Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Valláskritika » Isten létét csupán nagyon is...

Isten létét csupán nagyon is emberi külsőségek miatt tartják hihetőbb dolognak, mint a Télapó, a Húsvéti Nyuszi, a Fogtündér és a Zsákos Ember létét?

Figyelt kérdés

Rengeteg gyerek van, aki kis korában hisz a Télapóban, a Húsvéti Nyusziban, a Fogtündérben és a Zsákos Emberben.

A félelem attól, hogy a Télapó nem hoz ajándékot, hogy a Húsvéti Nyuszit véletlenül megriasztják és nem toj csokitojást, hogy a Fogtündér nem hoz pénzt a párna alá, és hogy a Zsákos Ember elviszi őket, megegyezik a vallásos felnőttek pokolfélelmével, csak light-osabb kiadásban.

Mivel a gyereknek 8-9 éves kora körül elmondják, a szülei vagy az osztálytársai, hogy ezek a képzeletbeli lények nem léteznek, és jót röhögnek a dolgon, természetesnek veszi utána a gyerek, hogy ezek nem léteznek.

Ha viszont a gyerek azt látja, hogy Istenről csak nagy tiszteletben beszélnek, hatalmas szép templomokat építenek neki, rászólnak, hogyha Isten nevét rossz szövegkörnyezetben ejti ki, és a papbácsi mekkora felhajtást csap az egészből mise alatt, ezek miatt azt hiszi, hogy Isten létezik, mivel ha nem létezne, minek ez a hajcihő körülötte, amit ráadásul még a felnőttek is elhisznek?

A gond csak ott van, hogy ezek mind emberi külsőségek. A szép templomok, a nagy tiszteletadás, a papbácsi nagy felhajtást csapó rituáléi, az istenség nevének rossz környezetben kiejtésért való bűntetés, az istenség komoly helyzetekben való emlegetése nem többek, mint emberi külsőségek.

Hogyha az "Isten" szót kicserélnénk "Darth Vader"-re "Sztálin"-ra, "Voldemort"-ra, "Szent Kenyérpirító"-ra, "Kula Bácsi"-ra, "A Főboszorkány"-ra "A Gonosz Manó"-ra, és ezen képzeletbeli lények kedvéért csapnánk ekkora rituálékat, amit még a felnőttek is csinálnak, akkor a gyerekben az rögzülne felnőtt korára is, hogy ezek a lények léteznek.

2011. ápr. 9. 19:05
1 2 3
 21/27 A kérdező kommentje:
Ja meg manju és a többi vallásetika-hívők: Ha szerintetek csak vallással lehet mindenkit etikus viselkedésre bírni, akkor hogyan magyarázzátok azt, hogy a középkorban, amikor nemigazán volt semmilyen tudományos világkép a vallásos mellett alternatívaként ismerve az emberek között, ugyanúgy voltak rablók, zsiványok, erőszakolók, betörők? Olvastátok már Villon műveit? Elég valóságos képet fest a korról, nem valami Camelot-féle ábrándközépkort és egész jól leírja, hogy kb. ugyanaz a vandálkodás, randalírozás folyt a középkori Európában, mint most az arab országokban.
2011. ápr. 13. 09:03
 22/27 anonim ***** válasza:

Ezek közül, akiket felsoroltál egyiknek sincs köze Istenhez...

maximum a "Mikulás"nak...

a többi aranyos népszokás.., én is hittem bennük, (kiv. a Zsákos embert, a szüleimnek nem volt szükségük ilyennel ijesztgetni...)

Sajnálom azokat a gyerekeket, akiknek a képzeletében ezek azonosulnak Istennel...ugyanis Ő egyáltalán nem ilyen, végtelen kegyelme van, és ha nem érezzük a jelenlétét az azért van mert MI fordultunk el Tőle, és nem Ő..

2011. ápr. 13. 10:01
 23/27 anonim ***** válasza:

Kedves Kérdező!

Visszaolvastam a korábbi hozzászólásaimat, de nem találtam bennük olyat, hogy csak vallással lehet bárkit is etikus magatartásra nevelni. Az eredeti kérdésed a Télapóra, húsvéti nyuszira, templomokra stb. vonatkozott. Én erre válaszoltam azt, hogy egy hívő ember Isten és az emberek szeretetére neveli gyermekét és nem ezekre az emberi kitalációkra és külsőségekre. Ez nem jelenti azt, hogy aki nem hívő, az nem szereti, tiszteli a többi embert. Csak épp kimarad a Teremtő az életéből, vagy téves kép alakul ki Róla, pedig általa még jobb lehetne a jelleme. Ez hatalmas nagy különbség.

Az, hogy a középkorban is éltek deviáns emberek, az csak azt bizonyítja, hogy mindig is voltak olyan emberek, akik úgy gondolták, nincs szükségük az életükben Istenre. Nem muszáj a középkort venni példának, bármelyik kor jó erre, és azt hiszem, kontinenst sem kell váltani. És igen, olvastam Villont és még néhány száz könyvet életem során. Arra jó volt, hogy viszonyítási alap legyen. Hogy felismerjem azt, ami igazán értékes. És ez a Biblia.

Van itt még egy nagyon apró, de számomra nagyon fontos eltérés. Én hívő emberekről beszélek, Te pedig ezt észre sem véve, vallásról beszélsz. A két dolog nem ugyanaz. Sajnos az emberek nagyon sok borzasztó dolgot tettek a vallás nevében. Aki valóban hívő, és hagyja, hogy az Úr vezesse, nem tesz rosszat a másiknak.

manju

2011. ápr. 13. 11:58
 24/27 A kérdező kommentje:

"Az, hogy a középkorban is éltek deviáns emberek, az csak azt bizonyítja, hogy mindig is voltak olyan emberek, akik úgy gondolták, nincs szükségük az életükben Istenre."

Dehát épp a mondandóm lényegét nem értetted meg. A középkori Európában nem lehetet "elutasítani Istent" meg "úgy gondolni, hogy nincs szükség Istenre" mivel egyszerűen nem létezett más magyarázat a világ dolgaira.

Miért esik az eső? Isten csinálta! Miért villámlik? Isten csinálta! Miért halt meg a szomszéd gyerek 3 évesen? Isten csinálta!

Nem létezett Isten nélküli világkép, mert egyszerűen nem tudtak az emberek más magyarázattal előjönni a világ dolgaira.

És mégis volt bűnözés...

2011. ápr. 13. 12:20
 25/27 anonim ***** válasza:

Kedves Kérdező!

Értem, amit mondasz, csak nem értek egyet vele. Vagy csak simán elbeszélünk egymás mellett.

"Nem létezett Isten nélküli világkép, mert egyszerűen nem tudtak az emberek más magyarázattal előjönni a világ dolgaira.

És mégis volt bűnözés..."

Persze, mert mindig volt olyan ember, akit nem érdekelt Isten. Nem érdekelte, hogy a tetteinek később milyen következménye lesz. Pl. fontosabb volt az épp aktuális probléma megoldása, és erre saját magát érezte legalkalmasabbnak, ahelyett, hogy a Teremtőre bízta volna magát. Vagy fontosabb volt vágyai kielégítése, és még sorolhatnám.

Ez sajnos azóta sem változott, csak most nem egy lovon járunk, hanem 100 lovas kocsival.

Neked honnan alakult ki egy bizonyos Istenképed? A kapott információkból, a Téged ért hatásokból. A középkori embernek honnan volt információja Istenről?

1. A természetből. Ezzel minden rendben is volt. Akkor még nagyon szépen élt együtt az ember a természettel.

2. A vallási vezetőktől. Azt tudták Istenről, amit a templomban hallottak. Ugyan ki ellenőrizte a Bibliában? Hisz néhány rétegen kívül nem is tudtak olvasni. Valamint ugyanazt látták a vallási vezetőktől, amit ma. Tisztelet a kivételnek, de nagyon sok közöttük a képmutató és mindenre ráteszik éhes kis kezüket. Hát hogy higgyen neki, mikor mást mond, és mást cselekszik?? Így persze, hogy téves kép alakul ki benne, és az a vége, hogy Isten nem érdekli.

Én olvasom a Bibliát, és igyekszem aszerint élni. Ha a középkorban élnék, talán azt sem tudnám, mi áll pontosan a Tízparancsolatban.

manju

2011. ápr. 13. 13:58
 26/27 Tyler913 ***** válasza:

ma 05:44-es vagyok:

Sajnos ugy latom,nem ertetted meg,amit irtam,sot,Te is ugy beszelsz,mintha a "Tudomany" egy entitas (isten?) lenne,amely valamit "adott" az emberisegnek,tehat bizonyitotta,hogy bizhatunk benne.

Holott amiket leirtal,azokat kulonbozo emberek talaltak fel kulonbozo idoben,kulonbozo indittatasbol,sot kozottuk nem egy,nem ket vallasos istenhivo is volt/van.Azt a falat kene lebontani a fejedben,hogy a Tudomany egy onallo dolog,amely Istennel szembe mehet,ill. Istent helyettesithetni.

Az arabos pelda elegge hulyeseg,es az,hogy ott mit kenyszeritenek az emberekre,ill. milyen szegenyseg van,nem tudom,miert lehetne bizonyitek egy filozofiai vitaban Isten lete ellen.

2011. ápr. 13. 15:43
 27/27 dudiska ***** válasza:
Azért mert sajnos szivesen beszélnek az emberek Mikulásról meg a többiekről,hiszen tele van vele a tv,könyvek,oviba,suliba,ezt tanítják.Sőt fantázia filmek amikből sokat kaszálnak.Tehát könnyebb a gyereknek ehhez hasonló dolgokkal tömni a fejüket,mint el járni Isten házába vagy elő venni a Szentírást.Ezáltal fogadják el inkább a meseszerű dolgokat,mint Isten létezését.
2011. ápr. 14. 16:46
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!