Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Valláskritika » Túl kéne lépni a vllásokon?

Túl kéne lépni a vllásokon?

Figyelt kérdés

Szeretném az elején leszögezni,hogy nem provokativ szándék vezérelt e kérdés feltevésének kiirásában,hanem épp ellenkezőleg!Szeretném,ha az emberek átgondolnák!

A vallásokon való tullépés volna a lelki fejlődésünk mércéje!Ez vonatkozik a politikára is!Nem ateizmusra gondolok.Az ember lelkiségi igénye természetes,hisz van lelke,ami élteti!De ezek a vallások már megtették hatásukat!mostmár inkább ártanak,mint használnak.Ez fomtos dolog,mert az emberek egy Egységet képeznek.Egy Nagy Család!minden ami történt a multban azt mi tettük és mi változtathatunk rajta,de csak EGYÜTT!Másként nem megy.De azért fontos,hogy felljebb lépjünk lelki fejlődésünk lépcsőfokán-tul kell lépni a vallásokon és politikán!Ezekre már nincs szüksé!Betöltőtték szerepüket.Mostmár inkább ártanak,ha ragaszkodunk hozzájuk!El kell hinnünk,hogy erendendően JÓK vagyunk és,akkor már ilyenné is változtatnánk a világot!

Az emberben megvan a lelkiség(vallás) már természetszerüen is.Az kibontakozik magától is-nem kell befolyásolni!

Ilyen világról álmodok én.Biztos vagyok benne,hogy nem vagyok egyedül!!!

2011. márc. 21. 14:59
1 2 3 4 5 6
 51/56 anonim ***** válasza:

"Ne felejtsd el, hogy az ember ma és az ismert történelem során soha nem az igazi ÖNMAGÁT adta és tapasztalta. Mindig valamilyen "társadalmi" rendszerbe volt belekényszerítve és belenevelve."

Ez így nonszensz. Okai:

1. Az ISMERT történelem folytán mindig társadalomba volt kényszerítve, hangsúlyozod. Ha jól értem ezzel azt is éreztetni szeretnéd, hogy előtte ez nem így volt és akkor jobb volt. Hogy jelenthetsz ki teljes biztonságot valamiről, amiről te magad jelentetted ki, hogy ismeretlen terület a kutatásban? Az ISMERT történelem előttről, hogy tudhatsz bármit is?

2. Nem vagy korszakalkotó az ötleteddel. Több neves filozófus/fűgondolkodó is vélte már úgy, hogy az emberi aranykor a társadalomszerveződés hajnalán volt, amikor mindenki közösségekben élt, nem volt magántulajdon és hierarchia. Hogy két neves egyént mondjak ezzel a gondolkodásmóddal: Jean-Jacques Rousseau, Karl Marx. A probléma ott van, hogy egyikőjük sem (és azóta más sem) volt képes bármivel is igazolni ezeket az elméleteket. Marx egyébként erre építve képzelte el a kommunizmust. Tulajdonképpen amit te itt leírsz, az lényegét tekintve a megvalósult marxista kommunizmus jövőképe. Volt is kísérlet a megvalósítására központi kezdeményezéssel. Hogy milyen jól sikerült, azt mindannyian tudjuk.

3. Semmi nem utal rá, hogy az ember valaha is hierarchikus társadalmi szerveződésen élt volna. Sőt, tovább megyek: a fejlett, társas állatfajtáknál szinte kivétel nélkül van hierarchikus rendszer. Ergo ez a rendszer egyáltalán NEM természetidegen, sőt, pont hogy az ellenkezője, a minden hierarchia nélküli békés együttélés az, ami természet- és életidegen. Utópisztikus, irreális idea.

2011. márc. 31. 20:55
 52/56 anonim ***** válasza:

20:35

Egyáltalán nem érted amit írtam.

És qrvára nem támassza alá. Volt egy nap, amikor az emberek kitombolhatták magukat, mert új dolog és miért ne ha mások is azt teszik, pszichológia, nem ösztön, nem térek ki rá. Visszatartja azokat az embereket a rendszer, de ebből nem az következik hogy anélkül minden ember rossz és csak az erősebb b*szik elv létezne. Ha az embereknek van fedél a fejük felett, nem fenyegeti éhhalál, stb szóval megvannak a szükségletei akkor nem vadállat. Kivételek itt is vannak, mindkét irányba, de az is elég valószínűen a nevelés, tapasztalat - tanult dolgoknak az okozata.

"egyébként több másik példát is hoztam" A márelfelejtettemanevétdelustavagyokmegnézni példát, a király nélküli korszak az csalóka, ugyanis a trónért folyt a harc, a nagyhatalmúak között. 1301-től 1308-ig volt, és 3 személy között(legalábbis ennyit tanultunk törin) ha jól emlékszem a számra :)

2011. márc. 31. 21:41
 53/56 anonim ***** válasza:
Alátámasztja. Ha megnézed, gyakorlatilag minden katasztrófa vagy más krízis káoszba torkollik. Fosztogatás, rablás, öldöklés és hasonló kedvességek követik az összes olyan helyzetet, ahol a felsőbb kontroll elveszik. Azt beismerem, hogy a magyar interregnum időszaka nem volt jó példa, mert volt felső hatalom, csak folyton változott. Illetve a népesség jó részének egál volt, hogy éppen kinek fizet adót. Az afrikai törzsi harcokat hoztam még, arra gondoltam itt elsősorban. És igen, a konkrét neveket lusta vagyok/voltam megkeresni. A lényeg az, hogy az emberiség alapvetően hierarchikus társadalmi formákba szerveződik és szerveződött mindig is. A hierarchia merevsége, szigorúsága változhat, de mindig megvolt, ez a természetes. NINCS olyan nagyobb méretű emberi társadalmi csoport, ahol nincs hierarchia. Szimplán azért, mert működésképtelen alternatíva.
2011. márc. 31. 22:06
 54/56 anonim ***** válasza:
Ehh. Na ebből a kommentedből látszik hogy félreértsük egymást. Hogy alátámassza vagy sem azt most nem tudom, mert utána hierachiáról írtál, amit én nem írtam, hogy el kéne törölni. Ha már írok róla, akkor szerintem csak vezető kéne, de többet magának-megengedhető alakok nem. Lehetne részletezni, mert ezt így lehet hogy pontatlan egy mondattal, de mindegy. Én arra szerettem volna rávilágítani, hogy az ember nem születik rossznak, a helyzet teszi rosszá, vagy olyanná fejlődik(környezeti befolyás). Talán hülye példa, de most ez jutott eszembe rá: Más a munkahelyi baleset, más a m. ártalom, de a munka attól még nem rossz.
2011. márc. 31. 22:13
 55/56 A kérdező kommentje:

"Nem vagy korszakalkotó az ötleteddel. Több neves filozófus/fűgondolkodó is vélte már úgy, hogy az emberi aranykor a társadalomszerveződés hajnalán volt, amikor mindenki közösségekben élt, nem volt magántulajdon és hierarchia. Hogy két neves egyént mondjak ezzel a gondolkodásmóddal: Jean-Jacques Rousseau, Karl Marx. A probléma ott van, hogy egyikőjük sem (és azóta más sem) volt képes bármivel is igazolni ezeket az elméleteket. Marx egyébként erre építve képzelte el a kommunizmust. Tulajdonképpen amit te itt leírsz, az lényegét tekintve a megvalósult marxista kommunizmus jövőképe. Volt is kísérlet a megvalósítására központi kezdeményezéssel. Hogy milyen jól sikerült, azt mindannyian tudjuk. "

Teljesen félreértesz.Semmiféle izmusra nincs szükság és hierarchiára sem.

Tipikus ateista vagy!Ezt nem elitélöen mondom-ne érts félre-csak ugy gondolkodol,mint a legtöbb ateista akit ismerek!Az embert is állatfajnak tartod.az ember képes rosszabb és jobb lenni az állatnál.Ami közös bennünk az állatokkal az a fizikai testünk hasonlósága,de a Tudatunk nem.Tehát kérlek ne hasonlits össze az ember utját az állatéval,mert nekünk más utunk van!

A sok jó ideologóia nem sikerült eddig sem és ezután sem fog mig az emberiség nem tekinti egynek az egész fajt.

Eddig minden ideologia tartalmazta a hierarchiát,intézményeket,rendőrséget,hadsereget stb.Ezért bukott el.

A mai rendszert is csak néphülyitéssel és eröszakkal lehet fönntartani!

Nem vagyok semmiféle uttörő!Amit mondok ahhoz épp semmit sem kell tulbonyolitani és végrevinni,megcsinálni.

Csak el kell hinnünk hogy egyek vagyunk és már kész is!

Én nem vagyok vallásos,de ateista sem.Inkább valami spirituális beállitottságunak mondanám magam.

Neked,mint ateistának azt mondom,hogy ha csak ennyi az egész,akkor már holnap meghallhatnénk mindnyájan,hisz mi értelme bárminek is ha utána nincs semmi!!Minek tartanánk fenn a fajt is?!

De hogy mi van utána,vagy mi nincs arról nem kéne tényként beszélni,mert egyikre sincs bizonyiték!Mindenki találja meg önmagában!

2011. márc. 31. 22:36
 56/56 izidorkata ***** válasza:

Mi van a vallásokon túl? Egy másik vallás? Hitetlenség?

A Par. Presb. Ev. Gyül. (paradicsomi presbiteri evangelista gyülekezet) szerint a legtöbb ember bambán elmegy a vallások szellemisége melett. A vallások nélküli élet egy bóbiskoló, félig alvó tudat állapot. Aki nem vallásos észre sem veszi hogy úgy elfolyik mellette az élet mint ahogy Dali órái csepegnek a fáról. Aki nem vallásos az fabrikál magának valami vélekedést és azzal álltatja magát.

A mi gyülekezetünk presbiterei inkább a vallások tiszteletét ajánlják, különösen a hét evangéliumot és az apostolok negyven levelét kell megfontolva tanulmányozni..

2011. ápr. 14. 15:55
1 2 3 4 5 6

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!