Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Valláskritika » Most, hogy a Vatikán elfogadja...

Most, hogy a Vatikán elfogadja az evolúciót, ellenben tudománytalannak és teológiailag sem megfelelőnek minősíti az Értelmes tervezés elméletét, mit gondolnak erről a hívők?

Figyelt kérdés

Nagymamám buzgó katolikus volt, aki egész életében a "Lehet, hogy ő a majomtól származik, de én nem!" felfogást képviselte. Már rég meghalt, az ő véleményét már nem kérdezhetem meg, de azért érdekelne, mit gondolnak minderről a hívők.

[link]

2009. febr. 22. 12:23
1 2 3 4
 21/35 anonim ***** válasza:
72%

én 08.07

A Biblia leírt történetek összessége. Emberek írták le, emberek válogatták ki mi az ami belekerül és mi az ami nem. Emberek fordítják egyik fordításból a másikba. Az elmúlt évszázadokban számtalan értelmezés, született róla, amit érdemes áttanulmányozni, mert érdekes. Véleményem szerint iránymutató, tanulságos. Ennyi.

Hívő katolikusként soha nem jutna eszembe szó szerint venni belőle bármit is, mert nem is annak lett szánva. És én hozzáveszem az apokrifokat is, a korai keresztény gondolkodók írásait is.

Az én szememben a Biblia, a vallás, az Egyház iránymutató, és nem az életemet szabályokkal gúzsbakötő ideológia.

Szabad akaratom van és azért vagyok a világon, hogy megpróbáljak minél többet felfedezni és megérteni belőle. Isten - az én hitem szerint - ezt várja el tőlem és nem azt, hogy rabszolgaként szabályokat méricskéljek és fordítások fordításaiban olvasható szavak közé szorítsam be magam. Arra biztos nincs szüksége.

2009. febr. 27. 08:52
 22/35 anonim ***** válasza:
0%

08:35 !

"És megbélyegzé az Úr Kaint, hogy senki meg ne ölje, a ki rátalál."

Ki talált volna rá, ha akkor épp csak Ádám meg Éva volt rajta kívül?

--- A Biblia írói nem fektettek nagy hangsúlyt a lánygyermekek születésére. Mivel patriarkális társadalomban éltek, ez nyomot hagyott a teremtési beszámolóban is. Ezért van az az érzete némelyeknek, hogy csak Ádám és Éva létezett Káin és Ábel idejében. „Aki rátalál” vagy Káin szavaiból „és ha valaki rám talál, biztosan megöl „ mondatrész jelöli, hogy már Ádámon és Éván kívül mások is laktak a földön. Káin, mint ott lévő akkori szemtanú szájából hangzottak el a fenti szavak, amelyek a leírásuk napjáig szájról szájra megőrződtek. Számomra meglepő volt hogy mégis történt megemlítés a későbbiekben, hogy születtek még fiú és lánygyermekei Ádámnak és Évának. De ha nem említette volna is meg az író, az nem azt jelentette volna hogy csak fiai születtek Évának.

"És elméne Kain az Úr színe elől, és letelepedék Nód földén, Édentől keletre."

Ki az a Nód??? Kinek a gyereke, fia/lánya/akármije? Hiszen akor még csak Ádám, Éva és Káin éltek. Séth még kanyarban sem volt, nemhogy a többi gyerek.

---”és a Menekülés földjén telepedett le, Édentől keletre.”-más fordítás szerint

Így már érthető.

"Élt vala pedig Ádám száz harmincz esztendőt, és nemze fiat az ő képére és hasonlatosságára és nevezé annak nevét Séthnek."

"És telének Ádám napjai, minekutánna Séthet nemzette, nyolczszáz esztendőre, és nemze fiakat és leányokat."

"És lőn Ádám egész életének ideje kilenczszáz harmincz esztendő; és meghala."

Tehát Ádám összesen élt 930 évet. Ebből a 130. évben nemzette Séthet. Tiszta sor.

Erre 800 évre nemzette a fiakat és lányokat. Tehát 930 évesen - halálának évében. ... Ööööö. :))

Több fiút és lányt is nemzett egy év alatt? Kicsit erős ez. :)

--- Olvasd el eszerint a fordítás szerint:

„Ádám százharminc évet élt, és akkor nemzett egy fiút az ő képmására és hasonlatosságára, akit Sétnek nevezett el. És Ádám napjai, miután Sétet nemzette, nyolcszáz évet tettek ki. Időközben nemzett még fiúkat és lányokat. Ádám életének napjai összesen kilencszázharminc évet tettek ki, majd meghalt.”

Eszerint a fordítás szerint, nem a halála évében nemzett gyermekeket. De a Károli szerint sem... Időközben, míg 800 évet élt Sét nemzésétől, addigra nemzett még gyermekeket. Tehát Sét nemzésétől eltelt 670 év alatt nemzett még fiakat és lányokat. Itt az „Időközben” kifejezés segít megérteni hogy mikor volt tevékeny Éván. :-)

2009. febr. 28. 13:39
 23/35 anonim ***** válasza:
44%

13:39 !

"A Biblia írói nem fektettek nagy hangsúlyt a lánygyermekek születésére."

Ez nem igaz. Mindig jelezve volt, ha lánygyermek született.

Ki volt emelve Káin, utána Ábel, majd Séth, végül "fiúk és lányok vegyesen". Tehát Ábel halála után 3-an voltak csak a világban emberek.

"Ádámon és Éván kívül mások is laktak a földön"

Éspedig kicsoda?

Mert ez a te véleményed. Viszont az ellentmondás a Bibliában ugyanúgy megmarad.

"De ha nem említette volna is meg az író, az nem azt jelentette volna hogy csak fiai születtek Évának."

De, pontosan azt jelentette volna.

"”és a Menekülés földjén telepedett le, Édentől keletre.”-más fordítás szerint

Így már érthető."

Ad 1: Én a Károli féle fordításból vettem. A magyar fordítások közül a leghitelesebb. Ugyanakkor más fordításokban is szerepel Nód. Egyedül, ha jól rémlik, az Új Világban nincs benne - ott kivették az ellentmondásos részek egy hányadát, mégha ezzel a hitelesség rovására is mentek.

Mózes első könyvében szerepel Nód.

Persze, logikus a magyarázatod, csak éppen a Bibliában nem az szerepel. Tehát van ellentmondás.

Tehát ki is ő?

"Olvasd el eszerint a fordítás szerint"

Már leírtam a véleményemet fentebb más fordításokról.

"Itt az „Időközben” kifejezés segít megérteni hogy mikor volt tevékeny Éván."

Nem volt "időközben" kifejezés. Pláne nem a Károliban! Én ugyanis abból idéztem.

Megtennéd, hogy legközelebb nem próbálsz csúsztatni?

Tehát akkor ki is volt Nód?

Hogyan nemzett Ádám fiakat és leányokat életének utolsó esztendejében?

Kire gondolt Káin, mikor a szülein és őrajta kívül nem élt senki a Földön?

2009. febr. 28. 14:20
 24/35 anonim ***** válasza:
12%

14:20 !

"A Biblia írói nem fektettek nagy hangsúlyt a lánygyermekek születésére."

Ez nem igaz.

---De igaz. Ott volt pl. Káin, aki maga úgy beszélt arról hogy megtalálják, s megölik, hogy abból egyértelmű mindenki számára hogy anyján, apján kívül mások is lehettek már például lányok, s Mózes később említi meg hogy születtek lány gyermekei is Évának . Itt Káin álláspontja a mérvadó, aki szerint akkor mások már éltek a földön.

"De ha nem említette volna is meg az író, az nem azt jelentette volna hogy csak fiai születtek Évának."

---Nem jelentette volna azt, mert attól függetlenül hogy nem írta volna bele Mózes hogy lány gyermekei is születtek Évának, attól függetlenül, hogy itt lennénk a földön, bizonyítva hogy mégis csak születtek neki. Tudod a nemzés csak úgy működik.

az Új Világban nincs benne - ott kivették az ellentmondásos részek egy hányadát, mégha ezzel a hitelesség rovására is mentek.

Mózes első könyvében szerepel Nód.

---Nem vettek ki semmilyen ellentmondásos részt. Miért akarod elhitetni magaddal, hogy ez történt? Nehogy el kelljen olvasnod azt a fordítást is, s megváltozzon a véleményed?

A nód szó a nad szóból származik, jelentése: szökevény. Tehát nem egy személyt jelölt a hely. Nagy kezdőbetűvel az esemény fontosságát emelte ki az író amikor "Nód földjén" kifejezést használta. Így helyesen, A Szentírás új világ fordítása így adja vissza: "Menekülés földjén".

"Olvasd el eszerint a fordítás szerint"

Már leírtam a véleményemet fentebb más fordításokról.

---Négyféle fordítást használok a Biblia tanulmányozására. Köztük a Károlit is. Ellenben veled, egy fordítást sem nézek le, vagy feketítem be. A Szentírás új világ fordításának háta mögött komoly kutatómunka áll.

Nem volt "időközben" kifejezés

---"És Ádám napjai, miután Sétet nemzette, nyolcszáz évet tettek ki. Időközben nemzett még fiúkat és lányokat." 1Mózes5:4

Nem csúsztatok. A Károlin kívül, a teljesebb megértés érdekében hasznos lehet más fordítás használata is.

Tehát akkor ki is volt Nód?

Hogyan nemzett Ádám fiakat és leányokat életének utolsó esztendejében?

Kire gondolt Káin, mikor a szülein és őrajta kívül nem élt senki a Földön?

---Nód, magyarul a Menekülés földéről mér tettem említést. Ádám nem életének utolsó esztendejében nemzett fiakat és lányokat. "Sét születése után Ádám nyolcszáz évig élt, és még nemzett fiakat és leányokat" Ez sem azt mondja hogy halálának évében nemzett. Megemlítette hogy még 800 évig élt és nemzett gyermekeket. Nem mintha ezek lettek volna egyetlen tettei Sét születése után hogy gyermekeket nemzett, s fenntartotta életét még 800 évig, csak egyszerűen megemlíti a vers hogy nemzett. Az angol nyelvű King James Version nem tartalmazza a "még" szót, azt az érzést keltve az olvasóban mintha életének utolsó évében nemzett volna gyermekeket. Káin "szemtanú" szerint már voltak mások is a földön, hiszen attól félt hogy megölik őt.

2009. márc. 1. 16:49
 25/35 anonim ***** válasza:
24%

16:49 !

"Ott volt pl. Káin, aki maga úgy beszélt arról hogy megtalálják, s megölik, hogy abból egyértelmű mindenki számára hogy anyján, apján kívül mások is lehettek már például lányok"

Igen, erről beszéltem. Logikus, hogy így volt. De a Biblia mégsem említi. Holott más nők születését említi, kiemeli. De itt nem ír semmiféle ilyesmiről. Csak akkor ír már lányok születéséről, mikor Káin már régesrég megházasodott ... valakivel. Tehát ellentmondás.

"Mózes később említi meg hogy születtek lány gyermekei is Évának"

Igen, születtek. Séth születése után! Ez pedig időben Káin házassága után volt.

Várj, eltáncolom neked (leírom sorrendileg):

- Meghal Ábel. Marad Ádám-Éva-Káin.

- Káin megházasodik (Nód földjén - tegyük fel most, hogy valóban a Menekülés földjét jelenti).

- Séth megszületik.

- Megszületnek a többiek (köztük lányok is).

Így már érted, hogy Káin házassága idején Éván kívül nem volt más nő a Biblia szerint? Az írások alapján a többiek egyértelműen Séth UTÁN születtek! Addigra meg Káin már megházasodott.

"Itt Káin álláspontja a mérvadó, aki szerint akkor mások már éltek a földön."

Nem feltétlen mérvadó. Csak te éppen azt szűrted le, mármint hogy biztosan voltak mások is ott. Pedig a Biblia nem említ másokat. Így lenne logikus, de akkor sem említ. Ráadásul a fentebb említett sorrendiség sem passzol. Tehát ellentmondás.

""És Ádám napjai, miután Sétet nemzette, nyolcszáz évet tettek ki. Időközben nemzett még fiúkat és lányokat." 1Mózes5:4

Nem csúsztatok. A Károlin kívül, a teljesebb megértés érdekében hasznos lehet más fordítás használata is."

:)))

Kicsit félrementél. Én itt kifejezetten a Károliról beszéltem, és ott biza nem volt "időközben" kifejezés. :))

""Sét születése után Ádám nyolcszáz évig élt, és még nemzett fiakat és leányokat""

És ez is egy Újvilág fordítás. :)

Mondom én, hogy a kényes részeket szándékosan vették ki belőle. :DD

De nosza, itt van ni, csak neked a Vulgatából a kérdéses rész:

"1 hic est liber generationis Adam in die qua creavit Deus hominem ad similitudinem Dei fecit illum

2 masculum et feminam creavit eos et benedixit illis et vocavit nomen eorum Adam in die qua creati sunt

3 vixit autem Adam centum triginta annis et genuit ad similitudinem et imaginem suam vocavitque nomen eius Seth

4 et facti sunt dies Adam postquam genuit Seth octingenti anni genuitque filios et filias

5 et factum est omne tempus quod vixit Adam anni nongenti triginta et mortuus est"

Itt meg a Septuagintából:

"αυτη η βιβλοσ γενεσεωσ ανθρωπων η ημερα εποιησεν ο θεοσ τον αδαμ κατ′ εικονα θεου εποιησεν αυ τον

αρσεν και θηλυ εποιησεν αυτουσ και ευλογησεν αυτουσ και επωνομασεν το ονομα αυτων αδαμη ημερα εποιησεν αυτουσ

εζησεν δε αδαμ διακοσια και τριακοντα ετη και εγεννησεν κατα την ιδεαν αυτου και κατα την εικονα αυτου και επωνομασεν το ονομα αυτου σηθ

εγενοντο δε αι ημεραι αδαμ μ ετα το γεννησαι αυτον τον σηθ επτακοσια ετη και εγεννησεν υιουσ και θυγατερασ

και εγενοντο πασαι αι ημεραι αδαμ ασ εζησεν εννακοσια και τριακοντα ετη και απεθανεν"

Olvasgass. :))

2009. márc. 2. 10:56
 26/35 anonim ***** válasza:
85%
Ez a "most, hogy" évtizedek óta így van, olvasható pl. az 1984-as kiadású katolikus dogmatikában is. (Sajnos nagymamád ezek szerint lemaradt egy brosúrával, a Times újságírója pedig nem az első, hanem a sokadik ilyen nyilatkozatról számolt be, ugyanis az evolúció-ellenes fundamentalistákat és a fanatikus ateistákat egyfolytában emlékeztetni kell erre, mert nem akarják elhinni.) A hívőik valószínűleg ugyanazt mondják, amit az egyház: az evolúcióelmélet a földi élet biológiai fejlődéséről szól, a teremtés dogmája pedig a világ és Isten közti viszonyról teológiai szempontból. Vannak persze mind a fundamentalisták, mind a fanatikus ateisták között olyanok, akik ezt nem értik vagy úgy tesznek, mintha nem értenék, de az az ő bajuk.
2009. márc. 3. 01:12
 27/35 anonim válasza:
29%
Azt, hogy ha a Vatikán nem hisz a Bibliában szó szerint(ahogy Jézus és Pál tette),akkor megint bebizonyította ellentmondását az igazi kereszténységgel.
2009. márc. 23. 15:26
 28/35 anonim ***** válasza:
100%
Ez egy igazán elfogult beírás volt. Sehol nincs a Bibliában, hogy szó szerint kellene mindent venni, ráadásul Péter és Pál se így tett.
2009. márc. 23. 16:20
 29/35 A kérdező kommentje:
Köszönöm a válaszokat, valahogy megnyugtat, hogy még mindig a katolikusok állnak hozzá a legésszerűbben a világhoz. Nem véletlen, hogy ez az egyház a mai napig létezik és vannak hívei.
2009. márc. 25. 17:09
 30/35 anonim ***** válasza:
0%
16:20-nak írom: Gondolkozz! Jézus és Pál is Ádám bűnéről beszél(Róma levél),ha nem volt Ádám,levegőbe beszélnének.Az evolúció és a Biblia elfogadása együtt:logikai öngól.Az egyik egy kegyetlen,céltalan szelekció,a másik:Szerető Teremtő.
2009. márc. 31. 14:25
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!