Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Valláskritika » Mi olyan nagy szám a Bibliában?

EmilyAddams kérdése:

Mi olyan nagy szám a Bibliában?

Figyelt kérdés
Úgy értem, ez csak egy könyv. Jó, oké, a megírása óta bestseller gyakorlatilag, de senki nem tudja, ki találta ki azt a sok rizsát valójában, ami benne van... Egyszerűen valakik megírtak valamit, ami megszületett a fejükben. És? Akkor mindent el kell hinni, ami benne le van írva? Emiatt a hülye könyv miatt emberek ezrei haltak már meg, csak azért, mert a könyv ezt vagy azt mondott...
2011. máj. 1. 00:02
1 2 3 4
 11/32 A kérdező kommentje:

Én, személy szerint 00:49-es válaszával értek egyet. Valóban gerjeszti az ellentéteket, nem mellesleg a háborúkat is ugyebár ( keresztes háborúk ). Továbbá gyakorlatilag javarészt ha megfigyeljük, azért eléggé bosszúállú Istent ír körbe, hisz csupán egy nyamvadt alma leszakítása miatt kirúgta Ádámot és Évát a paradicsomból és alaposan meg is büntette őket. Hol itt a második esély? Eszerint az senkinek sem jár ,ha egyszer nem fogadott szót és elkövetett egy hibát? Mert ezt az erkölcsi tartalmot én például nem tartom követendőnek. De ezt lehet, hogy csak én gondolom így.

És persze a boszorkányégetéseket és az inkvizíciót is a Bibliának köszönhetjük, hisz a szent írás így, a szent írás úgy. Mindenki, aki mást gondol, máglyán, vagy bitófán végezte. Egy könyv által generált vallásnak köszönhet. Ez azért egyáltalán nem helyes. Szerintem. És persze azt se felejtsük el, hogy amint kinőtte magát a kereszténység, mindenkire ráerőszakolta a vallást és a Biblia tanításait és a természethívő népeket is ott pusztította, ahol érte, ha nem hódoltak meg nekik. Gyakorlatilag a legtöbb háború vallási okokra vezethető vissza a korai időkben, hisz megpróbálták mindenhová eljuttatni a hitet és rákényszeríteni az ott élő népekre. Bármilyen eszközzel.

2011. máj. 1. 11:16
 12/32 A kérdező kommentje:
Egyébként 20 éves vagyok, nőnemű, és elnézést, ha gondolkodok ilyen kérdéseken és nem csak beállok a fanatikuson hívők és igehirdetők sorába, akik nem tolerálnak senki mást önmagukon kívül.
2011. máj. 1. 11:17
 13/32 anonim ***** válasza:
45%
Lehet hogy olvastál a Bibliából néhány részt de az látszik hogy egy szót sem értettél meg belőle !!!!Ha majd ki olvasod és megérted akkor nem lesz szűkség arra hogy ilyen kérdéseket tegyél fel!
2011. máj. 1. 12:15
 14/32 anonim ***** válasza:
67%

Kedves kerdezo!Milyen kulonos hogy ilyen elitelesnek van kiteve a vallas mikozben az ateizmus a legtisztabb legjobb vilagnezetnek van kituntetve.A keresztenyseg sok gyalazatos es rossz dolgot tett mar eddig de ez nem ok arra hogy a Bibliat hibaztassuk.A keresztes haboruk kizarolag politikai okokbol tortek ki melyeket a bemaipulalt es vak hivok vittek veghez valamelyik felso "manipulator" szavaira.Es ha mar annyira eliteled a keresztenyseget akkor ne feledkezzunk meg a kommunizmusrol sem ami nem sokkal marad le a keresztes mozgalomtol.Ott is az ateizmus eroszakos ratukmalasa volt a cel mely vallasuldozessel es rengeteg emberaldozattal jart.Az ateizmus semmivel sem tisztabb mint barmely mas vallas ugyhogy az itelkezeseid teljesen foloslegesek.

Visszaterve a kerdesedre:

Olyan kijelenteseket teszel melyek nem tukrozik a valosagot,ezt csakis szandekos sertesnek es spekulacionak tudom minositeni.Lehetseges hogy a Bibliaban egyes szovegek az emberek elkepzeleseit tartalmazzak, de a Biblia nagyobb resze inkabb dokumental, mintsem legendakat gyart.Vegyuk peldaul az Ujszovetseget, mely Jezus eletenek a dokumentalasa,amit inkabb neveznek tortenelemkonyvnek mintsem valamilyen "elmeszulemenynek" mint amilyennek te minosited.

Es igen,en hiszek a tortenelemkonyveknek vagy te talan nem?A szkeptikus hozzaallasod csakis a hited korlatja igyhat te dontod el miben hiszel es miben nem.

A bibliat nem illetnem olyan jelzokkel mint amilyenekkel te teszed foleg azert nem mivel Jezus jelenleg a tortenelem legbolcsebb szemelyekent van szamon tartva meg az ateistak koreben is.Es igen,sokan meghaltak a hitukert,az apostolok is ezt tettek de nem egy konyv,puszta szavak es elmeszulemenyek miatt, hanem azon hit adta batorsagukat mely a tapasztalatra epult.

Es igen a Biblia szamomra "nagy szam",mivel Jezus az eletevel bebizonyitotta hogy igenis az eletnek van ertelme,hogy erdemes oktalanul szeretni,erdemes a jot tenni-erdemes elni.

Nem zavar hogy ateista vagy,mindenkinek a sajat dontese,de ne sertsd mas vilagnezetet alaptalan vadakkal.

2011. máj. 1. 13:33
 15/32 anonim ***** válasza:
77%

Kedves Kérdező!

Nem baj, ha gondolkodol. Sőt! Akkor kérlek, hogy ezeken is gondolkodj el!

"senki nem tudja, ki találta ki azt a sok rizsát valójában, ami benne van"

De igen, tudjuk. És nem tartjuk rizsának.

"Emiatt a hülye könyv miatt emberek ezrei haltak már meg, csak azért, mert a könyv ezt vagy azt mondott."

Sajnálom, hogy 00:49-es hozzászólóval értesz egyet. A 2:19-es és 13:33-as nagyon világosan leírta, hogy semmi köze nem volt hozzá, annál inkább a politikához. Vagy nézz meg egy híradót most is. Ki az az ember, akinek minden vezető kezet csókol? És mit tett a Bibliával? De ez már egy másik kérdés.

"csupán egy nyamvadt alma leszakítása miatt kirúgta Ádámot és Évát a paradicsomból és alaposan meg is büntette őket. Hol itt a második esély? Eszerint az senkinek sem jár ,ha egyszer nem fogadott szót és elkövetett egy hibát?"

Nos, ez némi pontosításra szorul. Persze, ha nem olvastad a Bibliát, nem várható el, hogy ismerd a történetet. De az már igen, hogy ne mondj ítéletet olyasmiről, amiről nincs pontos ismereted.

Az az alma nem alma volt. Csak gyümölcsként említi a Biblia. Második esély pedig volt. Csak épp az őseink nem vállalták a felelősséget tettükért, hanem kezdték elkenni a dolgot. Ismerős a mai világból? Éva a kígyóra kente, Ádám Évára. Egyikük sem mondta azt, hogy "Igen, megszegtem a parancsot. Bocsáss meg!" Csak ennyit kellett volna mondani, és nincs kiűzetés.

"elnézést, ha gondolkodok ilyen kérdéseken és nem csak beállok a fanatikuson hívők és igehirdetők sorába, akik nem tolerálnak senki mást önmagukon kívül."

Sajnálom, de épp azt tetted, hogy beálltál az olyan Istent tagadók sorába, akik sértegetik azokat, akik hisznek és nem tolerálják őket, csak mert más kiindulópontja van a világnézetüknek. Ha valóban kíváncsi vagy, akkor olvasd el, és utána nyugodtan mondhatod, hogy engem ez nem érdekel.

manju

2011. máj. 1. 15:53
 16/32 Tyler913 ***** válasza:

Kosz Manju,ez nagyon jo valasz volt.Ezert irtam egyebkent,hogy olvassa el a jonep A bor filozofia-jat,mert nagyon szepen,ironikus stilusban vilagit ra,hogy kik is az "ateistak" es "pietistak"-ezek a szavak voltakeppen nem vallasi nezeteket,hanem elethez valo hozzaallast jeleznek.

Ha valaki ugy gondolja,hogy a keresztes haboruk vagy a mas vallasok uldozese a Biblia miatt tort ki,az nagyon-nagyon naiv.Egyetlen haborurol se tudok a vilagtortenelemben,amely ne hatalmi vagy gazdasagi okok miatt tort volna ki.A Biblia legfeljebb ideologiai alapkent szolgalt ehhez,ugyanugy,ahogy evezredekkel korabban is azt irta fel az okori uralkodo a sztelere,hogy "XY isten azt mondta,irtsam ki Z nep irmagjat is"-mikozben jo esellyel csupan szegeny Z nep foldjeire vagyott.Ugyanez vonatkozik amugy az Oszovetsegre is,ha mar valaki emlitette a bosszuallo Istent.Egyszeruen ertsetek meg,hogy abban a korban a vallas nem volt kulonvalasztva az elet mas teruleteitol,hanem athatotta azt.Igy ha egy nep haboruba indult,akkor az istene is "haboruba indult" vele.Es ez az akkori emberek szamara igy volt termeszetes.Ez tukrozodik az Oszovetseg legosibb konyveiben is.

2011. máj. 1. 16:16
 17/32 A kérdező kommentje:
Attól, hogy nem értek egyet a kereszténységgel, nem jelenti azt, hogy Ateista vagyok. Mert közel sem járok hozzá, én Természethívő vagyok.
2011. máj. 1. 16:17
 18/32 A kérdező kommentje:
Vagy ha már úgy tetszik: Pogány.
2011. máj. 1. 16:18
 19/32 anonim ***** válasza:
100%

Kedves Kérdező!

Hm, és akkor miért pont a keresztények Szent könyvének ugrottál neki? Valami oka biztos van, hogy ezt választottad, és nem másikat.

Wicca vallású Természethívő, vagy csak úgy simán, kisbetűvel?

Csak azért kérdezem, mert ebben a vallásban is vannak Istenek, könyvek...

manju

2011. máj. 1. 16:34
 20/32 anonim ***** válasza:

Először olvasd el a "gondolkodó ember" leírásait Biblia felépítéséről, a benne megtalálható elemek rendszerezéséről, a kihagyott könyvek cenzúrázásáról.

A Biblia olvasását az Ó-testamentummal érdemes kezdeni, mert abban több érdekes dolgot találsz. Az Új-testamentum csak Jézus életét írja lesz, amelynek egyes részeit történelmi tények már alátámasztanak. Emellett jó lesz, ha jegyzeteled is magadnak a fontosabb szövegeket, hogy össze tudd hasonlítani őket.

Néhány példa az én "kezdésemre":

- kiszámoltam, hogy hány évvel ezelőtt volt a teremtés,

- kiírtam, hogy Isten milyen alakokban járt a földön,-

- kivel, mikor, miről beszélgetett,-

- milyen szövetséget kötött az emberrel és mire,-

- miért nem lehetett a közelébe menni, miért kellett fehér leplet viselni és "lekuporodni",-

- hány Isten társával együtt járt itt a Földön az emberek között,

- Jézus halálával és feltámadásával kapcsolatban ami érdekes, hogy ugyanazt az eseményt a négy próféta háromféleképpen írja le,

- ha Jézus megváltotta bűneinket majdnem 2000 évvel ezelőtt, akkor nekem ma miért van bűnöm,

- a Jelenések könyve a legérdekesebb és ennek indíttatására megkerestem, hogy mikor lesz a világvége (meglepődtem és a sok vallás közeli világvége jóslata ellenére megnyugodtam, mert találtam egy konkrét kijelentést - ha komolyan lehet venni).

Amire én sem kaptam választ, hogy miért nem lehet a mai kornak megfelelően folytatni a bibliai leírásokat. Nekem úgy tűnik, hogy Isten már nincs az emberrel és nincs a Földön. Ha gondolod leellenőrizheted az én "hitem" és adhatok mellé igehelyeket is.

Gondolkodóvá tesz és ez benne a nagy szám!

2011. máj. 1. 20:35
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!