Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Valláskritika » Buddhizmus kinek szimpatikus...

Buddhizmus kinek szimpatikus vallás?

Figyelt kérdés
2011. máj. 24. 11:28
1 2 3
 1/21 anonim ***** válasza:
100%

Kárpáty Ágnes kulturális antropológusnak: A magyarországi buddhizmus -ról szóló dolgozatából talán kiderül ez, különösen fontos a szociológia klasszikusának Max Webernek a témához való hozzáfűzése:

"A hazai buddhisták mind tanaikban, mind vallási gyakorlataikban eltérnek a vallási kisközösségek közismert formációitól. [7] Sőt, talán nem túlzás azt állítani, hogy a buddhizmus kifejezetten "szektaellenes", amennyiben nem kíván a követőitől kizárólagos elkötelezettséget, "engedi" a különböző buddhista és nem buddhista felekezetek közötti átjárást és nem követeli meg, sőt kifejezetten ellenzi a mester és a Buddha tanításainak "vak hiten" alapuló elfogadását. Buddha minden tanításának alapvető eleme az, amit a szabad útkeresés szellemének nevezhetnénk. Erről Max Weber a következőket írja:

"Sem a galileai próféta rövid példázata, sem ironikus útmutatásai, még kevésbé patetikus bűnbánó prédikációi, sem az arab hadvezér víziókból kiinduló szónoklatai nem állíthatók párhuzamba azokkal a teljességgel az értelemre ható, nyugodt, tárgyilagos, minden belső felindulástól mentes mérlegelésekkel, szuverén, a tárgyról mindig módszeres-dialektikusan teljes képet adó előadásokkal és beszélgetésekkel, amelyek, úgy látszik, Buddha tevékenységének sajátos formái voltak" (idézi Bálint, 1992:144)."

Üdv

2011. máj. 24. 12:01
 2/21 A kérdező kommentje:
Nekem valahogy kezd szimpatikussá vállni az összes többi vallással szemben!
2011. máj. 24. 12:05
 3/21 anonim ***** válasza:
98%
Nekem szimpatikus, de számomra nem nyújtja azt, amire szükségem van.
2011. máj. 24. 12:17
 4/21 anonim ***** válasza:
100%
Nekem is szimpatikus, de nem vagyok vallásos.
2011. máj. 24. 12:30
 5/21 anonim ***** válasza:
100%

Nekem szimpatikus, de én úgy vagyok vele ha már gyakorlok egy vallást akkor azt rendesen és nem divatból. Ergo komolyan veszem a tanításait pl hogy nem taposok el egy bogarat vagy ilyesmi, nem pedig ezt a holywoodi buddhizmust követem.

Alapból ateista vagyok, de maga az a fajta megvilágosodás és útkeresés nagyon szimpatikus nekem amit a buddhisták gyakorolnak.

2011. máj. 24. 12:39
 6/21 A kérdező kommentje:

Azt hallottam,hogy a 3.évezred folyamán világszerte megerősödik és több követője lesz bármely vallásnak.

Pontosabban a reinkarnációba való hit terjed el nagyon!

2011. máj. 24. 12:39
 7/21 anonim ***** válasza:
98%
Mint világnézet, szimpatikus, sok hasznos dologra tanít. De nem tudnám elfogadni a vallásomként.
2011. máj. 24. 12:59
 8/21 anonim ***** válasza:
72%

"Azt hallottam,hogy a 3.évezred folyamán világszerte megerősödik és több követője lesz bármely vallásnak.

Pontosabban a reinkarnációba való hit terjed el nagyon!"

Nos, kedves kérdező! Ki kell, hogy ábrándítsalak. Az Iszlám sokkal dinamikusabban terjed és növekszik. Az átlag Reinkarnációs elméletnek, meg kevés köze van a Buddhizmus Újjászületés tanításához. Ugyanis a legtöbb nyugati ember aki a reinkarnációban hisz egy állandó lélek vándorlását vizionálja és örül neki, hogy ilyen módon megmenekül a haláltól. Nos mi sem áll távolabb a buddhizmus szellemiségétől, mint éppen ez. Ott a cél nem a reinkarnáció, hanem éppen a létforgatagból való kimenekülés, miután minden létezés radikálisan elégtelen. A buddhizmusban nem lehet hinni, mert az semmire sem jó, hanem a módszertanát: sila erkölcs, Samaddhi meditáció és pradzsnya bölcsesség gyakorolni. Az, hogy valaki elméletileg buddhista, nem jelent semmit, csak a gyakorlás.

2011. máj. 24. 13:12
 9/21 A kérdező kommentje:

"Nos, kedves kérdező! Ki kell, hogy ábrándítsalak. Az Iszlám sokkal dinamikusabban terjed és növekszik."

Ó semmit sem jelent!Attól még bármikor vége szakadhat!

Értem én ,hogy miben hisz a budhizmus és a reinkarnáció benne van csak más formában.

A buddhizmus ugyanúgy t mondja,hogy a lélek mindig volt, mindig lesz és,hogy több emberi megtestesülést tapasztal meg!Mi ez ha nem reinkarnáció?!Persze kicsit másként mint a hindu verzió!

2011. máj. 24. 13:20
 10/21 anonim ***** válasza:
100%

Ha tőlem nem fogadod el akkor talán a Buddhától:

Tanítóbeszéd az én-nélküliség jellegzetességéről

2005. augusztus 12. | Szamjutta-nikája

Anatta-lakkhana-szutta

Szamjutta-Nikája XXII, 59.

Fordította: Uppaladájiká (Martinusz Mária)

– Szerzetesek!

– Tiszteletreméltó Urunk! – válaszoltak ők.

A Magasztos a következőket mondotta:

– Szerzetesek, a forma nem én. Ha a forma én volna, akkor ez a forma nem vezetne szenvedéshez, és rendelkezhetnénk a formával eképpen: „A formám így legyen, a formám ne úgy legyen”. De mivel a forma nem én, hát szenvedéshez vezet, és senki sem rendelkezhet a formával eképpen: „A formám így legyen, a formám ne úgy legyen”.

– Szerzetesek, az érzés nem én. Ha az érzés én volna, akkor ez az érzés nem vezetne szenvedéshez, és rendelkezhetnénk az érzéssel eképpen: „Az érzésem így legyen, az érzésem ne úgy legyen”. De mivel az érzés nem én, hát szenvedéshez vezet, és senki sem rendelkezhet az érzéssel eképpen: „Az érzésem így legyen, az érzésem ne úgy legyen”.

– Szerzetesek, az érzékelés nem én. Ha az érzékelés én volna, akkor ez az érzékelés nem vezetne szenvedéshez, és rendelkezhetnénk az érzékeléssel eképpen: „Az érzékelésem így legyen, az érzékelésem ne úgy legyen”. De mivel az érzékelés nem én, hát szenvedéshez vezet, és senki sem rendelkezhet az érzékeléssel eképpen: „Az érzékelésem így legyen, az érzékelésem ne úgy legyen”.

– Szerzetesek, a képzőerők nem én. Ha a képzőerők én volna, akkor ezek a képzőerők nem vezetnének szenvedéshez, és rendelkezhetnénk a képzőerőkkel eképpen: „A képzőerőim így legyenek, a képzőerőim ne úgy legyenek”. De mivel a képzőerők nem én, hát szenvedéshez vezetnek, és senki sem rendelkezhet a képzőerőkkel eképpen: „A képzőerőim így legyenek, a képzőerőim ne úgy legyenek”.

– Szerzetesek, a tudat nem én. Ha a tudat én volna, akkor ez a tudat nem vezetne szenvedéshez, és rendelkezhetnénk a tudattal eképpen: „A tudatom így legyen, a tudatom ne úgy legyen”. De mivel a tudat nem én, hát szenvedéshez vezet, és senki sem rendelkezhet a tudattal eképpen: „A tudatom így legyen, a tudatom ne úgy legyen”.

– Szerzetesek, hogyan vélekedtek: állandó a forma, vagy állandótlan?

– Állandótlan, tiszteletreméltó Urunk.

– Mármost ami állandótlan, az szenvedésteli, vagy kellemes?

– Szenvedésteli, tiszteletreméltó Urunk.

– Mármost ami állandótlan, ami szenvedésteli, miután alá van vetve a változásnak, arról helyes-e eképpen vélekedni: „Ez az enyém, ez én vagyok, ez az én énem?”

– Nem, tiszteletreméltó Urunk.

– És az érzés állandó, vagy állandótlan?

– Mármost ami állandótlan, ami szenvedésteli, miután alá van vetve a változásnak, arról helyes-e eképpen vélekedni: „Ez az enyém, ez én vagyok, ez az én énem?”

– És az érzékelés állandó, vagy állandótlan?

– És a képzőerők állandóak, vagy állandótlanok?

– Állandótlanok, tiszteletreméltó Urunk.

– A tudat állandó, vagy állandótlan?

– Tehát szerzetesek, bármilyen formáról legyen is szó, legyen az akár múltbéli, jövőbeli vagy jelenben felmerülő, durva vagy finom, saját magunkban vagy rajtunk kívül lévő, alsóbbrendű vagy magasabbrendű, távoli vagy közeli, helyesen megértve azt, ahogyan létezik, eképpen kell róla vélekedni: „Ez nem az enyém, ez nem én vagyok, ez nem az én énem.”

– Bármilyen érzésről legyen is szó, legyen az akár múltbéli, jövőbeli vagy jelenben felmerülő, durva vagy finom, saját magunkban vagy rajtunk kívül lévő, alsóbbrendű vagy magasabbrendű, távoli vagy közeli, helyesen megértve azt, ahogyan létezik, eképpen kell róla vélekedni: „Ez nem az enyém, ez nem én vagyok, ez nem az én énem.”

– Bármilyen érzékelésről legyen is szó, legyen az akár múltbéli, jövőbeli vagy jelenben felmerülő, durva vagy finom, saját magunkban vagy rajtunk kívül lévő, alsóbbrendű vagy magasabbrendű, távoli vagy közeli, helyesen megértve azt, ahogyan létezik, eképpen kell róla vélekedni: „Ez nem az enyém, ez nem én vagyok, ez nem az én énem.”

– Bármilyen képzőerőkről legyen is szó, legyenek azok akár múltbeliek, jövőbeliek vagy jelenben felmerülők, durvák vagy finomak, saját magunkban vagy rajtunk kívül lévők, alsóbbrendűek vagy magasabbrendűek, távoliak vagy közeliek, helyesen megértve azokat, ahogyan léteznek, eképpen kell róluk vélekedni: „Ez nem az enyém, ez nem én vagyok, ez nem az én énem.”

– Bármilyen tudatról legyen is szó, legyen az akár múltbéli, jövőbeli vagy jelenben felmerülő, durva vagy finom, saját magunkban vagy rajtunk kívül lévő, alsóbbrendű vagy magasabbrendű, távoli vagy közeli, helyesen megértve azt, ahogyan létezik, eképpen kell róla vélekedni: „Ez nem az enyém, ez nem én vagyok, ez nem az én énem.”

– Szerzetesek, ha egy nemes tanítvány, aki hallotta az igazságot, eképpen látja a dolgokat, akkor nem azonosul többé a formával, nem azonosul többé az érzéssel, nem azonosul többé az érzékeléssel, nem azonosul többé a képzőerőkkel, nem azonosul többé a tudattal.

Amikor nem azonosul többé, kihuny a szenvedély. A szenvedély kihunytával megszabadul. Amikor megszabadul, tudomással bír arról, hogy megszabadult. Megérti, hogy „Kimerült a születés, végig lett élve a szent élet, ami elvégezhető, elvégeztetett, ezen túl nincs semmi, amit véghez kellene vinni.”

Ezeket mondotta a Magasztos. A szerzetesek pedig örvendeztek, és helyeselték szavait.

E beszéd elhangzása közben az ötös csapatban lévő szerzetesek szíve a nem ragaszkodás által megszabadult minden szennyeződéstől.

2011. máj. 24. 13:29
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!