Ha valamire (még) nincs tudományos magyarázat, akkor abból miért következik az, hogy létezik Isten?
Rengetegszer hallottam vallásosoktól ezt az érvet, hogy XY dologra nem tudnak mit mondani a tudósok, és ezt azért van mert nem is érthetik meg, és Isten akarta így, és ebből nyilvánvalóan következik, hogy Isten létezik.
A rosszabb eset pedig az, amikor ugyanezt a már létező tudományos magyarázat figyelmen kívül hagyásával állítják.
Kérdező!
Nézz utána a "god of the gaps" fogalomnak.
Már megbocsáss kérdező de ne higy már a meséknek:
hogy egy bumm és létrejött a bolygónk meg stb.
Akkor ha akarsz egy mercedes-t miért nem mész robbantani egyet , egy nagy bumm és huuuuuu egy szép mercedesz..hátha létrejön ???
-Na valami ilyesmi az evoluciós elméletetek, csak nem tudom miért nem jön létre belőlled, vagy belőllem is valami vagy bármiből is valami , miért nem keletkezik?
Csak ezért kérdeztem mindezt, mert erre mondjátok azt hogy tudományos magyarázat... a bumm meg ilyesnek. Na hagyjatok a tudományos mesétekkel..ilyesmit tudománynak nevezni?!
A god of the gaps, vagy a rések istene egy úgynevezett szalmabáb érvelés, elsősorban Richard Dawkins vesszőparipája, aki lehet, hogy jó tudós, de túl sokat gondol magáról.
Ugye arról szól a dolog, hogy Isten a megmagyarázhatatlan jelenségekben rejtőzik, és ahogy a tudomány egyre több jelenséget megmagyaráz, úgy húzódik Isten az egyre kevesebb tudományos fehér folt mögé.
Ez így önmagában helyénvaló érvelés lenne, ha valóban lenne olyan álláspont, hogy Isten a megmagyarázhatatlan dolgokban rejtőzik. Ez legfeljebb rendkívül naiv emberek fejében létezik, valójában egyetlen komoly keresztény vagy muzulmán vallási gondolkodó nem állított ilyet sosem, és nem is ért egyet ezzel a gondolkodással. Innentől kezdve ez csak egy szalmabáb, a másik fél álláspontjának erősen torzított bemutatása.
Nézd, tény hogy amíg nem lehet adott dolgokat megmagyarázni, addig nem mondhatod rá 100 százalékkal, hogy "majd egyszer" - mert lehet, hogy soha nem lehet megmagyarázni őket. Lehet, hogy tényleg Isten művei a megmagyarázhatatlan dolgok, tehát miért ne láthatná oda valaki az istenét?
Mármint amíg van akár egyetlen dolog is, amit nem tudsz megmagyarázni, addig éppúgy nem mondhatod teljes meggyőződéssel, hogy nincs Isten, ahogy azt sem, hogy van.
Szóval, a kérdésed kicsit párja a merev ateisták "előbb-utóbb mindent meg lehet magyarázni" - elvének :)
Másrészt: sajnos sok hívő valóban nem rendelkezik tudományos műveltséggel és nagyon durva butaságokat állít. Néha én is megdöbbenek, hogy egyesek letagadják az evolúciót, a korábbi vallásokat vagy miegyebet - szóval, nincsenek tisztában azzal, hogy miről beszélnek. De gyakran az ateisták is félreértik a tudományos bizonyítékokat, és mikor nekem elkezdik magyarázni, hogy az evolúció és egy Istenség léte kizárja egymást... hát, hagyjuk. Mindkét oldal tele van tudatlanokkal,akik nem hajlandóak utánanézni annak, amit hisznek.
Egyelőre ott tart a világ, hogy a vallás és tudomány nem cáfolja a másik hitelét és létezését - mert egyszerűen nem tudja, akkor sem, ha sokan szeretik ezt hinni. De ne felejtsd l, hogy ez a kettő sem zárja ki egymást: tehát ha van valamilyen istenség, nyilván ő teremtette a tudományt is... :)
Már megbocsáss kérdező de ne higy(j) már a meséknek:
hogy egy bumm és létrejött a bolygónk meg stb.
Már megbocsáss, de
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!