyan lehet, hogy ki kell egészíteni, hogy pontos legyen), pont ugyan így vagyok a bibliával, megmagyarázta a világot 2e évvel ezelőtti tudományos szinten, de ma már tudjuk, hogy ezek nem helytállóak, tehát régen úgy tudták az emberek, hogy ilyen a világuk, most meg már úgy hiszik. (Régen tudták, mostmár hinni kell.)
Ui.: Bocsi, hogy megint szétszedtem 3 postba, de kicsit le vagyok épülve, mert tegnap durva buliban voltam ("Vétkeztem" :D), uh lehet tele lesz helyesírási hibával meg a megfogalmazás is elég tré lett.
16:01-hez
Igen, jól sejted. Hát akkor szíves engedelmeddel:
A Biblia szerint csak két szellemi oldal van: a jó és a rossz. Mindenki tartozik valamelyikhez, akár tud erről, akár nem, akár beismeri önmagának vagy másoknak, akár nem. Fehér van és fekete, nincs szürke. Világosság és sötétség, nincs harmadik lehetőség. "Hazai pálya" vagy "ellenséges terület", nincs "senkiföldje".
Ha nem Isten az úr az életedben, nem Őt szolgálod, akkor nyilvánvalóan a másik oldalt. Annak pedig ezer arca van, nem csak a nyílt sátánimádás. Bármi beleférhet az egoizmustól kezdve a hamis isteneken át az istentagadásig.
De egy tudatos döntéssel bármikor átállhatsz a másik oldalra... :-)
16:21-hez csak annyit, hogy
1. Az engem érintőt csak kétfelé szedted, a legelső poszt egy másik válaszolóhoz szólt.
2. A központi témát nem boncolgatom tovább, így is már egy csomó dolog felett átsiklottál /-tunk. Pl. nem magyaráztad meg a nyilvánvaló önellentmondást sem, amire rámutattam előzőleg.
3. Na, ez hogy jön össze: Emberek nem, csak szükséges mértékben, jobb a halakkal - vallottad eddig. - És mégis buli, ráadásul durva?
20:00-hoz
Teljes mértékben egyetértek a 20:31-es válaszadóval.
Én magam, attól függetlenül, hogy sok dolgot nem értek vagy nem tudok megmagyarázni tudományos szempontból, nem zárom ki a világ csodáit. Sőt, gyönyörködöm bennük, ha van rá lehetőségem.
Régen sokszor jártam kirándulni, sétálni; néztem természetfilmeket, Spektrumot, National Geographic-ot, Animal Planet-et, stb. Olvastam újságokat, könyveket. Szerintem minden virág, fa, pillangó, hal, stb. egy-egy kis csoda.
Csak egy kis ízelítő egy német evangélikus lap magyar nyelvű példányából:
Sajnos csak ezt az egyet találtam a honlapjukon, de minden egyes példányban szokott lenni természetről szóló cikk gyönyörű képekkel, érdekes leírásokkal.
"Mert hogy tudd: a hit lényege nem az, hogy Jézus a vizet borrá változtatta, hanem hogy tudjuk, hogy ez mit jelent."
Nekem bűvésztrükköt jelent. Neked mit jelent?
Tudom, hogy a biblia maga is állítja, de nem így értettem, hanem úgy hogy nem érted meg ami körülötted zajlik, csak elfogadod, hogy Isten illyenek teremtette, és nem gondolkozol el azon, hogy miért, és milyen Szabályok alapján.
----------------------------------------------------
"De egy tudatos döntéssel bármikor átállhatsz a másik oldalra... :-)"
Erre csak annyit: "Come to the dark side, we have cookies." :)
Viccet félretéve:
"A Biblia szerint csak két szellemi oldal van: a jó és a rossz. "
Ebben az esetben ki kell, hogy ábrándítsalak, mivel, ha csak fekete és fehér van, akkor mindenki fekete, mégpedig azért mert nincs olyan ember a világon sem, aki tökéletes lenne. Gyanítom még a pápa sem, és ezzel a logikával, ha nincs szürke azaz életedben egyszer bűnt követtél el már nem lehetsz fehér, és mivel szürke nincs, ezért már csak fekete lehetsz. (Persze tudom, hogy lehet menni gyónni és rögtön megtisztulsz... De ebben te biztos vagy hogy isten is így gondolja hogy megtisztultál? Pl.: ádám és éva sem kapott második lehetőséget a paradicsomban.)
"Mindenki tartozik valamelyikhez..."
Erre azt mondom, hogy természetesen én is, azt szoktam mondani, hogy én földi embernek tartom magam, de egyébként eléggé erősen szoktam elemezni magam, és igen tartozok valahova, van 1 barátnőm, van néhány barátom és kb ennyi. Többre nem vágyom, nekem ennyi elég. Megvan a saját világképem, amiben egy két dolgot megmagyarázok úgy ahogy legreálisabbnak tűnik nekem. (Pl.: szerintem a halál, olyan lesz, mint mikor elaszol, ha nem ébredsz föl nem is tudnád, hogy aludtál, csak akkor jössz rá, hogy aludtál miután fölébredtél. Vagy szerintem nincs ilyen, hogy lélek, vagy túlvilág, de ez az én dolgom, és nem kell cáfolni meg írni rá semmit, ha nem értesz velem egyet, szóval én is hiszek 1-2 dologban.)
"...nem Őt szolgálod, akkor nyilvánvalóan a másik oldalt."
Nyilvánvalóan ez hit kérdése. Szerinted, akkor a maradék 5 milliárd nem keresztény mind téved? Már csak matematikailag is a keresztények tévednek. De egyébként akkor szerinted mindenki a másik oldalt szolgálja? Nekem ebből 2 alternatíva jön le. Első alternatíva, hogy nincs isten, második az hogy mindenki oda jut amiben hisz.
"beleférhet az egoizmustól kezdve a hamis isteneken át az istentagadásig. " Erről jut eszembe, hogy többször is hallottam már, hogy a pokolra jutok, és erre szoktam mondani, hogy maximum te (te = az a hívő aki mondja nekem:D)
"Na, ez hogy jön össze: Emberek nem, csak szükséges mértékben, jobb a halakkal - vallottad eddig. - És mégis buli, ráadásul durva?"
Pont azért amiért itt beszélgetünk egymással. Kevesen vannak józan gondolkodásúak, és csakis azért írkálok, mert megéri veled fórumonzni, még akkor is ha nem egy "oldalon" állunk:) Csak kevés ember van, aki képes értelmesen érvelni, és képes felfogni a másik ember érveit, és esetlegesen képes értelmes véleményt nyilvánítani. Az emberek nagyrésze nem képes beleélni a másik ember helyébe. A hívők nagyrésze, nagyobb szutyok ember mint én, és nyomják az álszent maszlagot. Sok a szemét ember akinél sokkal többet ér a vízparton lenni, hallgatni a madarakat, nézni a vizet, kifogni a halakat, a természetben lenni, a nyugodt környezetben.
Önellentmondás mi is volt most nem értem igazából?
Ha erre értetted: "A "nagyok" is csak vitatkoznak, akkor meg csak arra tudok támaszkodni, hogy mit hiszek el, nem?" Ebben van igazság, de azért a nagyok nem csak vitatkoznak, vannak találgatások és vannak tények. (Amiket persze a hívők kétségbe vonnak). A találgatásoknak csak annyi a lényege, hogy a tudomány jelen állítása alapján ez a legvalószínűbb alternatíva, de lehet hogy később kiderül hogy nem így van, de van ami biztosnak vehető. De mint Yuri Gagarin is megmondta: "I see no god up here".
U.i.: Végülis igazad van én is hiszek valamiben, én a tudományban hiszek.
A buli meg magánügy:D
"Egyébként engem az egész hitben az zavar, hogy megpróbálják az hívők ráerőltetni a saját vallásukat, a másik emberre (ide vehetjük az általad említett agresszív ateistákat), de nem értem miért zavarja a hívőket, hogy én szerintük a pokolra jutok?"
Senki nem mondhatja neked hogy pokolra jutsz, mivel mind szolgák, akik a Földön élnek, senki nem mondhat senkire ítéletet. Mond ezt egy térítő hívőnek, meg fog lepődni. Mert a vallásos követi el a bűnt, ha téged ítél. Azért meg nem kell haragudni egy hívőre, mert megpróbál befolyásolni, ha látja, hogy nem megy neki, az igaz hívő békésen legyint és másról kezd el beszélni, soha nem eröltet.
Úgy mint Pál apostol is, minden hívő szeretné, ha több megtért lenne. Ez egy jó érzés, nem tudom miért, de szellemi szinten előrébb viszi a magát a megtérítő hívőt.
Én pont robotikával foglalkozom, hívő vagyok és egy nagy álmom valósulna meg, ha lenne egy terminatorom. Ugyanígy vagyok a klónozással és őssejtkutatással.
"Másik például az, hogy ha meglenne a halál ellenszere (ami esélyes, hogy meglesz előbb utóbb) tuti, hogy a hívők rögtön lázadoznának, de milyen jogon veszik el tőlem a lehetőséget, hogy "halhatatlanná" váljak?"
A Biblia szerint Noé 600 évig élt, ez már közel van a halhatatlansághoz :) Hidd el, Isten mindenkinek megadta, hogy meddig kell élnie a Földön. És ez így van jól. Mit kezdenél magaddal több ezer évig. Erre nagyon jó volt a Hegylakó film, mennyiszer meg akart már halni életében, nem szeretett élni. Volt több tíz felesége, persze halandók és mindig át kellett élnie, hogy elveszíti őket. Vagy a másik film, a Jól áll neki a halál. Mindig vigyázzak magamra, nehogy baleset érjen :)
Kicsit kifordítva, de bemutatja hitelesen, miért élne örökké az ember? Különben is egy igaz hívő akkor a legboldogabb, ha minél hamarabb találkozhatna Jézus-sal. Ezért is van a Bibliában, minden percben várjátok eljöttömet. Mi Jézusból élünk, Ő nekünk a táplálék.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!