Mit gondoltok az olyan hozzászólókról akik nem önálló gondolatokat fejeznek ki egy kérdésre, hanem beidézik a Biblia adott dologról szóló részét?
2Kor 2:14 Hála pedig az Istennek, aki mindenkor diadalra vezet minket a Krisztusban, és az ő ismeretének illatját minden helyen megjelenti mi általunk.
2Kor 2:15 Mert Krisztus jó illatja vagyunk Istennek, mind az üdvözülők, mind az elkárhozók között;
2Kor 2:16 Ezeknek halál illatja halálra; amazoknak pedig élet illatja életre. És ezekre kicsoda alkalmas?
2Kor 2:17 Mert mi nem olyanok vagyunk, mint sokan, akik meghamisítják az Isten igéjét; hanem tisztán, sőt szinte Istenből szólunk az Isten előtt a Krisztusban.
1Kor 1:18 Mert a keresztről való beszéd bolondság ugyan azoknak, akik elvesznek; de nekünk, kik megtartatunk, Istennek ereje.
1Kor 1:19 Mert meg van írva: Elvesztem a bölcseknek bölcsességét és az értelmeseknek értelmét elvetem.
1Kor 1:20 Hol a bölcs? hol az írástudó? hol e világnak vitázója? Nemde nem bolondsággá tette-e Isten e világnak bölcsességét?
1Kor 1:21 Mert minekutána az Isten bölcsességében nem ismerte meg a világ a bölcsesség által az Istent, tetszék az Istennek, hogy az igehirdetés bolondsága által tartsa meg a hívőket.
1Kor 1:22 Mert egyfelől a zsidók jelt kívánnak, másfelől a görögök bölcsességet keresnek.
1Kor 1:23 Mi pedig Krisztust prédikáljuk, mint megfeszítettet, a zsidóknak ugyan botránkozást, a görögöknek pedig bolondságot;
1Kor 1:24 Ámde magoknak a hivatalosoknak, úgy zsidóknak, mint görögöknek Krisztust, Istennek hatalmát és Istennek bölcsességét.
1Kor 1:25 Mert az Isten bolondsága bölcsebb az embereknél, és az Isten erőtelensége erősebb az embereknél.
1Kor 1:26 Mert tekintsétek csak a ti hivatástokat, atyámfiai, hogy nem sokan [hívattak] bölcsek test szerint, nem sokan hatalmasak, nem sokan nemesek;
1Kor 1:27 Hanem a világ bolondjait választotta ki magának az Isten, hogy megszégyenítse a bölcseket; és a világ erőtleneit választotta ki magának az Isten, hogy megszégyenítse az erőseket;
1Kor 1:28 És a világ nemteleneit és megvetettjeit választotta ki magának az Isten, és a semmiket, hogy a valamiket megsemmisítse:
1Kor 1:29 Hogy ne dicsekedjék ő előtte egy test sem.
1Kor 1:30 Tőle vagytok pedig ti a Krisztus Jézusban, ki bölcsességül lőn nékünk Istentől, és igazságul, szentségül és váltságul:
1Kor 1:31 Hogy, amint meg van írva: Aki dicsekedik, az Úrban dicsekedjék.
Engem is zavar, amikor valaki szó szerint idézi a Bibliát. Eleve ez a fórum azért jött létre -szerintem- mert kíváncsiak vagyunk, hogy egy adott kérdésről ki hogyan vélekedik. Engem még az idegesít nagyon, amikor valaki Bangha Béla híres katolikus hitvédő könyvét idézi, ami annyit jelent, hogy 2-3 oldalnyi tömény szöveget bemásol.
A Biblia szavait nem szó szerint kell értelmezni. Gondoljuk csak végig, ha pl. a mózesi törvényeket mindenki szó szerint venné, és betartaná... :)
Én magam sem kedvelem akkor, amikor a kérdező kifejezetten a válaszoló véleményére kíváncsi, vagy saját gondolatokra. A Biblia pontos szövege annak a gondolatai, aki azt a konkrét szöveget írta, nem pedig annak, aki idézi. A válaszoló gondolataira kíváncsi, nem az apostol gondolataira. Még ha egyet is ért a válaszoló a Biblia szövegével, akkor sem a saját gondolatai, tehát a válasz nem hasznos.
Egyébként nem csak a Bibliával van így, ha valaki az Őrtorony cikkét másolja be, vagy a depositum írását, ebben az esetben ugyanúgy hibát követ el. Másfajta kérdéseknél nem az, de az ilyeneknél igen.
"Gondoljuk csak végig, ha pl. a mózesi törvényeket mindenki szó szerint venné, és betartaná... :)"
Dehát a Mózesi törvényt persze hogy szó szerint kell értelmezni!!Mózesék nem így tették?Csakhogy az újszövetség a Mózesi törvényt elavultnak nevezi,és nem vonatkozik a nemzetekre!
"Engem nem érdekel az emberek véleménye,ha az nem egyezik meg Istenével,"
Akkor miért internetezel? Isten véleményét a Bibliából ki tudod olvasni, attól, hogy valaki ugyanazt leírja, attól még ugyanazt olvasod, mint amit a Bibliában találnál.
"A biblia azt tanítja,hogy az elménket meg kell újítanunk az Ige által!Nagy felfuvalkodottság a saját gondolatainkat Isten gondolatai fölé helyezni."
Csakhogy ez éppen azt jelenti, hogy meg kell értenünk a Bibliát, nem csak visszamondani. Márpedig ha érti az ember, vagyis magáévá teszi a Biblia üzenetét, akkor képes saját szavaival megfogalmazni. Egy papagáj is képes a Bibliát szó szerint idézni, ha megtanulja, de attól még nem lesz hívő.
Én is állandóan így járok, sőt nekem márt azt is válaszolták, hogy menjek ki a vallás, valláskritika oldalról.
Erről következő képen gondolkodom:
- a hívők azért hivatkoznak a Bibliára vagy az Őrtoronyra, mert csak ezt olvassák, a természettudományokból keveset tudnak és azt is hibásan,
- kevés a szókincsük és az önálló gondolataikat nem tudják, vagy nem merik leírni,
- fiatalok, nincs élettapasztalatuk, viszont hittanra már 6 éves kortól járni kell (mert például a pap a falunkba kiprédikálja, hogy ki jár, és ebből következik, hogy ki nem, az pedig óriási bűn),
- visszakérdeztem, ha Bibliai szöveget idézett és a szabad akaratából jövő választ már nem kaptam meg,
- vagy egyszerűen a "hitközössége" nem enged más választ leírni, mint amit betanult.
Természetesen mindenkitől elnézést kérek, ha ezekbe a kategóriákba nem esik bele és van önálló gondolata, amit le is tud írni!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!